Januártól változnak a helyi adók Kecskeméten

Forrás: MTI

Címkék: helyi adó


Januártól megszűnik a helyi iparűzési adókedvezmény, és emelkedik a tíz éve változatlan építményadó Kecskeméten; a lakosságot továbbra sem terheli semmilyen helyi adó - közölte a város önkormányzata.

A közlemény szerint a helyi iparűzési adó (hipa) Kecskemétet és Győrt kivéve minden más városban 2 százalék. Kecskemét város vezetése korábban országosan elsőként döntött a hipa csökkentéséről. A vállalkozások így 2011 és 2019 között 1,6 százalékot, 2020 óta pedig 1,8 százalékot fizetnek. Az utóbbi két évben kivételt képeztek a kis- és középvállalkozások, amelyek 1 százalékot fizettek. Ennek eredményeként az elmúlt több mint tíz év alatt mintegy 23 milliárd forint maradt a kecskeméti cégeknél.

Azt írták, január 1-jétől Kecskeméten is az országosan alkalmazott 2 százalékot kell majd fizetniük a gazdasági szereplőknek. Ez döntően a nagyvállalatokat érinti, egyrészt azért, mert a kisvállalkozások adója nem emelkedik, másrészt pedig azért, mert a kecskeméti iparűzési adó 92 százalékát lényegében az öt legnagyobb helyi vállalat fizeti be.

Az építményadó változása szintén a vállalkozásokat érinti. Ennek mértéke Kecskeméten tíz éve nem emelkedett, jelenleg az érintettek negyedannyit sem fizetnek, mint amennyire a törvény lehetőséget ad. A tervezett változás értelmében az építményadó januártól az I. adóövezetben 1000, a II. adóövezetben 900 forint lesz négyzetméterenként. A gépjárműtárolóknál viszont nem lesz adóemelés, ott marad a négyzetméterenkénti 300 forint. A tervezett összegekkel Kecskemét az építményadó mértéke alapján várhatóan továbbra is az utolsó harmadban lesz, hiszen például Szegeden az építményadó kétszerese a kecskeméti tervezett adómértéknek.

Idézik a közleményben Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármestert is, aki a változásokról szólva hangsúlyozta: "alapelv, hogy a lakosságot terhelő helyi adókat továbbra sem vezet be a város".

A polgármester az elmúlt napokban egyeztetett a helyi iparűzési adóról és az építményadóról a legjelentősebb cégekkel, valamint a meghatározó kis- és középvállalkozásokkal. A cégvezetők megértésüket fejezték ki és azt mondták, tisztában vannak a közös teherviselés szükségességével - olvasható a közleményben.

A koronavírus-járvány, majd az orosz-ukrán konfliktus következményei elapasztották a város tartalékait. Az önkormányzatok egyre nagyobb mértékben járulnak hozzá a központi költségvetéshez, de Kecskemét számára továbbra is alapelv, hogy az intézményeknek működniük kell és a lakosság életminőségének javulnia kell. Mindehhez pedig forrásokra van szükség - mondta a közlemény szerint Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a változásokat indokolva.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra