MAZARS: Vis maior vagy sem?

JOG

Nyomtatás
Forrás: PR-ego | Szerző: Mazars

Címkék: vis major


Mikor mentesülhet jogszerűen szerződéses kötelezettségei alól a koronavírus-járvány okozta fennakadások miatt?

A koronavírus megfékezése miatt bevezetett hatósági intézkedések – utazási, nyitvatartási korlátozások, karanténkötelezettség – jelentősen befolyásolhatják a szerződéses kötelezettségek teljesítését. Egyes termékek, nyersanyagok szállítása már most késedelmesen valósul meg, amely problémával már a járvány elején szembesülnek a gazdasági szereplők. A MAZARS és az együttműködő Borsy Ügyvédi Iroda legfrissebb összefoglalójából kiderül milyen lehetőségek vannak abban az esetben, ha valaki jogszerűen - részben vagy teljesen - mentesülni szeretne szerződéses kötelezettségei alól.

A március elején kitört koronavírus-járvány elhúzódása hazánkban is számos szektorban megzavarhatja az ellátási láncot, azaz termékekre, szolgáltatásokra kötött szerződések késői teljesítését, lemondását vonhatja maga után.

“Ilyen esetekben, ha az egyik fél már nem tudja az érvényes szerződésben foglaltakat teljesíteni, akkor kötelezettségeit felfüggesztheti vagy megszüntetheti. De mindkét esetben elsődlegesen meg kell vizsgálni, hogy a felek között aláírt szerződés szabályozza-e a felmerült, elháríthatatlan külső körülmény esetét és jogi következményeit, azaz a vis maiort.– fogalmazott Dr. Orosz András, a Borsy Ügyvédi Iroda alkalmazottja.

Ha a szerződés tartalmaz a vis maiorra vonatkozó érvényes kikötést, akkor a feleknek elsődlegesen annak megfelelően kell eljárniuk. Ha nem, vagy azok túl általánosak (például nem egyértelmű, hogy önmagában a vírus terjedése, vagy annak nyomán bevezetésre kerülő hatósági intézkedések minősülhetnek-e vis maiornak), akkor a jogkövetkezmények megállapításához a jogszabályokat és a bírói gyakorlatot szükséges figyelembe venni.
Fontos ugyanakkor szem előtt tartani, hogy a vis maior - minden esetben - két módon befolyásolhatja a szerződésekben rögzítetteket.

1. Késedelmes teljesítés megvalósulása

Ha a szerződő fél bizonyítja, hogy azért nem tudta teljesíteni szerződésben rögzített kötelezettségeit – azaz szerződést szegett –, mert ellenőrzési körén kívül eső, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülmény okozta, akkor nem köteles megtéríteni a másik félnek a késedelemből eredő kárát. Ilyen lehet például, ha az egyik fél a vírus vagy a karantén miatt nem képes időben előállítani és leszállítani a megrendelt terméket, így a másik félnek kára keletkezik.

A szakember hangsúlyozza, hogy a kár megfizetése alól csak abban az esetben mentesül a szerződést szegő fél, ha bizonyítani tudja, hogy az újonnan fennálló körülmény:

  • a vírussal közvetlen összefüggésbe hozható,
  • okozta következmények ésszerűen elvárható intézkedésekkel sem háríthatóak el, és
  • a szerződés megkötésének időpontjában nem volt előrelátható, tehát jelen esetben a szerződés megkötésének időpontjában a koronavírus-járvánnyal és annak a konkrét esetben felmerült következményeivel még nem lehetett számolni.

2. A szerződés teljesítésének lehetetlenülése, azaz megszűnése

Ha a vis maior lehetetlenné teszi a szerződés teljesítését, akkor a szerződés megszűnik, például azért, mert a szolgáltatást egy meghatározott időpontban kellett volna nyújtani. Ebben az esetben a felek kötelesek elszámolni egymással, és a teljesítés lehetetlenné válása előtt nyújtott szolgáltatás pénzbeli ellenértékét meg kell téríteni, a pénzbeli előlegeket pedig vissza kell fizetni. Például: ha valaki a vírus megjelenése előtt szállást foglalt, de az utazásának időpontjában a szállásadó már nem tudja fogadni, mert közben a kormány rendkívüli intézkedései okán korlátozta a nyitvatartását, akkor a vendég által kifizetett előleg - ha volt ilyen -, vagy a teljes foglalási ár visszajár.

A szerződés bíróság általi módosítására is lehetőség van, de csak tartós jogviszony fennállása esetén és csak akkor, ha a szerződés megkötését követően állt elő olyan körülmény, amely a szerződéskötéskor nem volt előrelátható, és a körülmény következtében a szerződés változatlan feltételek melletti teljesítése lényeges jogi érdeket sértene. A törvény arra nem ad felhatalmazást, hogy a gazdasági élet egészét, vagy egy-egy szerződéstípusba tartozó szerződések minden alanyát érintő változások miatt a bíróságok az egyes szerződéseket módosítsák.

Ezért nem lehet arra számítani, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggésben a bíróságok tömegesen fogják módosítani a fennálló szerződéseket.

Új szerződés kötése járvány idején

Amennyiben a mostani helyzetben szeretne valaki új szerződést kötni, vagy módosítani a fennálló szerződést, akkor ennek semmi akadálya, hiszen a modern technikának köszönhetően a videón keresztül történő személyazonosítás és a minősített elektronikus aláírás (QES) használata segítségével erre lehetőség van. Ez a módszer teljesen egyenértékű és azonos joghatással bír, mint a kézzel tett aláírás, így ezzel fenn lehet tartani az üzletmenet folytonosságát járvány idején is.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra