Mazars: jövőre megváltozik a brit állampolgárok jogállása

JOG

Nyomtatás
Forrás: PR-ego

Címkék: Brexit


A brexit miatt december 31-én érvényüket vesztik a Nagy-Britannia és Észak-Írország állampolgárai részére kiadott EGT-állampolgár-regisztrációs igazolások – figyelmeztetnek a Mazars szakértői. Az érintett magánszemélyeknek már csak december 31-ig van lehetőségük kedvező eljárás mellett nemzeti letelepedési engedélyt kérelmezni.

Az egyesült királyságbeli állampolgársággal rendelkező magánszemélyek részére korábban a lejárati idő nélkül kiállított Európai Gazdasági Térség (EGT-) állampolgár-regisztrációs igazolás, valamint az állandó tartózkodási kártya a brexitet követő átmeneti időszakig, de legfeljebb 2021. december 31-ig érvényes.

„Az érintettek az év végéig kedvező eljárás mellett kérhetik a nemzeti letelepedési engedély kiadását. Fontos figyelembe venni, hogy a kérelmet az illetékes hatóság harminc napon belül bírálja el” – mutatott rá Szmicsek Sándor, a Mazars partnere.

A kérelem beadására vonatkozó, közelítő jogvesztő határidő miatt a Mazars szerint a munkáltatóknak érdemes időben egyeztetniük az egyesült királyságbeli állampolgársággal rendelkező munkavállalóikkal, hogy megtették-e a szükséges lépéseket a magyarországi tartózkodásuk és munkavállalásuk zavartalan folytatása érdekében.

A tartózkodási szabályok

Fő szabály szerint a bejelentett magyarországi lakóhellyel rendelkező, egyesült királyságbeli állampolgár, illetve harmadik ország állampolgárságával rendelkező családtagja folyamodhat nemzeti letelepedési engedélyért, ha a többi törvényi feltételnek megfelel.

Magyarország a Kilépési megállapodásban foglaltakra figyelemmel ugyanakkor lehetőséget biztosít a nemzeti letelepedési engedély megszerzésére azon brit és északír állampolgárok számára, akik bejelentett magyarországi lakóhellyel nem rendelkeznek ugyan, de hitelt érdemlően igazolják, hogy 2021. január 1. előtt életvitelszerűen Magyarországon tartózkodtak.

MOST MÉG AZ IDEI ÁRON FIZETHET ELŐ AZ ÖNADÓZÓ!

Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 10-12. hónapra 5.880,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2021, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2021, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra