Közlekedési eszköz bérbeadása Ukrajnába

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Egy magyar cég Ukrajnába szeretné bérbe adni saját építõipari gépeit, tehergépjármûveit. Az eszközök egy ukrajnai építkezésen dolgoznának. A bérbeadás szolgáltatásnyújtásnak minõsül-e? Ebben az esetben a teljesítés helyének melyik országot kell tekinteni? Milyen számlát kell kiállítani a bérbeadásról? A bérbeadó kiállíthatja-e devizában a számlát a bérbevevõ részére?

Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény [Áfa tv.] alkalmazásában szolgáltatásnyújtás minden olyan ellenérték fejében végzett tevékenység, amely nem minõsül termékértékesítésnek. Az elõzõek értelmében a termékek bérbeadása szolgáltatásnyújtásnak minõsül.

Az Áfa tv-nek a szolgáltatás teljesítési helyét elõíró szabályai (15. §, 15/A. §) az írják elõ, hogy az adott szolgáltatások mely ország hozzáadott-érték adójának a hatálya alá tartoznak, azaz mely országban kell a szolgáltatás után adózni.

A közlekedési eszköz bérbeadása esetén a teljesítés helye alapvetõen a nyújtó székhelye alapján kerül meghatározásra. [15. §. (1) bekezdés] Azonban különös szabály vonatkozik a harmadik ország területét érintõ viszonylatokra. A harmadik országot kell a teljesítés helyének tekinteni abban az esetben, ha a teljesítési hely fõszabályként  belföldre esne, vagyis Magyarországon székhellyel, teljesítéssel legközvetlenebbül érintett telephellyel rendelkezik a bérbeadó, azonban a szolgáltatás tényleges használata, élvezete harmadik országban történik. [15. § (8) bekezdés] Így ha belföldön regisztrált adóalanytól bérbevett tehergépjármûvet Ukrajnában használják, akkor a teljesítési hely Ukrajna.

Az építõipari gépek bérbeadásának teljesítési helyét az Áfa tv. 15. § (5) bekezdés a) pontja alapján kell megítélni.  A hivatkozott rendelkezés értelmében a termék - kivéve az ingatlant, közlekedési eszközt, jármûvet - bérbeadásánál a szolgáltatást saját nevében megrendelõ székhelye, illetve teljesítéssel legközvetlenebbül érintett telephelye határozza meg.

A szóban forgó szolgáltatások Közösségen kívüli megrendelõ felé nyújtása a belföldi áfa területi hatályán kívüli szolgáltatásként nem jár áfa fizetéssel, tekintet nélkül arra, hogy hozzáadott érték adóalany-e a megrendelõ. A számlán az "áfa területi hatályán kívüli" kitételt kell szerepeltetni, a megrendelõ adófizetési kötelezettségére utaló tényt azonban nem, hiszen - nem lévén harmadik országok szabályozásával harmonizációs kötelezettség - egyáltalán nem biztos, hogy a megrendelõ adózik a szolgáltatás után a saját országában.

A számlaadási kötelezettséget az ÁFA tv. mondja ki 43. §-ának (1) bekezdésében. Ugyanezen § (5) bekezdése szerint a számlára, az egyszerûsített számlára és a számlát helyettesítõ okmányra a számviteli törvénynek a számviteli bizonylatra vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

A számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) 166. §-ának (3) bekezdése szerint a számviteli bizonylatot a gazdasági mûvelet, esemény megtörténtének, illetve a gazdasági intézkedés megtételének vagy végrehajtásának idõpontjában, magyar nyelven kell kiállítani, azzal, hogy a külföldi megrendelõnek küldött és magyar nyelven kiállított számlán az adatok a külföldi megrendelõ nyelvén is feltüntethetõk. A számviteli törvény szerint tehát a külföldi vevõnek kiállított számlát is magyar nyelven kell kiállítani (a jogszabályokban meghatározott adatokat magyar nyelven kell feltüntetni), de lehetõség van arra is, hogy - szükség szerint - ezen adatokat a külföldi ügyfél nyelvén is feltüntessék, a magyar nyelvû adatok szerepeltetése mellett.

Az, hogy a termék a szolgáltatás ellenértékét, egységárát milyen fizetõeszközben tüntetik fel, az a tranzakcióban részt vevõ felek megállapodásának függvénye, azonban megállapodásukkor figyelemmel kell lenniük más, ide vonatkozó jogszabályok rendelkezéseire is.

Forrás: APEH Borsod Megyei Igazgatósága

http://www.apeh.hu/megyek/borsod/ kerdez_afa.html#kerdes5


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra