Még hat napig nyújthatóak be a koronavírus miatti speciális méltányossági kérelmek az adóhivatalhoz

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: koronavirus-járvány, méltányosság


A július 17-ig benyújtható, koronavírusra specializált kérelem alapján a munkavállalótól levont járulékra és szja-ra is járhat a kedvezmény, a vállalkozásoknak pedig akár ötmillió forintos összegű adócsökkentés is engedélyezhető.

A koronavírus-járvány miatt akár ötmillió forinttal is csökkenhet a fizetendő adó, ám ezt legkésőbb július 17-én lehet kérni az adóhivataltól - közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Március 11-e óta négyből három méltányossági kérelmet helyben hagyott az adóhivatal - szögezte le Izer Norbert, megjegyezve, hogy ebben a statisztikában az összes fizetéskönnyítési kérelem szerepel, még azok is, amelyekben egyáltalán nem hivatkoznak az adózók a koronavírus nehézségeire. A július 17-ig benyújtható, koronavírusra specializált kérelemnél az elbírálási arány még ennél is kedvezőbb - hangsúlyozta. Az eddig elbírált ilyen típusú kérelmek 82 százalékában született pozitív, az adózó kérését helybenhagyó döntés.

A rendkívül kedvező, az Európai Unióban is egyedülálló fizetéskönnyítési lehetőséget érdemes kihasználnia minden koronavírus-járvány miatt bajba jutottnak, aki adófizetési nehézséggel küzd - mondta Izer Norbert. A július 17-ig benyújtható, koronavírusra specializált méltányosság szabályai egyszerűek, ráadásul ingyenes minden adózónak, így például még a cégeknek is illetékmentes a kérelem - magyarázta az államtitkár. A 12 havi részletfizetés vagy a hat havi fizetési halasztás mindegyik adófajtára kérhető, pótlékmentes és ötmillió forintos tartozásig vehető igénybe. Csak azt kell eldönteni, hogy a két kedvezményfajta közül melyiket szeretné igénybevenni az adózó.

Nemcsak abban rendkívüli a július 17-ig benyújtható, koronavírusra specializált kérelem, hogy a munkavállalótól levont járulékra és szja-ra is járhat a kedvezmény, hanem abban is, hogy a vállalkozásoknak lehetővé teszi az akár ötmillió forintos összegű adócsökkentést is. A cég által választott adónemben, az adótartozása 20 százalékáig, de maximum ötmillió forinttal mérsékelheti az adóhivatal az egyébként fizetendő adót - részletezte az államtitkár.

A koronavírusra specializált méltányossági kérelmek az ingyenesség és az egyszerűség mellett azért is válhattak rövid idő alatt rendkívül népszerűvé, mert egyre erősebb a magyar lakosság adótudatossága - jelentette ki Izer Norbert. A gyors elterjedéshez kellett az, hogy az adózók felismerjék a kedvező lehetőség kínálta előnyöket. Így többek között azt, hogy a fizetési kedvezmény igénybevételéhez elegendő az, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza, illetve azt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal partnerként kezeli, és segíti a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került adózókat - összegezte az államtitkár.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra