Lakáshitelek: módosulnak a jegybanki adósságfékszabályok

JOG

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: lakáshitel


Magasabb törlesztőrészlet 2019 júliusától 500 ezer forintos havi jövedelem esetén vállalható a jelenlegi 400 ezer helyett.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete értelmében október 1-től módosulnak az adósságfékszabályok.
 
A jegybank szerdai közleménye szerint az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a piaci szereplőkkel folytatott egyeztetést és az Európai Központi Bank véleményezését követően fogadta el a módosított jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (jtm) szabályozásról szóló rendeletet. 
 
Az új szabályok az 5 évet meghaladó futamidejű jelzáloghitel-kérelmeknél a hitel kamatperiódusainak hosszától függően a jelenleginél alacsonyabb jtm-limiteket írnak elő. Magasabb törlesztőrészlet 2019 júliusától 500 ezer forintos havi jövedelem esetén vállalható a jelenlegi 400 ezer helyett. Az új rendelet - mint írták - a már felvett hitelek kamatkockázatának mérséklését is támogatja, hiszen szerződésmódosításnál és hitelkiváltásnál nem kell alkalmazni az adósságfék szabályokat, ha nem rövidül az új hitel kamatperiódusa.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a jegybank tovább ösztönzi a fix kamatozású jelzáloghiteleket, mivel azok támogatják a kiszámíthatóbb lakáshitel-törlesztést és a fenntartható háztartási hitelezést. A rendszerint hosszú, többnyire 15-20 éves futamidő miatt ügyelni kell a fizetési nehézségek elkerülésére, hiszen egy kamatváltozás jelentősen emelheti a törlesztőrészleteket - írták.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra