Megjelentek a katából történő áttérést könnyítő rendelkezések

Forrás: Önadózó

Címkék: új kata, áttérés


Az áttérő betéti társaságoknak, közkereseti társaságoknak ügyvédi irodáknak a nyitómérlegüket nem kell könyvvizsgálóval ellenőriztetni. A megszűnő gazdasági társaságok beltagjai, tagja a végelszámolás bejelentése napjától felvehető az egyéni vállalkozók nyilvántartásába. Az áttérő egyéni vállalkozók átalányadós bevétele szeptember 1-től december 31-ig 8 millió forint lehet. De nagyon kell figyelni a határidőkre!

 

Megjelent a Kormány 297/2022. (VIII. 9.) Korm. rendelete az egyes egyszerűsített közteherviselést lehetővé tévő rendelkezések alkalmazásáról.  

1.

Az új kata választására nem jogosult vagy azt nem választó, 2022. augusztus 31-én régi katás egyéni vállalkozó – ha 2022. szeptember 1-jétől az átalányadót választja – akkor a 2022. szeptember 1-. és december 31-e közötti időszakban 8 millió forint megszerzett  bevételi értékhatárig alkalmazhatja az átalányadózást. 

Az átalányadó az áttérés során akkor is választható, hogy az egyéni vállalkozó négy éven belül volt már átalányadózó.  Ezt egyébként az Szja tv. 50.§ /7/ bekezdése nem engedné.

Ez a rendelkezése 2022. szeptember 1-én lép hatályba.

2.

A 2022. augusztus 31-én régi kata alanyisággal rendelkező közkereseti társaság, betéti társaság, egyéni cég, ügyvédi iroda nem köteles a  számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 2/A.  § (4)  bekezdése szerinti nyitó mérlegét könyvvizsgálóval ellenőriztetni.

Ez alapján az érintett a betéti és közkereseti társaságok legkorábban 2022. szeptember 1-én dönthetnek az egyszerűsített végelszámolásról.

Ha  2022. augusztus 31-e előtt döntenének  a végelszámolásról – legalábbis augusztus 31-e előtti kezdőnappal – akkor a nyítómérleghez kell a könyvvizsgálói ellenőrzés.

Ez a rendelkezése 2022. szeptember 1-én lép hatályba.

3.

Ha a legfeljebb 2022. augusztus 31-éig régi kata alany betéti társaság, közkereseti társaság az  egyszerűsített végelszámolását az  állami adó- és vámhatósághoz 2022. szeptember 30-ig bejelenti, a gazdasági társaság kisadózóként bejelentett tagja az egyszerűsített végelszámolásának az állami adó- és vámhatósághoz történő bejelentése napjától felvehető az egyéni vállalkozói nyilvántartásba, annak ellenére a beltagi / tagi korlátlan felelőssége még fennáll.  A szeptember 30-i bejelentési határidő jogvesztő – után már nem lehet élni ezzel a lehetőséggel. Viszont törölni kell az így nyilvántartásba vett egyéni vállalkozót, ha az egyszerűsített végelszámolás a társaság megszűnése nélkül ér véget, például a továbbműködéséről dönt, vagy ha az egyszerűsített végelszámolás felszámolási eljárásként folytatódik.

Ez a rendelkezés 2022. augusztus 10-én lép hatályba.

Figyelemmel a 2. pont alatti – könyvvizsgálót érintő változásra – a végelszámolás optimális határideje  itt is 2022. szeptember 1-e.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra