Katás Bt. Kkt. egyszerűsített végelszámolása

JOG

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Címkék: egyszerűsített végelszámolás


A kata törvény rendelkezései szerint a kata alanyiság megszűnik a végelszámolás kezdő időpontját megelőző nappal. Ez azt jelenti, hogy ha a katás Bt. a végelszámolását határozza el, akkor ezzel a törvény erejénél fogva visszakerül a számviteli törvény hatálya alá és a társasági adó alanya lesz. A katás betéti társaság, közkereseti társaság egyszerűsített végelszámolása a kata alanyiság megszűnésével és a számviteli törvény hatály alá visszakerülésével ugyanolyan szabályok szerint zajlik, mint a nem kata-alany társaságoké.

Betéti társaság, közkereseti társaságok a kisadózó vállalkozások tételes  adója – a KATA – hatálya alá is tartozhatnak. Ezesetben nem tartoznak a számviteli törvény hatálya.

A kata törvény rendelkezései szerint a kisadózó vállalkozások tételes  adója szerinti adóalanyiság megszűnik a végelszámolás kezdő időpontját megelőző nappal. Ez azt jelenti, hogy ha a katás Bt. a végelszámolását határozza el, akkor ezzel a törvény erejénél fogva visszakerül a számviteli törvény hatálya alá és a társasági adó alanya lesz. Ezen számviteli és adónem  váltás miatt is tételes leltározással alátámasztott – leltár alapján nyitó mérleget kell készíteni. A nyitó mérlegbe az eszközöket piaci értéken, a kötelezettségeket a ténylegesen fizetendő, a céltartalékokat a számított, a törvény előírásainak megfelelő összegben, a saját tőkét az eszközök és a kötelezettségek  (ideértve a céltartalékokat is)  különbözetének összegében kell figyelembe  venni.

A nyitó mérlegbe felvett eszközök és források értékének valódiságát könyvvizsgálóval kell ellenőriztetni. A törvény hatálya alá tartozó közkereseti társaság, betéti társaság, beszámolójának kiegészítő mellékletében utalni kell arra, ha számviteli (nyilvántartási) kötelezettségei tekintetében a vállalkozó a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény hatálya alól – átkerülve (visszatérve) először készít beszámolót. Ez a nyitómérleg-készítési kötelezettség egybeesik a végelszámolási nyitómérleg  készítésének kötelezettségével (Szt. 2/A. § /4/-/5/).

A katás betéti társaság, közkereseti társaság egyszerűsített végelszámolása a kata alanyiság megszűnésével és a számviteli törvény hatály alá visszakerülésével ugyanolyan szabályok szerint zajlik, mint a nem kata-alany társaságoké.

***

CÉGMEGSZÜNTETÉSI SEGÉDLET - AZ EGYSZERŰSÍTETT VÉGELSZÁMOLÁS KÉZIKÖNYVE ÉS IRATMINTÁI 

Forgatókönyv, iratminták, számviteli, adózási és illetékszabályok Bt-k, Kft-k, Zrt-k egyszerűsített végelszámolásához. Segítség a cég egyszerű, gyors, olcsó megszüntetéséhez. További infó, megrendelés: Önadózó Webáruház

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra