Mely szervezetek javára lehet az Szja 1 százalékot felajánlani?

SZJA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: 1 százalék


Kedvezményezettet két csoportból lehet választani, de mindegyikből csak egyet-egyet, azaz sem az egyik, sem a másik 1 százalék nem osztható meg, de nem is vonható össze.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint , külön törvényben meghatározott módon és feltételekkel minden adófizetőnek minden évben lehetősége van arra, hogy az összevont adóalapjának a kedvezmények levonása után ténylegesen megfizetett adójából 1-1 százalékot az általa meghatározott egy-egy kedvezményezett javára juttasson. Kedvezményezettet két csoportból lehet választani, de mindegyikből csak egyet-egyet, azaz sem az egyik, sem a másik 1 százalék nem osztható meg, de nem is vonható össze.

A kedvezményezettek csoportjai 

1. A kedvezményezettek egyik csoportját a 2020. rendelkező évre előzetesen regisztrált egyesületek, alapítványok, közalapítványok, színházak, múzeumok, felsőoktatási intézmények és más, a törvény által egyedileg felsorolt szervezetek alkotják. Ide tartoznak:

  • egyesületek (kivéve ebből a pártokat, a biztosító egyesületeket, továbbá a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseleteket)
  • alapítványok, közalapítványok, feltéve, ha bírósági nyilvántartásba vételük legkésőbb 2017. december 31-én megtörtént, székhelyük belföldön van és nyilatkozatuk szerint közhasznú tevékenységet folytatnak. 2019. július 1-jével a vallási egyesületek kikerültek a civil kedvezményezettek köréből és a 2020. rendelkező évtől akkor gyűjthetnek felajánlásokat, ha az állami adóhatóság kérelmükre technikai számmal látta el őket.4 

Ugyancsak ebben a körben lehet rendelkező nyilatkozatot adni a törvényben felsorolt következő kedvezményezetteknek 

  • Magyar Tudományos Akadémia;
  • az országos közgyűjtemények, és a következőkben felsorolt intézmények:
  • Magyar Állami Operaház,
  • Magyar Országos Levéltár,
  • Országos Széchényi Könyvtár,
  • Neumann János Multimédia Központ és Digitális Könyvtár;

továbbá:

  • országos szakmúzeumok;
  • az a könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális, illetve alkotó- és előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezet, amely a rendelkező nyilatkozat évének első napja előtti három év valamelyikében a helyi önkormányzattól, az országos, illetve a helyi kisebbségi önkormányzattól vagy a központi költségvetéstől egyedi támogatásban részesült és nem tartozik a felsorolt kategóriákba;
  • a felsőoktatási intézmények
  • Nemzeti Együttműködési Alap.

Az egyesületek, alapítványok és közalapítványok akkor lehetnek kedvezményezettek, ha a létesítő okiratuk szerint közvetlen politikai tevékenységet nem folytatnak, szervezetük pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújtanak .

Az egyesületek, alapítványok, közalapítványok kedvezményezhetősége szempontjából fontos, hogy milyen tevékenység minősül közhasznúnak.

A Civil tv. 2. § 20. pontja határozza meg a közhasznú tevékenység fogalmát, mely szerint közhasznú tevékenység minden olyan tevékenység, amely a létesítő okiratban megjelölt közfeladat teljesítését közvetlenül vagy közvetve szolgálja, ezzel hozzájárulva a társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez.

A személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlásokra igényt tartó, előzőekben említett kedvezményezetteknek a rendelkező nyilatkozatok megszerzése érdekében közölniük kell az adószámukat azokkal az adózó magánszemélyekkel, akiknek a rendelkező nyilatkozatára számítanak. Ez az eljárás alaki kötöttségek nélküli, megvalósítható személyes kapcsolatfelvétellel, szórólapokkal, egyéb - jogszabályba nem ütköző módon történő - figyelemfelhívással, hirdetéssel. A kedvezményezett reklám és marketing célú tevékenységére fordított költségek együttes összege a felhasználás évében nem haladhatja meg a felhasznált összeg tíz százalékát, de legfeljebb 10 millió forintot.

A támogatók toborzásához előzetes adóhatósági engedélyre nincs szükség, így az előzetes engedélykérések, a szórólapok véleményezésre történő megküldése szükségtelen időkiesést jelenthet.

Az érvényesen regisztrált civil kedvezményezettek listája a NAV honlapján az Szja 1+1% menüponton belül érhető el.

2. Rendelkező nyilatkozat tehető a befizetett személyi jövedelemadó másik 1 százalékáról a következők javára: 

  • a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény (a továbbiakban: Ehtv.) szerinti vallási közösség, feltéve ha a NAV technikai számmal látta el.

E körbe tartozik a vallási egyesület, a nyilvántartásba vett egyház, a bejegyzett egyház, a bevett egyház is (ide nem értve ezek belső egyházi jogi személyeit), melyeket gyűjtőnéven vallási közösségnek nevezünk. A vallási közösségek részére érvényes felajánlás abban az esetben tehető, ha kérelmükre a NAV technikai számot képzett. Abban az esetben, ha a NAV a technikai számot kiadta, a vallási közösség a technikai szám kiadásának évét követő évben, a 2020. rendelkező évben válnak kedvezményezetté. 

  • az Országgyűlés által, a központi költségvetéséről szóló törvényben meghatározott kiemelt előirányzat, amely 2020-ban a Nemzeti Tehetség Program (1823). A költségvetési törvényben meghatározott kiemelt előirányzat hivatalból kap technikai számot az NAV vezetőjétől. Az új technikai számok a Magyar Közlönyben is megjelennek.

A 2020. évben technikai számos kedvezményezettként a rendelkező nyilatkozaton megjelölhető vallási közösségek listája és a kiemelt előirányzat a www.nav.gov.hu internetes honlapon az Szja 1+1 % menüponton belül megtalálható.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra