Miért engem büntet a NAV, ha a beszállítóm nem fizet adót?

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: Next9 | Szerző: Deloitte

Címkék: áfa csalás


Az adóhatósági és bírósági gyakorlat is elvárja az adózóktól, hogy minden észszerűen elvárható intézkedést megtegyenek annak érdekében, hogy ne váljanak adócsalás részesévé. Ha egy piaci szereplő rendszeresen kiemelkedően kedvező áron kínálja a termékét, akkor ott mindenképpen érdemes mélyebb vizsgálatot folytatni, hogy van-e ésszerű indoka az eltérésnek.

A napokban jelent meg a hír, hogy az adóhatóság felszámolt egy újabb adócsalásra szakosodott láncot, amely szójadarát szerzett be szlovén és cseh társaságoktól, majd áfa fizetése nélkül értékesítette tovább a terméket cégek láncolatán keresztül a magyar vevőinek.

Az utóbbi években gyakran fordult elő, hogy a különböző élelmiszeripari, vagy mezőgazdasággal összefüggő áruk, vagy termékek kereskedelme során tárt fel visszaéléseket az adóhatóság.

Értelemszerűen helyes és támogatandó az adóhatóság fellépése az áfa csalásra szakosodott csoportok ellen. Ugyanis ezek a csoportok nem fizetnek adót, ezért torzítják a piaci viszonyokat és a tisztességes kereskedőket hozzák kedvezőtlen versenyhelyzetbe. 

Azonban az adóhatóság ellenőrzése nem áll meg az adócsalásban érintett cégek vizsgálatánál. Az adóhatóság mindig megvizsgálja az ilyen láncokkal üzleti kapcsolatban álló adózókat is.

Ugyanis az adóhatósági és bírósági gyakorlat is elvárja az adózóktól, hogy minden észszerűen elvárható intézkedést megtegyenek annak érdekében, hogy ne váljanak adócsalás részesévé.

Ez a jelen helyzetben azt jelenti, hogy az adóhatóság megkeresi a szójadarát megvásárló takarmánykészítőket, kereskedőket, vagy állattartókat, hogy milyen ellenőrzési lépéseket tettek a beszállítóikkal történő üzletkötés, illetve az üzleti kapcsolat fennállása során. Amennyiben az adóhatóság úgy ítéli meg, hogy ezek nem feleltek meg az elvárt szintnek, vagy olyan adócsalásra utaló körülmények merültek fel a beszállítóval összefüggésben, amit észlelnie kellett volna az adózóknak, úgy megtagadja a beszállítótól befogadott számlán áthárított áfa levonási jogát.

Az áfa általános 27%-os mértéke miatt ez nyilvánvalóan önmagában is egy olyan rendkívül súlyos szankciót jelent (és akkor az 50%-os adóbírságról és késedelmi pótlékról nem is beszéltünk), amely ellehetetlenítheti a cég további működését.

Van esély az ilyen szankció sikeres vitatására?

Egyértelműen van. Sok olyan bírósági döntés született már, amely kimondta, hogy az adóhatóság által megkövetelt ellenőrzési keretrendszer túlzó, olyan mélységű vizsgálat nem várható el egy adózótól, amelyet csak egy hatóság képes teljesíteni (például: láncban távolabbi szereplők ellenőrzése).

Azonban egy ilyen eljárás felkészültséget és jelentős erőforrást igényel. Ismerni kell továbbá a bíróság hasonló ügyekben hozott esetjogát, mert ezeken keresztül sikeresen lehet vitatni az adóhatóság megállapításait.

Érdemes továbbá a megelőzésre is koncentrálni, tekintettel arra, hogy több, az agár szektorhoz tartozó tevékenységet is kiemelt ellenőrzési célpontként nevesít a NAV 2022-es ellenőrzési terve. Ezért a szektor szereplőinek érdemes előre készülniük a hasonló ellenőrzésekre és olyan belső ellenőrzési metódusokat kialakítani amelyeket elvár az adóhatósági és bírósági gyakorlat.

Végső tanácsként pedig érdemes megfogadni, hogy ha egy piaci szereplő rendszeresen kiemelkedően kedvező áron kínálja a termékét, akkor ott mindenképpen érdemes mélyebb vizsgálatot folytatni, hogy van-e ésszerű indoka az eltérésnek.

Szerzők: 

Dr. Baranyi Gábor - a Deloitte agrár- és élelmiszeripari csoportjának vezetője

Dr. Ramocsa Dávid - a Deloitte Legal Ügyvédi Iroda adóperes csoportjának ügyvédje

***

MUNKÁLTATÓI ADATKEZELÉS KÉZIKÖNYVE ÉS IRATMINTÁI

Kiadványunk a munkavállalók személyes adatainak jogszerű és bizalmas kezeléséhez ad gyakorlati segítséget és megoldásokat, ezzel kialakítható és fenntartható a jogszerű munkáltatói adatkezelés rendje. Kiadványunkkal a munkáltatók tesztelhetik, hogy eddigi gyakorlatuk és adatkezelésük biztonsági szintje mennyiben felel meg a hatályos jogi előírásoknak. ● Tartalom: A munka törvénykönyve adatkezelési szabályai ● Munkáltatók a GDPR hatálya alatt ● Munkaügyi-személyzeti nyilvántartás és adatkezelés ● A munkáltató által biztosított e-mail fiók, számítógép és mobiltelefon ellenőrzése ● Munkahelyi kamerás megfigyelés alkalmazásának feltételei ● A munkáltató kötelező adatkezelései ● Útmutató az iratminták alkalmazásához További infó és megrendeléés: Önadózó Webáruház

FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek! Az Önadózó csomag előfizetési díja 2022. 6-12. hónapra 16.905,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2022, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2022, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése


Vissza az előző oldalra