Jelentős adóemelés a magyar energiaszektort érintően

Forrás: Deloitte

Címkék: extraprofit adó


A magyar kormány december 7-én jelentette meg kormányrendeletét (496/2022. (XII. 7.)), amely módosította a nyár folyamán bevezetett, extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Kormány rendeletet. Az új rendelet két fontos módosítást tartalmazott, amely hatással van az energiaszektorban működő vállalatokra.

Az egyik jelentős módosítás a kőolajtermelőkre kivetett extraprofit adókulcs korábbi 40%-ról történő nagymértékű megemelése 95%-ra. Az intézkedés célja az üzemanyag-ársapka eltörléséből fakadó magasabb benzinárak miatt keletkező extraprofit állami elvonása és annak a Rezsivédelmi Alapba történő átcsoportosítása. Az extraprofit adó az Oroszországból érkező olaj, valamint a piaci, Brent típusú olaj árainak különbözetéből fakadó extra bevételt adóztatja és lényegében a Mol csoportot érinti. 

„Nem ez az első eset, hogy a kormány megemeli ezen extraprofit adó mértékét, hiszen a nyári bevezetéskor az eredeti adókulcs 25%-volt, amely augusztusban 40%-ra emelkedett” – mondja Fábián Dorottya, a Deloitte adóosztályának partnere. 

A kormány egy másik fontos változtatást is bevezetett a köznyelvben “Robin Hood adó” -ként ismert energiaellátók jövedelemadójával kapcsolatban. A módosítás értelmében, amely az energiapiaci szereplők jelentős körét érinti, a 2023-as adóévre vonatkozóan a Robin Hood adó mértéke a jelenlegi 31%-ról 41%-ra emelkedik. 

„A Robin Hood adó alapvetően egy olyan szektorális jövedelemadó, amely az energiapiacon bizonyos tevékenységekből származó nyereséget adóztatja. Jövedelemadóra kötelezettek köre többek között a szénhidrogén-kitermelési tevékenységet végző bányavállalkozókra, a kőolajtermék-előállítókra, az üzemanyag-nagykereskedőkre, a villamosenergia- és földgáz- kereskedőkre, egyetemes szolgáltatókra, erőművekre és hálózati elosztókra terjed ki, tehát az energiaellátási lánc egészére” – ismerteti a részleteket Bővíz Ferenc, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere 

 Az adóalanyok köréből azonban fontos kivételt képeznek azok a megújuló energiaforrást (vagy hulladékból nyert energiát) felhasználó villamosenergia-termelők, melyek erőműveinek beépített teljesítőképessége nem haladja meg az 50 MW-ot, és a megtermelt villamosenergiát a KÁT vagy METÁR támogatási rendszerben értékesítik. 

A nyári extraprofit adók bevezetésekor azonban a kormány az alapvetően az energiaszektort érintő Robin Hood adóalanyi kört kiterjesztette a feldolgozóipari gyártókra, azaz a bioetanolt, a keményítőt és keményítőterméket, valamint a napraforgóolajat gyártó társaságokra, így a magasabb adókulcs 2023-ra vonatkozóan őket is érinti. 

A jelenlegi szabályok alapján az adóemelés csak a 2023-as évre vonatkozik. Fontos azonban megjegyezni, hogy míg a 2023-as évi adófizetési kötelezettség esedékessége 2024, az új rendelkezések szerint a 2023. adóévi adóelőlegek megfizetése során is már a megnövekedett 41%-os adómértéket kell alkalmazni, így pénzforgalmi szempontból a vonatkozó társaságokat már 2023-tól érinti az adómérték emelés.

 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra