ITM: fokozottan ellenőrzik a biztosítási jogviszonyok rendezettségét

Forrás: MTI

A munkaügyi hatóság folyamatosan vizsgálhatja azt, hogy a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítése, megszűnése vagy megszüntetése minden esetben be legyen jelentve

A kormány a jogszerű foglalkoztatás elősegítésén dolgozik, ugyanakkor fontos, hogy a munkavállalók is tisztában legyenek biztosítási jogviszonyuk rendezettségével - mondta Bodó Sándor.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, a munkaviszonnyal kapcsolatos társadalombiztosítási részletek az Ügyfélkapun keresztül ellenőrizhetők, így a továbbiakban senkit sem érhet meglepetés.

Bodó Sándor elmondta: a TB ellátásokkal kapcsolatos változások miatt is érdemes mindenkinek ellenőriznie a rá vonatkozó adatokat. A befizetésektől ugyanis nagymértékben függ több ellátás összege és időtartama is, be nem jelentett foglalkoztatás esetén például csökkenhet a nyugdíj.

Az ITM közleménye szerint a munkaviszonyok ellenőrzésére a személyes ügyfélkapun keresztül van lehetőség, ahol a korábbi munkaviszonyok is könnyen áttekinthetők. Ha valaki nem rendelkezik ügyfélkapuval, a helyi adóigazgatóságnál érdeklődhet az adatai iránt. A magyarorszag.hu oldalon a munkáltatók általi járulékfizetés is ellenőrizhető. Megtekinthető a társadalombiztosítási egyéni számla, amelynek adóhatóság felé teljesített bevallásokból származó adatai havonta frissülnek.

Ha az ügyfélkapus lekérdezésből kiderül, hogy valamelyik munkáltató nem tett eleget bejelentési kötelezettségének, a munkavállaló a fővárosi és megyei kormányhivatalnál kezdeményezhet eljárást - közölte a tárca. A munkaügyi hatóság folyamatosan vizsgálhatja azt, hogy a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítése, megszűnése vagy megszüntetése minden esetben be legyen jelentve - tette hozzá.

A kormány továbbra is kiemelten kezeli a gazdaság fehérítését, a munkaügyi hatóság pedig fokozottan ellenőrzi a bejelentés nélküli vagy szabálytalan foglalkoztatást - írták a közleményben, amelyben arra is kitértek, hogy a jogviszony ellenőrzésével kapcsolatos részletes tájékoztató az ommf.gov.hu oldalon érhető el.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra