Miért „igényli” a 08-as bevallás a FEOR szám jelölést?

Forrás: Önadózó 2020/12 | Szerző: Szörényi Marianna

Címkék: FEOR szám


A ’08-as bevallás már azon jogviszony esetén is igényli a FEOR-szám feltüntetését, amely tekintetében a ’T1041 nyomtatványon nem kötelező jelölni azt.

Ez ugyan némi fejtörést okozhat társas vállalkozó és megbízott esetén, de a NAV tájékoztatása szerint a nem besorolható esetekben azt a munkakörre leginkább jellemző FEOR-kódot kell jelölni, amely a természetes személy munkaidejének nagyobb részét kiteszi.

Az oka: a Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint 2019-től a KSH megszüntette a havi munkaügyi statisztikai adatszolgáltatási kötelezettséget, immár a NAV küldi meg számukra a ’08-asból kinyert adatok alapján a szükséges információkat, csökkentve a vállalkozások adminisztrációval töltött idejét. Tehát a ’08-ason történő FEOR-szám jelölés a KSH felé történő adatszolgáltatást segíti elő, az említett esetben nem probléma, ha eltérés van a ’T1041 nyomtatvány és a ’08-as bevallásban szereplő adatok között (pl. a társas vállalkozó bejelentésekor a ’T1041-es nyomtatványon nem jelöltünk FEOR-t, viszont a bevallásban fel kellett tüntetnünk).

MOST FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA!

Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 3-12. hónapra 20.580,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Ingyenes Jogsegély vonal: telefonon, e-mailben válaszolunk munkajogi, cégjogi kérdésére  + Online csomag: Számviteli szabályzatok, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek + Cégmenedzselés digitális lap elérése. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra