Még igényelhető az adókedvezmény

SZJA

Nyomtatás

Ha a bevallási határidő után kiderül, hogy valakinek adótartozása van, amely eredhet többek között abból, hogy elfelejtette a neki járó adókedvezményt igénybe venni, azt még mindig megteheti és önellenőrzést nyújthat be. A 16SZJA bevallás önellenőrzésével utólagosan érvényesíthető az adókedvezmény (családi kedvezmény, első házasok kedvezménye, súlyos fogyatékosság kedvezménye).

Az idén először a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészítette a magánszemélyek többségének a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét. Ha valaki a bevallási tervezetet május 22-ig nem hagyta jóvá, vagy nem módosította az adatokat, a tervezet automatikusan bevallássá vált. A nem érvényesített adókedvezmények igénybevételére még van lehetőség a bevallás önellenőrzésével.
 
A NAV által elkészített bevallási tervezetet május 22-ig lehetett jóváhagyni, módosítani, kiegészíteni. Aki ezt nem tette meg, annak a bevallási tervezet automatikusan érvényes személyijövedelemadó-bevallásává vált.
 
Ha ezt követően kiderül, hogy valakinek adótartozása van, amely eredhet többek között abból, hogy elfelejtette a neki járó adókedvezményt igénybe venni, azt még mindig megteheti és önellenőrzést nyújthat be. A 16SZJA bevallás önellenőrzésével utólagosan érvényesíthető az adókedvezmény (családi kedvezmény, első házasok kedvezménye, súlyos fogyatékosság kedvezménye).
 
Az önellenőrzés lényege a teljes adatcsere, ezért az önellenőrzést a bevallás helyes adataival kitöltve, teljes adattartalommal kell megismételni. A bevallás önellenőrzésére lehetőség van ügyfélkapun keresztül az eSZJA felületen online, az ÁNYK program használatával, vagy papíralapon. Az önellenőrzés mellé nem szükséges csatolni semmilyen saját igazolást.
 
Ha az önellenőrzés visszajáró összeget eredményez, akkor az adózónak döntenie kell, hogy más adónemre történő átvezetést kér vagy visszaigényli a teljes összeget. Utóbbi esetnél a belföldi postai címet vagy számlaszámot kötelező megadni a sikeres visszatérítéshez.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra