Megbízási jogviszonyt érintő tb. változások

Forrás: Önadózó 2020/7-8 | Szerző: Szörényi Marianna

Ha a megbízott kiegészítő tevékenységet folytató személy, akkor díjából kizárólag 15 % személyi jövedelemadót kell vonni, továbbá a NAV felé nem keletkezik bejelentési kötelezettség a ’T1041-es nyomtatványon. Mindegy, hogy mennyi a jövedelme, nem válik biztosítottá, jövedelme nem képez járulékalapot. 

Ha a megbízott tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér 30%-át, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét, biztosítottá válik. Ez esetben a következő teendőink vannak:

  • a megbízott díjából 15 % személyi jövedelemadót, és 18,5 % tb járulékot kell vonni;
  • a megbízónak 15,5 % szociális hozzájárulási adó és 1,5 % szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettsége van;
  • a NAV felé bejelentési kötelezettség keletkezik a ’T1041-es nyomtatványon, melyet legkésőbb a biztosítási kötelezettség megállapítást követő napon be kell nyújtani. (Art. 1. melléklet 3.1.)

Ha a megbízott kiegészítő tevékenységet folytató személy, akkor díjából kizárólag 15 % személyi jövedelemadót kell vonni, továbbá a NAV felé nem keletkezik bejelentési kötelezettség a ’T1041-es nyomtatványon. Mindegy, hogy mennyi a jövedelme, nem válik biztosítottá, jövedelme nem képez járulékalapot. 

Ha a megbízott kiegészítő tevékenységet folytató személy, az alábbiak szerint kell eljárni:

  • Folyamatban lévő megbízási jogviszony esetén, ha a járulékalapot képező jövedelem számításakor július 1. előtti és utáni időszakot is figyelembe kell vennünk, akkor az adott időszakban szerzett jövedelmet arányosítva számítjuk. Ha a június 30-ig számított jövedelem alapján biztosítottnak minősül a megbízott, az eddigi szabályok szerint állapítjuk meg, vonjuk és fizetjük meg a járulékokat. A július 1-től terjedő időszakban a saját jogú nyugdíjas már semmiképp nem minősül biztosítottnak, tehát erre az időszakra eső díjából már kizárólag személyi jövedelemadót vonunk.
  • 2020. július 1. után kötött szerződések esetén a díjazás mértékétől függetlenül díjából kizárólag 15 % személyi jövedelemadót kell vonni.
  • Év közben saját jogú nyugdíjassá váló személy esetén a határozat birtokában lezárjuk a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyt – a ’T1041-es nyomtatványon és a TB kiskönyvben egyaránt –, és a saját jogú nyugellátás kezdetétől díjából csak 15 % személyi jövedelemadót vonunk. Ha a biztosítotti elbírálás szempontjából áttekintendő időszak olyan intervallumot foglal magába, aminek egy részében még nem volt saját jogú nyugdíjas a megbízott, másik részében viszont már igen, akkor a fent leírt, folyamatban lévő megbízási jogviszonyra vonatkozó szabályok szerint kell eljárni.

Ha a megbízott nem válik biztosítottá:

  • A megbízott díjából csak 15 % személyi jövedelemadót kell vonni, a megbízót 15,5 % szociális hozzájárulási adó és 1,5 % szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettsége terheli;
  • a NAV felé nem keletkezik bejelentési kötelezettség a ’T1041-es nyomtatványon.

Ha a megbízott kiegészítő tevékenységet folytató személy, akkor díjából ez esetben is kizárólag 15 % személyi jövedelemadót kell vonni, továbbá a NAV felé nem keletkezik bejelentési kötelezettség a ’T1041-es nyomtatványon.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra