K and H: egyre csökken a cafeteriát nyújtó vállalkozások aránya

SZJA

Nyomtatás
Forrás: MTI

A cafeteria-rendszer átalakítása nagymértékben csökkentette azoknak a vállalkozásoknak az arányát, amelyek béren kívüli juttatást nyújtanak alkalmazottaiknak - állapítja meg a K and H Bank a kis- és középvállalkozások (kkv) vezetőinek nyilatkozatai alapján készült felmérésében.

Ezzel együtt a vállalkozások többsége továbbra is beépíti ezeket a juttatási rendszerébe. Az elmúlt években már megszokott étkezési, valamint közlekedési hozzájárulás mellett a gyakorlatban idén debütáló Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) jelenleg a harmadik leggyakrabban juttatandó cafeteria elem a kkv-k körében - idézik a felmérés eredményeit összefoglaló, csütörtöki közleményben Németh Lászlót, a bank kkv marketing főosztályának vezetőjét.

A 700 hazai kisvállalkozás vezetőjének megkérdezésével végzett negyedéves kutatás azt mutatja, hogy az idén életbe lépő cafeteria szabályozások érzékenyen érintik a vállalkozások által nyújtott béren kívüli juttatásokat: mintegy 10 százalékponttal, 53 százalékra csökkent azoknak a cégeknek az aránya, amelyek a jelenleg alkalmazható béren kívüli juttatások valamelyik formáját nyújtani kívánják dolgozóiknak.

A közlemény szerint ez az elmúlt évek gyakorlata szempontjából az eddigi legalacsonyabb érték. Az étkezési hozzájárulás továbbra is őrzi elsőségét a leggyakrabban juttatandó cafeteria elemek sorában, hiszen a vállalkozások 36 százaléka számol vele. A közlekedési hozzájárulást, mint a második leggyakrabban alkalmazni kívánt béren kívüli juttatást a kkv-k negyede tervezi nyújtani dolgozóinak az idén.

Az egyre ismertebb és keresettebb SZÉP-kártyát a decemberi felmérés során már a harmadik leggyakoribb juttatási formaként jelölték meg a vállalkozások. Minden 10. kkv számol vele 2012-ben.

A K and H-nál eddig mintegy hétezer vállalkozás jelezte igényét a K and H SZÉP-kártya programban való részvételre. A bank az elmúlt hónapban csaknem háromezer elfogadóhellyel kezdte meg az együttműködést, a szerződések megkötését. A közlemény szerint a következő hónapokban az elfogadóhelyek számának további jelentős növekedése várható, így ez a szám több ezerre nőhet.

A kkv vezetők közlései alapján az is látható, hogy a cégmérettel párhuzamosan nő a béren kívüli juttatásokat nyújtó vállalkozások aránya. Míg a mikrovállalkozások kevesebb, mint fele, 48 százaléka alkalmazza a cafeteria elemeket, addig a kisvállalkozásoknál, 58, a középvállalkozásoknál pedig 64 százalék ez az arány.

Főként a nagyobb cégek sajátossága az egészségpénztári, illetve az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés. A mikro-, és kisvállalkozásoknál kevésbé alkalmazott két juttatási forma a középvállalkozások körében meglehetősen népszerű, az egészségpénztári befizetést a középvállalkozások 20 százaléka, a nyugdíjpénztári kiegészítést pedig 17 százalékuk tervez nyújtani az alkalmazottaknak - áll az összegzésben.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra