Környezetvédelmi termékdíj

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

2008. január 1-jétõl jelentõs változások történtek a környezetvédelmi termékdíj bevallásával és befizetésével kapcsolatosan. A vonatkozó szabályokat a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvénybõl ismerhetjük meg.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576. oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu  

***

A környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos új szabályokról olvashatunk többek között Tamás Tibor környezetvédelmi szaktanácsadó www.termekdij.gportal.hu honlapján, illetve a Vám- és Pénzügyõrség honlapján is. 

Tamás Tibor honlapján olvashatjuk:

A 2008. JANUÁR 1-TÕL KELETKEZETT TERMÉKDÍJ-FIZETÉSSEL ÉS BEVALLÁSSAL KAPCSOLATOS KÖTELEZETTSÉGEKET A VÁMHATÓSÁG FELÉ KELL TELJESÍTENI.

 
FONTOS VÁLTOZÁS, HOGY 2008. JANUÁR 1-TÕL AZ EGYÉB ADÓIKAT ÉVENTE BEVALLÓKNAK NEGYEDÉVENTE KELL TELJESÍTENI TERMÉKDÍJAS KÖTELEZETTSÉGEIKET.

A VÁMHATÓSÁG KÜLÖNÖS HANGSÚLYT FEKTET A HATÁRIDÕK PONTOS BETARTÁSÁRA, ÉS AZ ELLENÕRZÉS ÉS SZANKCIONÁLÁS TERÜLETÉRE IS.

I. Termékdíj-köteles termékek köre:

gumiabroncs; csomagolás és kereskedelmi csomagolás; hûtõközeg; akkumulátor; egyéb kõolajtermék; információhordozó papírok közül a reklámhordozó papír; elektromos és elektronikai berendezés.

II. Termékdíj fizetésre kötelezett: a fentiekben felsorolt termékdíj-köteles termék után - ideértve más termékkel együtt vagy annak részeként, illetve összetevõjeként forgalomba hozott terméket is - környezetvédelmi termékdíjat fizet:

1. A belföldi elõállítású termékdíj-köteles termék esetében a termékdíj-köteles termék elsõ belföldi forgalomba hozója vagy saját célú felhasználója, az egyéb kõolajtermék és reklámhordozó papír termék esetében az elsõ belföldi forgalomba hozó elsõ vevõje vagy saját célú felhasználója.
2. Az Európai Közösségen (a továbbiakban: Közösség) belüli behozatal esetén a termékdíj-köteles termék elsõ belföldi forgalomba hozója vagy saját célú felhasználója.
3. Import esetén a vámjogszabályok szerinti vámadós, illetve a vámszabad terület üzemeltetõje.
4. A kereskedelmi csomagolás esetében -az 1-3. pontokban meghatározottakon túl- az elsõ belföldi forgalomba hozó elsõ továbbforgalmazó vevõje.

III. Kötelezettségek

1.) GLN/GTIN szám igénylése a GS1 Hungary Kht-tól.
2.) VPID szám igénylése a Vámhatóságtól.
3.) A termékdíj-köteles termékkel végzett tevékenység, bejelentése a Vámhatóságnak.
4.) A termékdíj befizetése a Vámhatóság által vezetett számlára az Art. szerint, kivéve az egyéb adóikat évente bevallók, akiknek negyedévente keletkezik termékdíj-fizetési kötelezettsége.
5.) Bevallás a termékdíj-fizetési kötelezettségrõl a Vámhatóság felé az Art. szerint, kivéve az egyéb adóikat évente bevallók, akiknek negyedévente keletkezik bevallási kötelezettsége.
6.) A befizetendõ termékdíj folyamatos feltüntetése a kibocsátott számlákon. Abban az esetben, ha tovább számlázásra kerül. A kibocsátott számla lábjegyzetében, vagy annak mellékletében a termékdíj-fizetéssel kapcsolatos szövegezésnek kell szerepelnie.
7.) Belsõ nyilvántartás vezetése havi bontásban. Általános alapelv, hogy olyan belsõ nyilvántartást kell kialakítani, amely a számviteli törvénynek megfelelõ, és amelybõl a vállalkozó a termékdíjjal és egyéb jogszabályokban elõírt bejelentési, bevallási, beszámolási kötelezettségének eleget tud tenni, beleértve a termékdíj mentességek és visszaigénylések megfelelõ alátámasztását is.

Csomagolás tekintetében hasznosítási és visszagyûjtési kötelezettség a forgalomba hozott (felhasznált) mennyiség után keletkezik abban az esetben, ha ez éves szinten meghaladja mûanyag esetén 200 kg-ot, papír esetén 500 kg-ot, üveg esetén 800 kg-ot. Ugyanezen mennyiségek alatt történõ forgalomba hozatalkor mentesülhetnek a kötelezettek a termékdíj-fizetés alól, de kizárólag csak abban az esetben, amennyiben érvényes mentességi határozattal rendelkeznek.

IV. Eddig tartott a száraz tények ismertetése a teljesség igénye nélkül. A továbbiakban példákkal igyekszem alátámasztani a különbözõ szegmensek környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos lehetséges feladatait.

1.) Élelmiszerbolt, cukrászda, benzinkút, kocsma, gyorsétterem…

a.) Csomagolás után tömeg alapú termékdíj a „H” díjtétel alapján.
Ide sorolhatók a papírdobozok, papírtálcák, papírtasakok, kalapcsomagoló papír, fóliázott húscsomagoló… (16 Ft/kg), mûanyag tasakok, mûanyag tányérok… (36 Ft/kg).

Teendõk: amennyiben éves szinten a csomagolás forgalomba hozott mennyisége nem haladja meg mûanyag esetén 200 kg-ot, papír esetén 500 kg-ot, akkor van választási lehetõség, hogy termékdíjat fizetünk, de koordináló szervezethez való csatlakozás is szóba jöhet. Továbbá mentességi kérelem is beadható, melynek igazgatási díja 7.500 Ft, továbbá mellékelni kell egy 3 hónapnál nem régebbi cégkivonatot is. Szükséges még a KvVM. igazolása arról, hogy az elõzõ idõszakok bejelentési és beszámolási kötelezettségeinek eleget tettünk.
Hasznosítási és visszagyûjtési kötelezettség a forgalomba hozott (felhasznált) mennyiség után keletkezik abban az esetben, ha ez éves szinten meghaladja a fent említett mennyiségeket A hasznosítási kötelezettség átvállalásáról szerzõdést kell kötni valamely hasznosítást koordináló szervezettel, különben a hulladékgazdálkodási törvény értelmében a területileg illetékes Környezetvédelmi Felügyelõség bírságot szabhat ki függetlenül attól, hogy a termékdíjat megfizettük.

Elõforduló hibák:
- A kötelezett nem tudja, hogy mi számít csomagolásnak és mi nem;
- A kötelezett úgy értelmezi a jogszabályt, hogy mivel éves szinten a csomagolás forgalomba hozott mennyisége nem haladja meg mûanyag esetén 200 kg-ot, papír esetén 500 kg-ot, akkor automatikusan mentesül a termékdíj-fizetés alól. Ez így igaz akkor, ha mentességi kérelmet adott be és érvényes határozattal rendelkezik;
- a kötelezett termékdíjat fizet és vall be az APEH felé, de a KvVM. felé nem tette meg a bejelentését és nem készít beszámolókat sem. Ebben az esetben a szankciók alkalmazásánál a hiányos teljesítést is úgy kezelik, mint ha a kötelezett semmit nem tett volna termékdíjjal kapcsolatban.

b.) Kereskedelmi csomagolás közül az italtermékek darab alapú termékdíja a „k” díjtétel alapján.
Ide sorolhatók azok az italtermékek, amelyek csomagolása kimeríti a kereskedelmi csomagolás definícióját, és beszerzésük közvetlenül a palackozást végzõtõl történt: szénsavas üdítõital 0,5 literes mûanyag palackban (2,75 Ft/db), szénsavas üdítõital 2 literes mûanyag palackban (4,95 Ft/db), sör 0,5 literes üvegben (17 Ft/db), sör 0,33 literes fém dobozban (20,40 Ft/db), bor 0,75 literes üvegben (6,25 Ft/db)...
Mivel nincs mentességi határozatunk mindegy, hogy visszaváltható vagy eldobható a kereskedelmi csomagolásunk a zárójelben lévõ termékdíjtételt kell megfizetnünk.
Nem kell a „k” alapján termékdíjat fizetni és nyilvántartást vezetni sem abban az esetben amennyiben nem rendelkezünk városban legalább 50m2, községben legalább 100 m2 alapterületû üzlethelyiséggel. Fontos, ha a kötelezettnek több üzlethelyisége van, akkor azok alapterülete összeadódik, és azokat együtt kell kezelni.

Teendõk:
- nem közvetlenül a palackozást végzõtõl történik a beszerzés és így megszûnik a „k” díjtétel alapján fizetendõ termékdíj.
- mentességi kérelem beadása a szóba jövõ italtermék fajtánként a területileg illetékes környezetvédelmi felügyelõséghez. A mentességi kérelmet meghatározott módon kell összeállítani és többek között szükséges hozzá a KvVM. igazolása arról, hogy az elõzõ idõszakok bejelentési és beszámolási kötelezettségeinek eleget tettünk.
Anyagi ráfordítások között szerepel az igazgatási díj befizetése, ami esetünkben 22.500 Ft, továbbá mellékelni kell egy 3 hónapnál nem régebbi cégkivonatot is.
Tehát a mentességi kérelem beadásakor mérlegelni kell, hogy egyáltalán tudjuk-e produkálni a kért dokumentumokat, és ha igen akkor megéri-e mentességet kérni, vagy maradunk a termékdíj-fizetés mellett.

Elõforduló hibák: a kötelezett azt hiszi, hogy mivel teljesíti a visszaváltható csomagolásban beszerzett megfelelõ arányszámokat és a meghatározott mennyiségeket vissza is gyûjti, automatikusan mentesül a „k” díjtétel alapján fizetendõ termékdíj alól. Ez csak abban az esetben igaz, ha mentességi kérelmet adott be és birtokában van a mentességi határozat. Sajnos a palackozó/italgyártó cég is félre tájékoztathatja a vásárlóját, mivel rosszul értelmezte a jogszabályokat (volt rá példa). Mivel a termékdíjjal kapcsolatos feladatok önbevallás útján teljesítendõk, minden kötelezettnek magának kell utána járnia, hogy mik a teendõk mert az esetleges szankciók is õket sújtják.

c.) Kereskedelmi csomagolás közül a mûanyag reklámtáskák darab alapú termékdíja a „H” díjtétel alapján.
Ide sorolhatók a különbözõ méretû reklámtáskák: 0-3 literig (3 Ft/db), 3-20 literig (10 Ft/db), 20liter felett (25 Ft/db). Fontos, hogy a törvényalkotók szerint termékdíj-köteles az a mûanyag (bevásárló-reklám) táska amely az eladási helyen történõ megtöltésre tervezett és szánt, valamint az eladás helyén eladott, megtöltött vagy ott történõ megtöltésre tervezett és szánt eldobható táska, amennyiben csomagolási funkciót lát el.

Teendõk: célszerû csatlakozni egy hasznosítást koordináló szervezethez. Ebben az esetben a koordináló szervezet átvállalja a termékdíj 80 %-át. Tehát termékdíj-fizetési kötelezettség a fennmaradó 20 %-ra keletkezik, továbbá a koordináló szervezet felé tömeg alapú hasznosítási díjat fizetünk. A fennmaradó 20 %-ra mentesség is kérhetõ abban az esetben, ha az összes beszerzett reklámtáskák mennyiségének (literben) legalább a 8 %-a környezetbarát védjeggyel ellátott reklámtáska volt. A mentességi engedély igazgatási díja 135.000 Ft, tehát célszerû ezt azoknak megkérni, akik nagy mennyiséget forgalmaznak.

Elõforduló hibák: a kötelezett a pénztár elõtt helyezi el, egyenként értékesíti a reklámtáskákat, és nem fizet utánuk termékdíjat. A jogszabályok szerint ez a reklámtáska is termékdíj-köteles. Viszont írásbeli véleményezést lehet kérni az APEH-tól, vagy a KvVM-tõl, hogy ez esetben mi a teendõ. Ellenkezõ esetben a szankcionálást végzõ irányelvei az útmutatók.

2.) Italpalackozás (szikvíz, ásványvíz, sör, bor, alkoholtermék, szénsavas üdítõ, szörp…)

a.) Csomagolás után tömeg alapú termékdíj a „H” díjtétel alapján.
- egy utas (eldobható) csomagolások: papírdobozok, címkék, elválasztó lapok, fa raklapok, támasztóékek, lécek… (16 Ft/kg), Mûanyag palackok, címkék, dugók, kupakok, pántoló szalagok, rekeszek, raklapok… (36 Ft/kg), Fémkupakok, hordók, ballonok, pántoló csatok… (13 Ft/kg), Üveg palackok (6 Ft/kg). Termékdíj fizetendõ a forgalomba hozott (felhasznált) mennyiség után.
- több utas (visszaváltható) csomagolások: Papír karton dobozok (16 Ft/kg), Mûanyag palackok, rekeszek, raklapok (36 Ft/kg), Fém raklapok, ballonok, hordók (13 Ft/kg), Üveg palackok (6 Ft/kg).
Termékdíj fizetendõ az újonnan beszerzett és forgalomba hozott mennyiségek után.
Fontos, hogy ez csak abban az esetben lehetséges, amennyiben GTIN számokkal beazonosítottuk a több utas csomagolásainkat, errõl megtettük a bejelentésünket a KvVM. felé. Továbbá visszagyûjtöttük a jogszabályokban elõírt mennyiségeket, amivel teljesítettük, hogy a csomagolásunk több utas. Amennyiben ezen feltételek valamelyikét nem teljesítettük, úgy nem az újonnan beszerzett és forgalomba hozott, hanem az összes forgalomba hozott mennyiség után kell termékdíjat fizetni. Tehát ugyan arra a csomagolásra annyiszor kell termékdíjat fizetni ahányszor forog.
A kibocsátott számlákon a számla lábjegyzetében, vagy annak mellékletében szerepeltetni kell a termékdíjjal kapcsolatos ide vonatkozó szövegezést.

Teendõk: célszerû csatlakozni egy hasznosítást koordináló szervezethez. Ebben az esetben a koordináló szervezet a tömeg alapján fizetendõ termékdíj alól 100 %-os mentességet biztosít. Viszont hasznosítási díjat számít fel, ami a termékdíjnak kb. a felét teszi ki. Ugyanakkor teljesítjük hasznosítási kötelezettségünket is.

Elõforduló hibák:
- a kötelezett nem teljesíti hasznosítási kötelezettségét (nem csatlakozott koordináló szervezethez, vagy egyénileg nem oldja meg a visszagyûjtést és hasznosítást),
- termékdíjat fizet, de nem tett eleget bejelentési és beszámolási kötelezettségének,
- nem, vagy rosszul szerepelteti a számlán feltüntetendõ szövegezést.

b.) Kereskedelmi csomagolás után darab alapú termékdíj a „H” díjtétel alapján.
- egy utas (eldobható) csomagolások: Mûanyag palackok (10 ill. 20 Ft/db), Fémdobozok (30 ill. 60 Ft/db), Üveg palackok (3 ill. 10 Ft/db), Társított italcsomagolás (12 ill. 25 ill. 45 Ft/db) Termékdíj fizetendõ a forgalomba hozott (felhasznált) mennyiség után.
- több utas (visszaváltható) csomagolások: Mûanyag palackok (10 ill. 20 Ft/db), Üveg palackok (3 ill. 10 Ft/db)
A termékdíj-fizetés és a teendõk megegyeznek a 2/a pontban leírtakkal annyi különbséggel, hogy a hasznosítási díj töredéke a fizetendõ darab alapú termékdíjnak.

c.) Kereskedelmi csomagolás után darab alapú termékdíj a „Ú” díjtétel alapján.
Abban az esetben fizetendõ amennyiben a töltött mennyiség éves szinten meghaladja a következõ mennyiségeket: bor esetében 10.000 darab, alkoholtermék, köztes alkoholtermék, sör, alkoholmentes sör, nem szénsavas üdítõ, szörp esetében 75.000 darab, szénsavas üdítõ, ásványvíz, kristályvíz, szikvíz, ivóvíz esetében 200.000 darab.
Az „Ú” díjtétel alapján fizetendõ termékdíj nem átvállalható, viszont mentességi kérelem adható be a területileg illetékes környezetvédelmi felügyelõségnek.
A mentességi kérelmet meghatározott módon kell összeállítani és többek között szükséges hozzá a KvVM. igazolása arról, hogy az elõzõ idõszakok bejelentési és beszámolási kötelezettségeinek eleget tettünk. Anyagi ráfordítások között szerepel az igazgatási díj befizetése, ami esetünkben 135.000 Ft, továbbá mellékelni kell egy 3 hónapnál nem régebbi cégkivonatot is. Tehát a mentességi kérelem beadásakor mérlegelni kell, hogy egyáltalán tudjuk-e produkálni a kért dokumentumokat, és ha igen akkor megéri-e mentességet kérni, vagy maradunk a termékdíj-fizetés mellett.

Teendõk: célszerû mentességi kérelmet beadni abban az esetben amennyiben a fizetendõ termékdíj meghaladja az igazgatási díj összegét. A mentességi kérelem beadási határideje tárgyévet megelõzõ év szeptember 30. A mentességet legfeljebb 1 naptári évre adható, és fontos, hogy a mentességi határozat nem ment fel bennünket adminisztrációs kötelezettségeink alól.
Nagyon fontos, hogy ha a több utas csomagolás esetében nem történt a bevallási idõszakban új csomagolás forgalomba hozatala, tehát az APEH felé nem keletkezett termékdíj-fizetési és bevallási kötelezettségünk a KvVM. felé ebben az esetben is beszámolót kell készítenünk az összes forgalomba hozott mennyiségeket szerepeltetve a megfelelõ KT kóddal, természetesen 0 Ft díjtétellel. Ugyancsak szerepeltetnünk kell a visszagyûjtött, újonnan beszerzett és selejtté vált több utas csomagolásainkat is.

d.) Reklámhordozó papír után tömeg alapú termékdíj a „H” díjtétel alapján.
Ide tartoznak a szórólapok, termékkatalógusok, naptárak… mindazok a kiadványok melyek kimerítik a reklámhordozó papírok fogalmát. 2004. június 12-tõl a reklámhordozó papír elõállítójának az elsõ vevõje a termékdíj-fizetésre kötelezett. Természetesen amennyiben saját magunknak állítunk elõ reklámhordozó papírt, akkor is mi vagyunk a kötelezettek. A reklámhordozó papír termékdíja nem vállalható át, és a termékdíj-fizetésre mentességi kérelem sem adható be.

V. Összegzés
A termékdíjjal kapcsolatos feladatok önbevallás útján teljesíthetõk. Ezért fontos, hogy minden kötelezett önmaga döntse el, hogy termékdíj-fizetésre kötelezett-e vagy sem, amennyiben nem tudunk dönteni, írásbeli véleményezést lehet kérni (APEH, KvVM.). Termékdíjat az egyéb adókkal megegyezõ idõszakonként kell fizetni és bevallani az APEH felé. Ugyanakkor bejelentési és beszámolási kötelezettségünk is van a KvVM. Termékdíj osztálya felé: havi és negyedéves bevallóknak negyedévente, éves bevallóknak évente. Termékdíj-fizetés alól mentességet szerezhetünk úgy, hogy koordináló szervezethez csatlakozunk, vagy számlán keresztül (csomagolás tekintetében) a gyártó tõlünk átvállalja, vagy mentességet adunk be. Fontos, hogy (csomagolás tekintetében) a számlán történõ átvállalás csak abban az esetben lehetséges, amennyiben a gyártó egy hasznosítást koordináló szervezethez csatlakozott és kibocsátott számláin szerepelteti az ide vonatkozó szövegezést. Az átvállaló viszont csak közvetlenül a palackozást végzõnek állíthat ki úgy számlát, hogy az termékdíj-fizetés alól mentes. Ebben az esetben is csak a „H” alapján fizetendõ termékdíjat lehetséges átvállalni. Amennyiben a palackozást végzõ éves szinten bor esetében 10.000 darabnál, alkoholtermék, köztes alkoholtermék, sör, alkoholmentes sör, nem szénsavas üdítõ, szörp esetében 75.000 darabnál, szénsavas üdítõ, ásványvíz, kristályvíz, szikvíz, ivóvíz esetében 200.000 darabnál nagyobb mennyiséget tölt, az ”Ú” díjtétel alapján termékdíjat kell fizetnie, vagy mentességi kérelmet nyújthat be. A „k” díjtétel alapján kell termékdíjat fizetni azoknak, akik közvetlenül a palackozást végzõktõl szerzik be kereskedelmi csomagolásban a következõ italtermékeket: alkoholtermék, sör, bor, köztes alkoholtermék, üdítõital, szörp, ásványvíz, kristályvíz, szikvíz, valamint az ivóvíz, vagy mentességi kérelmet adhatnak be.
Nem kell a „k” díjtétel alapján termékdíjat fizetni és nyilvántartást vezetni sem abban az esetben amennyiben nem rendelkezünk városban legalább 50m2, községben legalább 100 m2 alapterületû üzlethelyiséggel. Amennyiben a kötelezettnek több üzlethelyisége van, akkor azok alapterülete összeadódik, és azokat együtt kell kezelni.

Amennyiben csomagolás tekintetében bérgyártásra kerül sor minden esetben a bérgyártást végzõ a termékdíj-fizetésre kötelezett függetlenül attól, hogy a csomagolóanyagokat is a bérgyárttató adja át, vagy sem. Viszont a bérgyárttató szerzõdéssel átvállalhatja a termékdíj-fizetést a bérgyártótól.

Az elektromos és elektronikai berendezések tekintetében a kötelezett az elsõ belföldi forgalomba hozó vagy saját célú felhasználó (közösségi behozatalt végzõ, vagy hazai gyártó) illetve az importõr. Bejelentkezési és beszámolási, nyilvántartási, bevallási és befizetési, számlán való feltüntetési kötelezettség erre az esetre is vonatkozik, továbbá az erre a célra alakult hulladékhasznosító koordináló szervezet(ek)en keresztül mentesség is szerezhetõ.

Reklámhordozó papírok tekintetében 2004. június 12-tõl a terméket elõállító elsõ vevõje a termékdíj-fizetésre kötelezett. Ez lehet a szórólapot, katalógust saját célra felhasználó cég, vagy egy grafikai stúdió, akinek a nyomda teljesít. Természetesen az, aki saját célra állít elõ reklámhordozó papírt (fénymásol, házi nyomdában legyárt), vagy azokat külföldrõl importálja, behozza, az továbbra is, mint eddig, kötelezett marad. A reklámhordozó papíroknál nincs lehetõség átvállalásra, illetve mentességi kérelem sem adható be.

Belföldi elõállítású kenõolajok esetén 2004. június 12-tõl –ugyan úgy mint a reklámhordozó papíroknál- a gyártó elsõ vevõje a termékdíj-fizetésre kötelezett. Import és behozatal esetén továbbra is az importõr, illetve az elsõ forgalomba hozó a kötelezett, valamint az a belföldi gyártó is kötelezett maradt, aki saját felhasználásra gyárt kenõolajat. A befizetett termékdíj visszaigényelhetõ, amennyiben a kötelezett fáradt olajat gyûjt vissza.
A visszaigénylést meghatározott formátumban kell elkészíteni.

A gumiabroncs, akkumulátor és hûtõközeg esetében is a már fent leírtak alapján kell eljárni.

A termékdíjjal kapcsolatos jogszabályok 2003. január 1-tõl nagymértékben módosultak. Például a csomagolóanyagok tekintetében a gyártók helyett a csomagolást végzõk váltak kötelezetté. A reklámhordozó papírok és kenõolajok termékdíját egy idõben a gyártók fizették, napjainkban viszont azok elsõ vevõi. Az import termékek csomagolása után az uniós csatlakozásig a VPOP vetette ki a termékdíjat. Az uniós csatlakozást követõen mind a közösségen belülrõl, mind a harmadik országból behozott termékek csomagolása után önbevallás útján kellett termékdíjat fizetni. 2006. január 1-tõl csak a közösségen belülrõl bejövõ termékek csomagolásának termékdíját fizetjük, a harmadik országból bejövõ termékek csomagolása után a VPOP szabja ki a termékdíjat.

-------------------------------------------------------------

Mint minden jogszabály a termékdíjas jogszabályok is folyamatosan változnak, azok nyomon követése állandó figyelmet igényel. Bízom benne, hogy írásom segítséget nyújt a termékdíjas jogszabályok értelmezésében.

 Forrás: www.termekdij.gportal.hu
 
  


A Vám- és Pénzügyõrség honlapján az alábbi tájékoztatót olvashatjuk:

A törvény 3. § (6) bekezdése alapján a kötelezett a termékdíjköteles termékkel végzett tevékenységét a Kt. végrehajtásáról szóló külön jogszabály szerint köteles a vámhatóságnál bejelenteni és nyilvántartásba vételét kérni.
 
A Vám- és Pénzügyõrség honlapján a témához kapcsolódóan az alábbi tájékoztatót olvashatjuk:
A környezetvédelem díjmentes

Változnak a környezetvédelmi termékdíj szabályai

 2008. január 1-tõl megváltoznak a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos jogszabályok. Annak érdekében, hogy Tisztelt Ügyfeleink számára zökkenõmentes legyen az átállás, a Vám- és Pénzügyõrség ebben a tájékoztatóban foglalta össze a környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó legfontosabb szabályokat.

 A környezetvédelmi termékdíj célja

Az 1995-ben bevezetett környezetvédelmi termékdíj legfontosabb célja, hogy a termékek elõállítása, forgalmazása, felhasználása során okozott környezeti veszélyeztetések, illetõleg károk megelõzéséhez, csökkentéséhez pénzügyi forrásokat teremtsen.

 A környezetvédelmi termékdíj-köteles termékek és tevékenységek

Környezetvédelmi termékdíj-fizetési kötelezettség az egyéb kõolajtermék, a gumiabroncs, a  hûtõközeg, a csomagolás, az akkumulátor, a reklámhordozó papír, valamint az elektromos és elektronikai berendezés (ide értve a hûtõberendezéseket is) importja, belföldi forgalomba hozatala vagy saját célú felhasználása után  keletkezik.

 A Vám- és Pénzügyõrség feladatai

2008. január 1-tõl a Vám- és Pénzügyõrség látja el a környezetvédelmi termékdíj bevallásával, kiszabásával, befizetésével, visszaigénylésével és ellenõrzésével kapcsolatos adóhatósági feladatokat. A környezetvédelmi termékdíj törvény változása nyomán a Vám- és Pénzügyõrség már nem csupán az importált, hanem a Magyarországon elõállított, illetve az Európai Közösség más tagállamából behozott termékdíj-köteles termékek tekintetében is teljes körû jogosítványokat kap.

 Bejelentési és regisztrációs kötelezettség

A környezetvédelmi termékdíj-köteles termékkel végzett tevékenységet a vámhatóságnál be kell jelenteni. A bejelentési kötelezettséget, a környezetvédelmi termékdíj törvény hatálya alá tartozó valamennyi kötelezettnek teljesítenie kell. A bejelentési kötelezettség teljesítéséhez a Vám- és Pénzügyõrség honlapján (http://vam.gov.hu) közzétett elektronikusan támogatott formanyomtatvány kitöltésével, kinyomtatásával és eredeti aláírással ellátva kizárólag postai úton vagy személyesen nyújtható be. A bejelentés alapján a vámhatóság az ügyfelet az ún. VPID szám és a GLN szám alapján nyilvántartásba veszi, mely azonosító számok használata a termékdíj-köteles tevékenység teljes folyamatában kötelezõ. A GLN számot a GS1 MAGYARORSZÁG Globális Azonosító és Kommunikációs Rendszereket Mûködtetõ Közhasznú Társaság (www.gs1hu.org), míg a VPID számot a vámhatóság adja ki. A vámazonosító szám kiadására vonatkozó ügyfél tájékoztató, adatlapok és azok kitöltési útmutatója a Vám- és Pénzügyõrség honlapján (http://vam.gov.hu), a Dokumentumtár/Vám szakterület menüpont alatt találhatók meg. Nyilvántartási számok hiányában a vámhatóság nem tudja fogadni a bejelentéseket, a bevallásokat és a visszaigénylési kérelmeket. A nyilvántartási szám igénylésére már a   környezetvédelmi termékdíj törvény módosításának 2008. január 01-jei hatálybalépése elõtt is lehetõség van.

 A környezetvédelmi termékdíj bevallása

A környezetvédelmi termékdíj 2008. január 01-jét megelõzõ bevallási rendje alapjaiban nem változik, azonban a bevallások gyakorisága igen. A kötelezettnek a környezetvédelmi termékdíj nettó összegét havonta kell megállapítania, és arról a bevallást az adózás rendjérõl szóló törvény alapján havi bevallásra kötelezettnek havonta, a negyedéves vagy éves bevallásra kötelezettnek negyedévente kell benyújtani a Vám- és Pénzügyõrséghez.

 A bevallást akkor is be kell nyújtani, ha a kötelezett a tárgyhónapban, illetve a tárgynegyedévben termékdíj köteles terméket nem hozott forgalomba és saját célra sem használt fel, illetve termékdíj fizetési kötelezettsége egyéb címen sem keletkezett.

 A környezetvédelmi termékdíj-fizetési kötelezettséget tartalmazó bevallás a Vám- és Pénzügyõrség honlapján (http://vam.gov.hu), közzétett elektronikusan támogatott formanyomtatvány kitöltésével elektronikus úton (ügyfélkapun keresztül) vagy kinyomtatva, postai úton nyújtható be. Amennyiben a termékdíj-fizetési kötelezettség a 10 000,- forintot eléri, a bevallási kötelezettség kizárólag elektronikus formában és úton teljesíthetõ.

 Könnyítések a környezetvédelmi termékdíj bevallása kapcsán

A környezetvédelmi termékdíj bevallásánál továbbra is megmarad a nettósítás alkalmazásának lehetõsége, vagyis a kötelezettnek csak a fizetendõ, illetve visszaigényelt összeg különbözetét kell bevallania és befizetnie.

 Amennyiben a kötelezettnek valamely tárgyév hátra lévõ részében már nem keletkezik környezetvédelmi termékdíj-fizetési kötelezettsége, a Vám- és Pénzügyõrséghez benyújtott nyilatkozattal mentesülhet a tárgyévben még esedékes bevallások benyújtási kötelezettsége alól.

 A környezetvédelmi termékdíj visszaigénylése

Visszaigényelheti a környezetvédelmi termékdíj egy részét, aki termékdíj-köteles termék gyártásához alapanyagként szintén termékdíj-köteles terméket használ fel. A befizetett környezetvédelmi termékdíj teljes összege visszaigényelhetõ – illetve a nettósítás elve alapján a fizetendõ összegbõl levonható – az igazolt export, valamint az Európai Közösségen belüli értékesítés esetén.

 A környezetvédelmi termékdíj-visszaigénylése továbbra is a már megszokott rendben történhet, azzal az eltéréssel, hogy a visszaigénylést, havi bontásban kizárólag elektronikus formában és úton (ügyfélkapun keresztül) lehet benyújtani, (Január hónaptól már nem lehet több hónap visszaigényléseit összevonni.).

 Adminisztrációs könnyítések a környezetvédelmi termékdíj kapcsán

2008. január 01-tõl megszûnik az APEH felé történõ környezetvédelmi termékdíj bevallási, illetve a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium felé történõ bejelentési és beszámolási kötelezettség. Az egyablakos ügyintézés kialakítása és az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében minden adatszolgáltatást (elektronikusat is) kizárólag a Vám- és Pénzügyõrséghez kell teljesíteni.

 A Vám- és Pénzügyõrség igyekszik valamennyi kötelezett és érdekelt számára zökkenõmentessé tenni az átállást, honlapján (http://vam.gov.hu) folyamatosan közli a szükséges információkat, onnan letölthetõ az összes szükséges nyomtatvány és adatlap, illetve a hozzájuk tartozó kitöltési útmutató.

Forrás: www.vam.hu / Változnak a környezetvédelmi termékdíj szabályai

Önadózó

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja.  Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra még 11.756,-Ft. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu  Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra