Januártól kötelezõ az elektronikus bevallás

ART

Nyomtatás
Forrás: Magyarország.hu

Az adózás rendjérõl szóló törvényben (2005. évi CLXIII. törvény) kötelezett vállalkozóknak január 1-jétõl havonta kötelezõ elektronikus adó- és járulékbevallást tenni. A bevallásokhoz Ügyfélkapu- és APEH-regisztráció szükséges.

A cégeknek és az egyéni vállalkozóknak 2007. január 1-jétõl kötelezõ lesz havonta elektronikus úton bevallást tenni a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggõ adóról, járulékokról és egyéb adatokról.

Január 1-jétõl az ezen bevallásokon felüli valamennyi adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettséget szintén elektronikus úton kell teljesíteni.
A kötelezettség minden havi adó- és járulékbevallás benyújtására kötelezett munkáltatóra és kifizetõre, továbbá a kiegészítõ tevékenységet nem folytató egyéni vállalkozóra vonatkozik.
 
Vonatkozó jogszabályok:
2005. évi CLXIII. törvény az adózás rendjérõl szóló törvény egyes rendelkezéseinek alkalmazásáról és módosításáról, valamint egyes adótörvények módosításáról
2003. évi XCII. törvény az adózás rendjérõl
Kötelezõ regisztráció
Az elektronikus adó- és járulékbevallás, valamint minden más bevallás és adatszolgáltatás elektronikusan az Ügyfélkapun keresztül, a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon történik.
Az Ügyfélkapu használatához regisztrációra van szükség, ez bármelyik okmányirodában elvégezhetõ, vagy ha az ügyfél rendelkezik minõsített elektronikus aláírással, akkor interneten keresztül is a Kormányzati Portálon. Okmányirodába idõpontot foglalhat elektronikusan is.
 
Megbízott útján is teljesíthetõ
Amennyiben a jövõ évtõl az adózásra kötelezett nem saját maga kívánja vállalkozásának bevallásait az interneten keresztül benyújtani, hanem továbbra is meghatalmazottal (pl. könyvelõ), akkor a feladatra továbbra is adhat a - törvényes vagy a meghatározott szabályok szerinti - képviselõjének meghatalmazást vagy megbízást. Ebben az esetben a képviselõnek kell rendelkeznie személyes ügyfélkapu-regisztrációval. Az ügyfélkapu-regisztráció kötelezettsége ebben az esetben teljesítettnek minõsül.
 
Külön APEH-regisztráció is szükséges
Az ügyfélkapu-regisztráció azonban önmagában még nem elég. A regisztráció teljesítésérõl az azt követõ 8 napon belül az állami adóhatósághoz be kell nyújtani a 06180 számú regisztrációs adatlapot.
Amennyiben az ügyfélkapu-regisztrációt az adózó meghatalmazottja vagy megbízottja teljesíti, akkor a 06180 számú adatlapot is a meghatalmazottnak vagy megbízottnak kell benyújtania.
Abban az esetben, ha valaki bevallási kötelezettségeinek teljesítésére már ügyfélkapuval rendelkezõ személyt bíz meg, akkor a megbízás keletkezésétõl számított 8 napon belül kell a megbízottnak a 06180-as számú adatlapon teljesítenie bejelentési kötelezettségét.
 
Adókedvezmény az elektronikus bevalláshoz

A kormány döntésének értelmében az elektronikus bevallásra kötelezett, négymillió forint éves árbevételt meg nem haladó egyéni vállalkozók és vállalkozások adókedvezményt kapnak.  Amennyiben ezek a vállalkozók (vállalkozások) számviteli és könyvviteli szolgáltatást vesznek igénybe, a szolgáltatás díjának 15 százalékát írhatják le az adójukból. Amennyiben nem vesznek igénybe könyvelõi szolgáltatást, akkor a 2006-2007-ben beszerzett számítástechnikai gépekre elszámolt értékcsökkenés és az igénybe vett internetszolgáltatás együttes összegének 10 százalékát írhatják le a társasági adóból, illetve a vállalkozói személyi jövedelemadóból.

Szintén adókedvezményt vehetnek igénybe a 25 millió forint éves árbevételt el nem érõ könyvelõk és könyvelõcégek a 2006-2007-ben beszerzett számítástechnikai gépekre elszámolt értékcsökkenés és az igénybe vett internetszolgáltatás értéke alapján.

A négymillió forintot meg nem haladó bevétellel rendelkezõ evaalanyok is kedvezményben részesülnek: ha a vállalkozás könyvelõ szolgáltatását veszi igénybe, a fizetett díj 60 százaléka csökkenti az eva alapját. Ha önmaga készíti el a bevallásait, a 2006-2007-ben beszerzett számítástechnikai berendezései értékének 20 százalékával, továbbá az általa igénybe vett internetszolgáltatás díjának 40 százalékával csökkentheti az evaalapot. Ez utóbbi vonatkozik a 25 millió forint bevételt el nem érõ evás könyvelõkre is.

Hasznos linkek és telefonszámok az adó- és járulékbevalláshoz

Internet:

www.magyarorszag.hu/segitseg/ugyfelkapu
www.nyilvantarto.hu
www.ugyfelkozpont.hu
www.apeh.hu

Telefon:
Ügyfélvonal (a nap 24 órájában ingyenesen hívható szám): 189
Vezetékes kék hívószám: 06-40-42-42-42 (vidékrõl és helyi tarifával hívható - mobilhálózatról nem hívható)
Saját mobilhálózaton belüli hívószáma: 06-20 vagy 06-30 elõhívó és 33-95-888
 
Forrás: www.magyarorszag.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra