Mezőgazdasági őstermelő biztosítási jogviszonya

Forrás: www.nav.gov.hu

Címkék: mezőgazdasági őstermelők


A mezőgazdasági őstermelők ellenőrzésekor a NAV leggyakrabban azzal a hibával találkozik, hogy nem egyezik meg a közölt biztosítási idő az 58-as adó- és járulékbevallásban, valamint a T1041-es bejelentő lapon. Az eltérések egyik fő oka a mezőgazdasági őstermelői igazolványok érvényesítéséből[1] adódik, általában ez nincs szinkronban az őstermelő által bejelentett, biztosításban töltött idővel.

Számos eltérést eredményezhet az is, ha a mezőgazdasági őstermelő nem jelenti be, hogy valamilyen más jogcímen biztosítottá vált[2], például munkaviszonyt létesített, álláskeresési járadékot kap. Ha ilyen egyéb jogcímen lesz biztosított, akkor mezőgazdasági őstermelőként már nem fizetheti a járulékot. Ebben az esetben változást a T1041-es adatlapon be kell jelenteni a NAV-hoz. Nem kell ugyanakkor bejelenteni, ha az őstermelő díjazás ellenében, jogviszonyban végez munkát, vagy választott tisztségviselőként válik biztosítottá.

Szintén téves adatbejelentéshez, illetve bevallási hibához vezethet, ha az őstermelő nem veszi figyelembe a rá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő, és a már megszerzett szolgálati idő együttes összegét. Ha ez nem éri el a 20 évet, akkor mezőgazdasági őstermelőként nem válhat biztosítottá[3], és járulékfizetési kötelezettsége sem keletkezhet. Az öregségi nyugdíj megállapítása szempontjából kiemelten fontos a mezőgazdasági őstermelőként biztosítottak jogviszonyának helyes bejelentése, járulékbevallási és -fizetési kötelezettségük teljesítése.


[1] A mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 436/2015. (XII. 28.) kormányrendelet 3. § (1), (4), (5) bekezdései.

[2] A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (továbbiakban: Tbj.) 6. § (1) bekezdés h) pont hb) alpont.

[3] Tbj. 6. § (1) bekezdés h) pont.

MOST FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA!

Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 1-12. hónapra 24.696,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Ingyenes Jogsegély vonal: dr. Szabó Tibor ügyvéd válaszol telefonon, e-mailben feltett munkajogi, adózási kérdésre  + Online csomag: Számviteli szabályzatok, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek + Cégmenedzselés digitális lap elérése. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra