Június 19-ig szankciómentesen javíthatók az egységes kérelmek előzetes ellenőrzése során feltárt hibák

Forrás: MTI

Címkék: egységes kérelem


A MÁK idén is ellenőrizte előzetesen a benyújtott egységes kérelmeket, és az ügyfélkapun keresztül értesítette a gazdálkodókat, meghatalmazottjaikat vagy a kamarai falugazdászokat, ha a kérelemben hibát, hiányosságot találtak. Szankciómentesen csak az értesítésben foglalt hibák módosíthatók.

Június 19-ig van lehetőség az egységes kérelmek előzetes ellenőrzése során feltárt hibák szankciómentes javítására - hívta fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a gazdálkodók figyelmét.

A közlemény szerint a MÁK idén is ellenőrizte előzetesen a benyújtott egységes kérelmeket, és az ügyfélkapun keresztül értesítette a gazdálkodókat, meghatalmazottjaikat vagy a kamarai falugazdászokat, ha a kérelemben hibát, hiányosságot találtak.

Annak érdekében, hogy minél pontosabbak legyenek a kérelmek, és ezáltal időben kifizethessék a támogatásokat, idén kibővült az előzetes kontroll. Egyrészt műholdképek alapján ellenőrzik a parcellahatárokat és a növényállományokat, másrészt a MÁK bekéri a termeléshez kötött növénytermesztési támogatásokhoz kapcsolódóan a minősített szaporítóanyagok részletes adatait is. Utóbbira azért van szükség, mert az elmúlt években az igazolásokról gyakran csak a helyszíni ellenőrzés során derült ki, hogy nem tartalmazta a támogatás feltételéül előírt adatokat, ami a kifizethető támogatás csökkentését eredményezte. Így ezzel az adatmegadással elkerülhetők a szankciók.

 A NAK közleményében kiemelte, hogy szankciómentesen csak az értesítésben foglalt hibák módosíthatók.

A kamarai falugazdászok közreműködésével beadott kérelmek esetében a MÁK a falugazdászokat értesíti az ellenőrzés során észlelt problémáról, akik a javítás elvégzése érdekében felveszik a kapcsolatot a gazdálkodóval.

A MÁK tájékoztatása szerint az idei ellenőrzési eredmények alapján megközelítőleg 28 ezer termelő kérelme érintett, jellemzően kisebb hibával. Ebből 14 ezret tesz ki a falugazdászok közreműködésével beadott kérelmek száma. Közülük több mint 9 ezer termelő esetében már megtörtént a kérelmek javítása.

Május 31-ig 169 ezer egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ennek kétharmadát, mintegy 114 ezer kérelmet a kamarai falugazdászok segítségével. Az előzetes ellenőrzés tapasztalatai is azt mutatják, hogy érdemes igénybe venni a NAK ingyenes szolgáltatását, a falugazdászok közreműködésével történő kérelembeadást. Az előzetes ellenőrzés során a falugazdászok által benyújtott kérelmek kevesebb mint 13 százalékánál tártak fel hibát, az egyénileg benyújtott kérelmek esetén ez meghaladta a 25 százalékot, azaz minden negyedik kérelem hibás vagy hiányos volt - közölta az agrárkamara.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra