KSH: novemberben 5,7 százalékkal nőttek a nettó bérek

MUNKAJOG

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: átlagkereset, munkabér


Novemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 248 ezer forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 260,2 ezer, míg a közszférában - a nem közfoglalkoztatás keretében - foglalkoztatottak 260,6 ezer forintot kerestek, 5,3 illetve 8,0 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A vállalkozásoknál alkalmazottak novemberben átlagosan 33 ezer forint prémiumot, jutalmat vagy más nem rendszeres jövedelmet kaptak.

A bruttó átlagkereset 4,1, a nettó 5,7 százalékkal volt magasabb tavaly novemberben, mint egy évvel azelőtt - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
 
A 0,9 százalékos novemberi inflációval számolva a reálbérek 4,8 százalékkal nőttek egy év alatt a nemzetgazdaságban, nem számítva a családi adókedvezmény hatását. 
 
A közfoglalkoztatottakat nem számítva a bruttó bérek éves emelkedése 6,0, a nettó kereseteké 7,7 százalékos volt. A vállalkozásoknál 5,3 és 7,1 százalékos volt a bruttó és a nettó béremelkedés, a költségvetési szerveknél - a közfoglalkoztatottak nélkül számolva - 8,0 illetve 9,6 százalékos emelkedést mért a KSH.
 
Novemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 248 ezer forint volt. 
 
A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 260,2 ezer, míg a közszférában - a nem közfoglalkoztatás keretében - foglalkoztatottak 260,6 ezer forintot kerestek, 5,3 illetve 8,0 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A vállalkozásoknál alkalmazottak novemberben átlagosan 33 ezer forint prémiumot, jutalmat vagy más nem rendszeres jövedelmet kaptak, 10,6 százalékkal többet, mint 2012 novemberében, míg rendszeres bruttó keresetük 4,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az októberi 4,9 százalékos éves növekedés után.

A feldolgozó iparban 6,7 százalékkal emelkedtek a bruttó bérek és átlagosan 274 ezer forintot tettek ki, míg az építőiparban 11,7 százalékos éves növekedéssel 187 ezer forintra rúgtak. A pénzügyi, biztosítási szektorban dolgozók bruttó átlagkeresete novemberben 476 ezer forint volt, 10,2 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt. Az oktatásban 15,7 százalékkal kerestek többet és ez elérte a 249 ezer forintot. 

Novemberben 179 ezren álltak közfoglalkoztatásban, 76 ezerrel többen, mint egy évvel korábban, és a teljes munkaidőre járó 75 967 ezer forintos átlagkeresetük 3,4 százalékkal volt magasabb.

A versenyszférában foglalkoztatottak száma 1 millió 837 ezer volt novemberben, nyolcezer fővel több, mint októberben, az előző év azonos időszakához viszonyítva létszámuk húszezer fővel nőtt. 

2013. január-novemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 229 700 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 240 400, míg a közszférában - a nem közfoglalkoztatás keretében - foglalkoztatottak 227 200 forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete 76 900 forint volt.

Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 3,8 százalékkal haladták meg a 2012. január-novemberit. Az átlagkeresetek a versenyszférában 3,9 százalékkal nőttek. A költségvetés területén - közfoglalkoztatottak nélkül - átlagosan 6,0 százalékos volt a bruttó keresetek emelkedése. A nonprofit szektorban az alkalmazásban állók bruttó keresete 3,8 százalékkal, 209 100 forintra emelkedett.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak, 469 300 forintot tettek ki. Ezt az információ és kommunikáció követte 424 700 forinttal, valamint az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ) 403 500 forinttal. 

A legkevesebbet, 146 600 forintot a szálláshely-szolgáltatásban, vendéglátásban dolgozók, 153 000 forintot a humán-egészségügyi, szociális ellátásban, illetve 168 300 forintot az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységi ágakban dolgozók kerestek.

2013. január-novemberben a költségvetési szférában dolgozók egy része átlagosan 10 100 forint - az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült, míg a nonprofit szervezeteknél az erre jogosultak átlagosan 9900 forint juttatást kaptak ezen a címen.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra