Könyvelőket, adótanácsadókat minősítő rendszert vezetett be az Adótanácsadók Egyesülete

ART

Nyomtatás
Forrás: Newsbreakers Communications

Címkék: mérlegképes könyvelők, adótanácsadók, könyvelők, főkönyvelő


A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete XIX. Országos Adójogi konferenciáján adott át első ízben tagjainak minősítő védjegyet és oklevelet, mellyel segít a megbízható könyvelőt, adótanácsadót kereső vállalkozásoknak. A cégek az egyesület honlapjáról választhatják ki a legmegfelelőbb szolgáltatót hely, szakmai tapasztalatok és ezután már minősítés alapján is.

 „Remélem, hogy a jövőben ezek a védjegyek egyfajta iránytűként fognak szolgálni a vállalatok számára a partnereik kiválasztásában.”- mondta el Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke.

A szervezet úgy alakította ki a minősítési feltételeket, hogy azok valóban garanciát jelentsenek viselőjük magas szintű szakmai munkájára, ugyanakkor teljesíthetőek, legyenek. A két fokozatú minősítéssel szeretnének könnyen értelmezhető visszajelzést adni arról, hogy ki mennyit tesz szakmai fejlődéséért, és további erőfeszítésekre ösztönözni a tagokat. „A minősítési rendszer kialakításával szeretnénk helyzetbe hozni a valóban minőségi szolgáltatást nyújtó tagjainkat. Biztosak vagyunk benne, hogy a naprakész, összevethető adatokat tartalmazó adatbázis segíti a számviteli szakma, a vállalkozások és hatóságok közötti bizalom megerősödését, a szakma tisztulását.” – emelte ki Zara László.

Azonban a célt csak a vállalkozásokkal közösen érhetjük el. Az egyesület szeretné, ha a számviteli szakemberek és adótanácsadók kiválasztásakor döntési szempont lenne a felkészültség és a szakmai igényesség.

Az alapfokozat az „elismert tag” elnevezést kapta. Elismert tagok lehetnek, akik legalább 2 éve tagjai az egyesületnek, legalább 6 továbbképzést célzó rendezvényen részt vesznek két év alatt, és tevékenységüket a külvilág számára is bemutatják adatlapjuk teljes körű kitöltésével.

A második szint a „kiváló tag” fokozat. Elnyeréséhez teljesíteni kell az összes korábbi feltételt, és bizonyságát kell adni a hivatás iránti maximálisan elkötelezettségnek. Ezt lemérhetjük a hosszabb – legalább 5 éves – tagságon, a szakmai levelező fórumban megfigyelhető aktivitáson, rendszeres szakmai szerepléseken, publikációkon. Fontos szempont az is, hogy a kiváló tagnak ne legyen olyan szakmai hibája, ami miatt a felelősségbiztosítást igénybe kellett volna venni.

A feltételrendszer pontos szövege elérhető a honlapon. Az elért fokozatot a tagok a rendelkezésére bocsátott oklevelek tanúsítják, a védjegyeket az arra jogosultak közzétehetik marketing anyagaikon.

A konferencián foglalkoztak a szakmát érintő jogszabály-módosításokkal, különösképpen az Adózás rendjéről szóló törvénnyel kapcsolatos várakozásokkal is. Bár a tervezett módosítás szövege még nem ismert, az egyesület korábban számos javaslatot tett erre vonatkozóan. A szervezet reméli, hogy a jogalkotók kihasználják a jogszabály teljes újragondolásának alkalmát arra, hogy megkönnyítsék a vállalkozók és számviteli szakemberek mindennapjait, és megfogadják javaslataikat.

MOST FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA!

Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 7-12. hónapra 12.348,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2021, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2021, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra