Kinek nem kell ’08-as bevallást benyújtani?

Forrás: Önadózó 2020/12 | Szerző: Szörényi Marianna

A katát választó vállalkozásnak (bt., kkt.) és kisadózó egyéni vállalkozónak nem kell 08-as bevallást benyújtania, kivéve, ha kisadózónak nem minősülő személy(eke)t foglalkoztat. A részükre juttatott jövedelmek után teljesítendő adókötelezettséget a 08 jelű bevalláson az általános szabályok szerint kell teljesíteni.

A rendelkezés ellenére javasolt a katás vállalkozások számára is minden hónapra nullás adattartalmú ’08-as bevallást, vagy ennek kiváltásaképp „NY” jelű nyilatkozatot beküldeni. Ennek oka a gyakorlati életben keresendő, ugyanis ha a vállalkozásnak olyan igazolásra lesz szüksége, mely azt hivatott igazolni, hogy a vállalkozásnak nincs köztartozása (nullás adóigazolás) – például támogatásigénylés, vagy hitelfelvétel miatt –, elképzelhető, hogy elmaradt bevallásokat lát az adóhatóság. Megjegyzem, ez az utóbbi időszakban szerencsére már egyre kevésbé okoz fennakadást, de még mindig előfordul elvétve, hogy a vállalkozás addig nem kapja meg a kért igazolást, míg akár évekre visszamenőleg nem pótolja a hiányzó bevallások beküldését. 

A Magyarországon bejegyzésre nem kötelezett külföldi vállalkozás pénzügyi képviselőjének, valamint adózási ügyvivőjének, ezek hiányában a külföldi vállalkozásnak, illetve a külföldi vállalkozás foglalkoztatottjának a ’08INT jelű nyomtatvány szolgál a szociális hozzájárulási adó, a járulékok és egyéb adatok bevallására, illetve ezek helyesbítésére, önellenőrzésére.

A kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó és a biztosított mezőgazdasági őstermelő a „saját” járulék kötelezettségeit az ’58 jelű bevallásban teljesítheti. Természetesen a foglalkoztatónak minősülő egyéni vállalkozónak és őstermelőnek az általa foglalkoztatott biztosítottak adó, járulék és egyéb adataira vonatkozó bevallását a ’08 jelű nyomtatványon kell teljesítenie.

MOST FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA!

Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 3-12. hónapra 20.580,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Ingyenes Jogsegély vonal: telefonon, e-mailben válaszolunk munkajogi, cégjogi kérdésére  + Online csomag: Számviteli szabályzatok, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek + Cégmenedzselés digitális lap elérése. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra