Megjelent az Önadózó novemberi száma - Tekintse meg gazdag tartalomjegyzékünket

Forrás: Önadózó

EVA megszűnés: áttérés másik adónemre ★ A termék kiszállításának igazolása másik tagállamba történő értékesítés esetében ★ Kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó szabályok alkalmazása ★ Tudnivalók az innovációs járulékról ★ Az immateriális javakkal kapcsolatos elszámolások ★ IAS 1 Pénzügyi kimutatások prezentálása ★ A foglaló és a kötbér személyi jövedelemadó kötelezettsége ★ Munkavállalók biztosításainak adózása 2019-ben ★ Családi gazdaságba tagjainak jövedelme ★ Baleseti ellátások I.★ Munkáltatói és munkavállalói kötelezettségek a munkaviszony megszűnésekor ★ Átalakulások joga, és szja ★ Ha még nem előfizetőnk, fizessen elő 2020. 1-12. hónapra még a régi áron, 22.680,-Ft-ért itt: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

EVA MEGSZŰNÉS I. ÁTTÉRÉS MÁSIK ADÓNEMRE

Írásunk az eva-alany jogi személyek - közkereseti társaság, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság, ügyvédi iroda, lakásszövetkezet - és egyéni cégek más adónemre való áttérési lehetőségeit vizsgálja. Bemutatjuk, hogy az evás cégek hogyan térhetnek át a társasági adó, kata és kiva hatálya alá.

EVA MEGSZŰNÉS II. ÁTTÉRÉS A SZÁMVITELBEN

Írásunk az EVA alanyiság megszűnése miatti nyilvántartási rend változtatás szabályait mutatja be.

A TERMÉK KISZÁLLÍTÁSÁNAK IGAZOLÁSA MÁSIK TAGÁLLAMBA TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉS ESETÉBEN

Ismertetjük a 2020 január 1-től hatályba lépő 2018/1912/EU végrehajtási rendeletet

KAPCSOLT VÁLLALKOZÁSOKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK ALKALMAZÁSA

A kapcsolt vállalkozás fogalom nagyon széles körben kerül alkalmazásra, és érdemes a változásait folyamatosan nyomon követni, hiszen annak az adókötelezettség meghatározása szempontjából jelentősége lehet.

TUDNIVALÓK AZ INNOVÁCIÓS JÁRULÉKRÓL

A gazdasági társaságok innovációs járulékfizetési kötelezettségét a tudományos kutatásról, fejlesztésről és az innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény (Inno. törvény) szabályozza. Az innovációs járulék szabályai a 2019. év folyamán két jelentős ponton módosultak. Jelen cikkünkben ezeket a változásokat mutatjuk be, valamint összefoglaljuk az innovációs járulék szabályozását.

AZ IMMATERIÁLIS JAVAKKAL KAPCSOLATOS ELSZÁMOLÁSOK - VIII. RÉSZ

Cikksorozatunk jelenlegi részében a pozitív üzleti vagy cégértékkel kapcsolatos legjellemzőbb gyakorlati kérdéseket tekintjük át.

IAS 1 PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK PREZENTÁLÁSA

A cikk két részben mutatja be az általános célú egyedi Pénzügyi kimutatások (beszámolók) elkészítésére vonatkozó fontosabb elveket, módszereket és szabályokat a Pénzügyi kimutatások prezentálását szabályozó Keretelvek, illetve az IAS 1 alapján. Az első részben bemutatásra kerülnek a kimutatások elkészítésére vonatkozó általános szabályok, a prezentálás alapelvei, a második részben a szerkezetére és tartalmára vonatkozó irányelvek és alapvető követelmények, néhány esetpéldán keresztül.

A FOGLALÓ ÉS A KÖTBÉR SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ KÖTELEZETTSÉGE

Cikkünk a szerződési gyakorlatban gyakran előforduló biztosítékok, a foglaló és kötbér kapcsán felmerülő közteherfizetési kötelezettséget mutatja be, figyelemmel a Kúria 12/2014. számú közigazgatási elvi határozatára is.

MUNKAVÁLLALÓK BIZTOSÍTÁSAINAK ADÓZÁSA 2019-BEN

Már tavaly és az év elején is különösen sok kérdést vetett fel a 2018-ban adómentes kockázati biztosítások 2019-es adózása. Ezt ráadásul árnyalta az a tény, hogy egy átmeneti szabály alapján a 2018-ban vagy korábban kötött kockázati biztosítások 2019-es évfordulójukig (legkésőbb 2019.12.31-ig) maradnak adómentesek. Tehát egy 2018. októberben kötött vagy ekkor új biztosítási évbe forduló kockázati biztosítás esetén annak 2019 októberéig terjedő időszakra vonatkozó díja adómentes még akkor is, ha a díjfizetés 2019-ben történik.

CSALÁDI GAZDASÁGBA TAGJAINAK JÖVEDELME

A családi gazdaságból származó jövedelem megállapítása számos kérdést vet fel, így az adóév vége felé érdemes ismét áttekinteni a fontosabb tudnivalókat.

BALESETI ELLÁTÁSOK I.

A társadalombiztosítás rendszerében többféle, balesettel összefüggő ellátás vehető igénybe: baleseti egészségügyi szolgáltatás, baleseti táppénz, baleseti járadék, baleseti hozzátartozói nyugellátás. A közös nevező valamennyi ellátásra nézve, hogy megállapításukat, igénybevételüket egy olyan hatósági eljárás előzi meg, amelynek keretein belül az adott baleset végül üzemi balesetként elismerésre (vagy elutasításra) kerül. Cikkünk első részében a különböző baleseti ellátások alapjául szolgáló ezen jogintézményeket, a balesettel kapcsolatos egyes jogi kategóriákat ismertetjük részletesen.

ELVÁLÓBAN - MUNKÁLTATÓI ÉS MUNKAVÁLLALÓI KÖTELEZETTSÉGEK A MUNKAVISZONY MEGSZŰNÉSEKOR

A Munka Törvénykönyvében az „Eljárás a munkaviszony megszüntetése (megszűnése) esetén” cím alatti szabályokból tudjuk meg, munkaadóként és alkalmazottként mi a kötelezettségünk a munkaviszony megszűnésével kapcsolatban. A munkavállaló akár mélyen zsebébe nyúlhat, ha nem adja át az „illetékesnek” megfelelően a munkakörét.

ÁTALAKULÁSOK JOGA

Írásunkban áttekintést adunk jogi személyek, gazdasági társaságok, nonprofit gazdasági társaságok és egyéni vállalkozások átalakulási és egyéb szervezeti formaváltási lehetőségeiről, ezek jogszabályi hátteréről. Ezen eljárások során számos jogszabálynak kell megfelelni, ráadásul az átalakulási joganyagban 2019-ben kardinális változások is bekövetkeztek. Ezekre is kitérünk. Következő lapszámainkban vesszük sorra az átalakulás számviteli és további adózási kérdéseit.

ÁTALAKULÓ VÁLLALKOZÁSOK MAGÁNSZEMÉLY TAGJAINAK SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ-KÖTELEZETTSÉGE

Írásunkban összefoglaljuk az átalakuló társas vállalkozások magánszemély tagjainak az átalakulással (illetőleg az átalakuláshoz kapcsolódó egyéb gazdasági eseményekkel) összefüggésben felmerülő személyi jövedelemadó-kötelezettségét, melyet példákon keresztül is bemutatunk.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra