Mezõgazdasági õstermelõkre vonatkozó szabályok

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A biztosított mezõgazdasági õstermelõk bejelentési
kötelezettsége 2007. január 31-ig a 07T1051-es nyomtatványon

A mezõgazdasági õstermelõkre vonatkozó alapvetõ szabályok:

2007. január 1-jétõl fõszabály szerint biztosítottá válnak a mezõgazdasági õstermelõi tevékenységet folytató magánszemélyek.

A biztosítási kötelezettség alól mentesül:
-a közös õstermelõi igazolvány alapján õstermelõ kiskorú személy,
-a gazdálkodó család kiskorú tagja,
az egyéb jogcímen -ide nem értve munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban, valamint a választott (vezetõ) tisztségviselõi jogviszonyban - biztosított személy,
-a saját jogú nyugdíjas, valamint
-az az özvegyi nyugdíjban részesülõ személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Az az õstermelõ, aki egyidejûleg megbízási jogviszonyban, egyéni vállalkozónál vagy jogi személyiséggel nem rendelkezõ gazdasági társaságnál segítõ családtagi jogviszonyban áll, illetve bedolgozói, vállalkozási jogviszonnyal is rendelkezik, illetve gazdasági társaság választott tisztségviselõje, mezõgazdasági õstermelõként válik biztosítottá. Ennek oka, hogy az említett jogviszonyokban a biztosítási kötelezettség feltételhez kötött.

A biztosítási kötelezettséget érintõ adatokról az õstermelõnek adatszolgáltatási kötelezettsége is van, amelyrõl elsõ alkalommal 2007. január 31-jéig kell bejelentést tenni az adóhatósághoz. A bejelentésre szolgáló bizonylat száma: 07T1051.
 
A biztosítási jogviszony létrejöttének további feltétele, hogy a mezõgazdasági õstermelõ által - az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig - a már megszerzett szolgálati idõ és a még megszerezhetõ szolgálati idõ együttesen legalább 20 év legyen. Annak érdekében, hogy az õstermelõ el tudja dönteni, hogy a szükséges szolgálati idõt meg tudja-e szerezni és ennek függvényében biztosítási kötelezettség alá tartozik-e, szolgálati idõelismerést kérhet a betöltött életkortól függetlenül a lakóhely szerint illetékes Nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál.

A mezõgazdasági õstermelõ biztosítási kötelezettsége
a) az õstermelõi igazolványban feltüntetett idõponttól az igazolvány visszaadása napjáig,
b) gazdálkodó család tagja esetében a családi gazdaság nyilvántartásba vétele napjától a nyilvántartásból való törlés napjáig, illetõleg
c) az 5. § (1) bekezdésének i) pontjában meghatározott biztosítást kizáró körülmény megszûnését követõ naptól a biztosítást kizáró körülmény bekövetkezésének napjáig
áll fenn.
Megszûnik a biztosítás akkor is, ha a mezõgazdasági õstermelõ kilép a családi gazdaságból vagy a közös õstermelésbõl.

A törvény rendelkezik arról is, hogy többes jogviszony esetén hogyan alakul az õstermelõ biztosítása.

Matlné Kisari Erika aktuális írásának folytatását majd a 2007. februári Önadózóban Az „új” 2007. évi járulékbevallások címmel  olvashatjuk.

www.onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra