KSH: 221 200 forint volt a bruttó átlagkereset 2012. január-novemberben

MUNKAJOG

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: átlagkereset


A bruttó átlagkeresetek 4,6 százalékkal, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek pedig 2,0 százalékkal haladták meg a múlt év első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakit - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A legalább 5 embert foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél a bruttó átlagkereset 221 177 forint volt.

A közfoglalkoztatás hatását kiszűrve a nettó keresetek átlaga 3,6 százalékkal emelkedett. A versenyszférában a nettó keresetek 4,2, a közfoglalkoztatottak nélküli közszférában 2,3, a nonprofit szervezeteknél 4,4 százalékkal nőttek egy év alatt.

Tavaly novemberben a bruttó keresetek 5,4 százalékkal, a nettó kerestek 3,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

A versenyszférában 6,2 százalékkal nőttek a bruttó és 3,8 százalékkal a nettó átlagkeresetek, a költségvetési szférában a közfoglalkoztatás hatását kiszűrve 9,5 százalékkal emelkedtek a bruttó keresetek és 8,2 százalékkal a nettó jövedelmek.

A családi adókedvezmények hatása nélkül számított reálbérek az 5,2 százalékos novemberi inflációval számolva a nemzetgazdaság átlagában 2,0 százalékkal csökkentek, ezen belül a versenyszférában 1,3 százalékkal estek, míg a közfoglalkoztatás hatását nem számítva a közszférában 2,9 százalékkal emelkedtek.

A rendszeres - prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számított - bruttó keresetek éves növekedési üteme a versenyszférában 7,2 százalékosra lassult novemberben az előző havi 8,7 százalékról.

A közfoglalkoztatás keretében 103 ezer ember dolgozott, 39 ezerrel több, mint egy évvel korábban, ezen belül a teljes munkaidőben foglalkoztatottak létszáma 52 ezerrel nőtt. Novemberi bruttó átlagkeresetük 73 133 forint volt, 8,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.  
  
A múlt év első 11 hónapjában a költségvetés területén a közfoglalkoztatás súlyának növekedése miatt csökkent az átlagkereset, e hatást kiszűrve átlagosan 4,0 százalékos volt a bruttó keresetek növekedése. A közszférában a nem közfoglalkoztatás keretében dolgozók 214 350 forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete 73 100 forint volt.

A legtöbbet fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység volt, 452 300 forint bruttó átlagkeresettel az első 11 hónapban. Ezt az információ és kommunikáció követte 405 400 forint, valamint az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 397 000 forint átlagos bruttó keresettel.

A legkevesebbet, 139 500 forintot a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban dolgozók kerestek. Ezt követte a humán-egészségügyi, szociális ellátás 150 900 forinttal, illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat 160 800 forinttal.

2012. január-novemberben a költségvetési szférában a teljes munkaidősök mintegy 56 százaléka (a közfoglalkoztatottak nélküli létszám 62,2 százaléka) átlagosan 10 100 forint, az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó kompenzációt kapott. Ennek hatása a közszféra bruttó jövedelmi pozícióit 1,6 százalékponttal javítja. A közfoglalkoztatottak nélkül, de a kompenzáció figyelembevételével számított növekedés így a közszféra területén 5,7 százalék volt.

2012. januártól a nonprofit szervezetek egy részénél is kaphatnak az alkalmazásban állók kompenzációt, a teljes munkaidőben dolgozók mintegy 9,1 százaléka kapott ezen a címen 10 200 forintot.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) kereset január-novemberben átlagosan 5,4 százalékkal, ezen belül a versenyszférában dolgozóké 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A költségvetési intézményeknél dolgozók - közfoglalkoztatottak nélkül számított - alapilletménye 4,4 százalékkal nőtt. A növekedés döntően a humán-egészségügyi, szociális ellátás ágakban következett be a 2012. évi garantált bérminimum-változás, továbbá a 2012. januártól esedékes, de 2012. júliusban kifizetett béremelés miatt.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 142 880 forint volt január-novemberben, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 99 800, a szellemi foglalkozásúaké 188 600 forint.

A 233 200 forintos nemzetgazdasági szintű, átlagos havi munkajövedelem 3,5 százalékkal volt magasabb a 2011. január-novemberinél. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,1 százalék volt.

A versenyszféra legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásainál 1 millió 817 ezer volt az alkalmazásban állók száma, 36,3 ezerrel, 2,0 százalékkal kevesebb, mint 2011 azonos időszakában.

A költségvetési szférában 752 ezren dolgoztak, 16 ezer 400 fővel többen az egy évvel korábbinál, közülük átlagosan 91 ezren közfoglalkoztatás keretében.

A közszféra átlagkeresetének szintjét is befolyásoló teljes munkaidős közfoglalkoztatottak létszáma 2012 első tizenegy hónapjában négyszerese volt az előző év azonos időszakinak, átlagosan 72,4 ezer fő.

A megfigyelt nonprofit szervezeteknél 106 ezer fő állt alkalmazásban.

Összességében a nemzetgazdaságban az 5 fő feletti vállalkozásokban, a költségvetési szférában a közfoglalkoztatottakkal együtt, valamint a megvizsgált nonprofit szervezeteknél 2 millió 675 ezer fő állt alkalmazásban, 19,4 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra