Kata változás-infók

Forrás: MTI

Címkék: KATA


Ismertetjük a A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleményét. Elindult a BKIK online konzultációja a kata módosításáról. Amit eddig tudunk a tervezett változásokról: 12 millióról 18 millióra emelkedik az éves KATA keret, egyes tevékenységeket kiszorítanak a katázásból, a cégeknek való beszámlázás 1 millió felett különadó alá kerül, a KATA tételes mértékét a minimálbérhez kötik.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleményében kiemelte, hogy nincs visszaélésszerű katázás.

Amit eddig tudni lehet a 2023.01.01-től hatályba lépő változásokról:
- 12 millióról 18 millióra emelkedik az éves KATA keret
- egyes tevékenységeket kiszorítanak a katázásból
- a cégeknek való beszámlázás 1 millió felett különadó alá kerül
- a NAV továbbra sem fog széles körben ellenőrizni
- a KATA tételes mértékét a minimálbérhez kötik.

A kormány akarta, hogy a katás számla sima cégköltségként elszámolható legyen. Ezt kombinálták a katázás vonzóan alacsony adótételével, amit 10 év alatt sem emeltek. Az MKOE javaslatára 2014-től még bevételi nyilvántartást se kell vezetni.

A katázáshoz tehát nem kell nyilvántartás és extrémen alacsony az adó, miközben a kisadózásról szóló törvényi szakaszok hézagos, gyenge minőségű szabályozásnak számítanak szakmai körökben, amit már többször javasoltunk korrigálni, főleg a bújtatott munkaviszony kiszűrésére szolgáló 7 körülményt kellett volna újragondolni. 

A KATA havi összegének minimálbérhez való kötése az MKOE javaslatai között is feltűnt, ez lenne a Kisadózók Százalékos Adója, vagyis a KASZA, ami a többi vállalkozóval azonos arányú TB ellátási alapot nyújtana. További, konkrét javaslatokat is tett volna az egyesületünk, de sajnos ehhez nem kaptunk adatokat. A munkaviszonnyá való átminősítés szabályozásához a könyvelők gyakorlati tapasztalatai mellett szükség lett volna a 3 millió forintos különadót is tartalmazó bevételi adatokra.

Ezekről a sávosan bontott bevételi adatokról 2019 kapcsán készült egy katás statisztika a Pénzügyminisztérium számára, aminek a 2021-es verzióját kértük megküldeni, de a NAV már azt állította, hogy ilyen bontásban az adatok "nem állnak rendelkezésre".
A Pénzügyminisztérium elemzése egyébként a 2019-es adatokkal magyarázta a 2021-től bevezetett 3 millió feletti 40 százalékos különadót. A törvényi szigorítás hatálybalépése után megjelent elemzés szerint, az évente néhány nagyobb vállalati megrendelést teljesítők esetében azonban sem a vállalkozás kockázati profilja, se az esetleges fehérítő hatás nem indokol ilyen mértékű könnyítést.

A kisadózás 2017-től havi 1 millió forintos keretet kapott, adóemelés és pontosító szabályok nélkül, így a kormány akarata szerint széles körben lehetett törvényesen a munkaviszonyokat megbízásra cserélni, ami a COVID járvány alatt fokozódott, miközben visszaélésekről szó sem volt! A különadó helyett a szabályozás pontosítására már akkor is javaslatokat tettünk, ezeket most megismételjük - áll az MKOE közleményben:
- a 3 millió feletti különadót meg kell szüntetni
- a szüneteltetés zavaros iparűzési adó szabályait törölni kell
- a jövedelemigazoláson a betéti társaság katás tagjára kell osztani a bevételt
- a munkaviszonnyá való átminősítéshez 12 szabályra van szükség
- a 12 szabályból a korábbi 2 helyett 3 teljesítését kell előírni
- az adóhatóságnak esettanulmányokban kell közölni, mikor áll fenn munkaviszony
- a NAV számára a törvényben kell előírni, hogy az első katás számla után érdeklődjön.

Az MKOE véleménye szerint, Magyarországon a forgalmi típusú adóztatás a sikeres, amit alacsony kulcsú jövedelemadóztatásnak kell kísérnie, a kisadózás pedig ennek a fő eleme. A katázás tilalomfákkal és különadóval való telepakolása mindezzel ellentétes lenne.

***

Elindult a BKIK online konzultációja a kata módosításáról

Elindult a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) online konzultációja a kata módosításáról, amelyen a kamara az adónem átalakítására és előnyeinek megtartására vonatkozó koncepcióját véleményezhetik a vállalkozók - közölte a BKIK.

A BKIK átfogó szakmai javaslatának célja, hogy a kata legfontosabb és bizonyítottan működő, a versenyképességet javító előnyei megmaradhassanak úgy, hogy a foglalkoztatási formához kapcsolódó jogok és fizetendő kötelezettségek jobban közelítsenek a munkaviszonyban állók jogosultságaihoz és az utánuk fizetett terhekhez, ugyanakkor a kedvezményes adónem nyújtotta visszaélések a legnagyobb mértékben kiszoruljanak.

A véleményezhető javaslat főbb elemei között szerepel a katát használó vállalkozói csoportok differenciálása (például a lakossági és szórt vállalati ügyfelű, koncentrált ügyfelű vagy keresetkiegészítésű célú katások), és a katás vállalkozók további profilozása a "kata jogosultság" megerősítésére (hány megbízónak állít ki számlát, lakosságnak vagy céges megbízóknak számláz-e).

A javaslat kitér az egyetlen vagy sávos adómérték kialakítására jövedelmi szintenként, valamint a kata aktualizálására az adózási és tb-környezet jelenlegi szintjeihez. A minimálbér változásaihoz igazítás, azaz magasabb teherviselés magasabb várható nyugdíj is szerepel a javaslatok között.

Mindezek mellett arra is kitérnek, hogy mekkora többlet adó-, illetve adminisztrációs terhet hajlandók vállalni a katások kedvezményes adózási forma megtartása érdekében.

Az online konzultáció a BKIK honlapjáról elérhető.

A BKIK több mint 300 ezer regisztrált vállalkozójával az ország legnagyobb gazdasági kamarájaként a közvetlen budapesti témákon túl egyes országos ügyekben is köteles felszólalni, ha veszélyeztetve érzi regisztrált vállalkozóinak jogos érdekeit, ahogyan jelenleg a kata ügyében - olvasható a kamara közleményében

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra