KPMG: javítja a vállalati hatékonyságot az irányítás, a kockázatkezelés és a megfelelés integrálása

Forrás: MTI

A vállalatirányítás, a kockázatkezelés és a megfelelés integrációja a vállalatoknál jelentősen javítja a működési hatékonyságot és az üzleti kockázatok jóval hatékonyabb kezelését eredményezi - állapította meg a KPMG könyvvizsgáló és tanácsadó cég, valamint az Economist Intelligence Unit - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - legújabb nemzetközi kutatása.

A KPMG és az Economist Intelligence Unit 2011-ben nemzetközi felmérést készített 177 vállalat felsővezetője körében, amelynek eredményeit most publikálták. A kutatás szerint a gazdasági válság kirobbanása óta négyszeresére nőtt a vállalatirányítással, a kockázatkezeléssel és a megfeleléssel (GRC) igazgatósági szinten komolyan foglalkozó vállalatok száma. 

A KPMG idézi Cserháti Gábort, a könyvvizsgáló cég kockázatkezelési tanácsadási területének igazgatóját, aki szerint a GRC-funkciók integrált működése még kevés vállalatra jellemző.

A legtöbb vállalat számára nehézséget okoz a vállalati stratégia és a kockázatkezelés és megfelelési aktivitások közötti kapcsolat megteremtése. Csak a vállalatok harmada gondolja, hogy a kockázatokkal kapcsolatos információk és a tudatosság elterjesztése terén megfelelő teljesítményt nyújt. "Ugyan a legtöbb vállalatnál a GRC-költségek folyamatosan nőnek, a magas GRC-költségszint miatt a vállalatok többségénél a további fejlesztéseket inkább újabb kiadási tételként, mintsem megtérülő befektetésként értékelik" - tette hozzá Cserháti Gábor.

2011-ben a globális felméréssel párhuzamosan a KPMG a magyarországi vezető vállalatok körében is végzett felmérést a megfelelési  gyakorlatok, a compliance érettségi szint és a lehetséges fejlesztési területek megismerése céljából.  Ezen kutatás alapján a compliance legfőbb célja a vállalati érték megőrzése és növelése, valamint a vállalat jó hírnevének megvédése. Mindez nagyban kapcsolódik a vállalat üzleti céljaihoz, ennek megfelelően a válaszadók 75 százaléka rendelkezik is compliance stratégiával, illetve éves compliance munkatervvel.

"Mindezek ellenére a rendelkezésre álló erőforrások még a vezető vállalatok körében is korlátozottak. A vállalatok több mint felénél létezik dedikált szervezeti egység a megfelelőséggel kapcsolatos feladatok elvégzésére, illetve évente jellemzően 10-50 millió forintot fordítanak compliance jellegű kiadásokra. Így kérdéses, hogy a mostani gazdasági környezetben az egyre hangsúlyosabbá váló compliance típusú kockázatokat (például érdekkonfliktusok, visszaélések, megvesztegetések) mennyire tudják hatékonyan kezelni" - jegyezte meg a közlemény szerint a kutatás vezetője, Szabó István, a KPMG menedzsere.

A kutatás adatai alapján a legnagyobb kockázatú területeknek a harmadik féllel kapcsolatos tranzakciók, a kormányzati ügyletek és kapcsolatok, illetve a megvesztegetések tekinthetőek. A válaszadó vállalatok több mint felénél már bevezették a szabálytalanságok bejelentésére szolgáló, úgynevezett helpline szolgáltatást. A bejelentések alapján történő kivizsgálás jellemzően a compliance vezető feladata, a vizsgált vállalatok 31 százalékánál a belső ellenőrzést is bevonják a kivizsgálásba. A válaszadók közel egynegyede külső szolgáltatót vesz igénybe a vizsgálathoz. "A bejelentések száma az elmúlt években növekedett, számuk akár a több százat is elérheti, és akár 90 százalékuk is megalapozott lehet" - hívta fel a figyelmet Szabó István.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra