Külföldrõl származó jövedelem a társasági adóban

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Külföldrõl származó jövedelem az adóalap megállapítása során [Tao. tv. 28. § (2) és (4) bekezdés]. Az adózó (és a külföldi vállalkozó) a társasági adó megállapításakor az adóalapot úgy módosítja, hogy az ne tartalmazza a külföldön adóztatható jövedelmet, ha nemzetközi szerzõdés így rendelkezik.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) 28. § (2) bekezdése szerint a belföldi illetõségû adózó és a külföldi vállalkozó a társasági adó megállapításakor az adóalapot úgy módosítja, hogy az ne tartalmazza a külföldön adóztatható jövedelmet, ha nemzetközi szerzõdés így rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az adózónak a Tao. tv. elõírásai szerint ki kell számítania az összes külföldrõl származó jövedelmét, valamint az adóalapját. Ennek során az adózó az adóalapot úgy állapítja meg, hogy a külföldrõl származó jövedelmébõl levonja a külföldi jövedelem megszerzéséhez közvetlenül hozzárendelhetõ költségeket, valamint a közvetlenül hozzá nem rendelhetõ költségeknek a Tao. tv. 28. § (4) bekezdése szerint kiszámított részét, figyelemmel az adóalapot növelõ és csökkentõ tételekre is.

A Tao. tv. 28. §-a nem közvetlen és közvetett költségekre, ráfordításokra vonatkozóan rendelkezik, hanem a jövedelem megszerzéséhez közvetlenül hozzá nem rendelhetõ, illetõleg közvetlenül hozzárendelhetõ költségekrõl, ráfordításokról. Ebbõl következõen minden olyan költség, ráfordítás csökkenti a külföldrõl származó bevételt, amely gazdaságilag egyértelmûen e bevétel megszerzéséhez merül fel.

(PM Jövedelemadók fõosztálya 11642/2006. - APEH Adójogi fõosztály 8990377661/2006.)

2006.11.03.

Forrás: www.apeh.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra