Milyen adómentes juttatásokat adhat a cég a munkavállalóinak?

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: Dr. Szabó Tibor

Címkék: cafetéria


A munkáltatók részére a bérköltséget érintően az a legkedvezőbb, ha adómentes juttatásokat tudnak adni a munkavállalóknak – és e köré építik ki cafetéria rendszerüket.

A munkáltatók részére a bérköltséget érintően az a legkedvezőbb, ha adómentes juttatásokat tudnak adni a munkavállalóknak – és e köré építik ki cafetéria rendszerüket.
 
Fontos tudni, hogy amely juttatás mentes az szja alól, az mentes a járulék, illetve a szociális hozzájárulási adó alól is!
 
■ Ezek a mentességek jelentős részben a munkaviszonyhoz kötődnek. Cégtulajdonos, cégvezető sincs kizárva ezekből – ha munkaszerződéssel foglalkoztatják a cégben.
 
Az adómentes juttatásokból is van választék – bár szűkebb a korábbi évekhez képest.
 
Lássuk ezeket:
 
■ Iskolarendszeren kívűli képzés költségeinek munkáltató általi viselése – adómentes.
 
Ilyen például a nyelvvizsga-tanfolyam díja.
 
Ennek feltétele, hogy a képzés a munkakör  ellátása feltételeként szolgáljon.
 
A pontos feltételrendszer az Szja tv. 4.§/2a/ a) pontjában.
 
■ Felelősségbiztosítás díjának munkáltató általi fizetése

Cégvezetők úgy köthetnek vezetői felelősségbiztosítást, hogy ennek díját a munkáltató fizeti – és a magánszemélynél ez nem eredményez szja fizetési kötelezettséget. A pontos feltételrendszer az Szja tv. 4.§/2a/ b) pontjában:
 
Kamatmentes vagy kedvezményes munkáltatói lakáscélú hitel nyújtható a munkavállalónak 10 millió forint összegig
 
A cégvezető, cégtulajdonos isélhet vele – ha munkaviszonyban áll a céggel. Saját lakás építéséhez,  vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, akadálymentesítéséhez, vagy lakáshitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez adható (Szja tv. 72.§/4/ f./)
 
A munkáltató által biztosított ingyenes vagy kedvezményes számítógép-használat – adómentes a munkavállalónál.

A használat lehet otthoni, magáncélú is. A használat juttatása azt jelenti, hogy a tulajdonjog, vagy a rendelkezési jog a munkáltatóé – tehát a juttatás megszűnése után a munkavállaló számítógépet visszajuttatni köteles.

Sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet és kulturális szolgáltatás nyújtása
 
Adómentes  az adóévben legfeljebb - az a) és b) pont szerinti juttatási körben külön-külön - a minimálbért meg nem haladó értékben  (Szja tv. 1. M. 8.28)

Sportlétesítmény használata

Adómentes az a szolgáltatás, amelyet a munkáltató az általa fenntartott sportlétesítmény használata útján juttat, (Szja. tv. 1. M. 8.7.)
Ez csak a munkáltató saját fenntartású létesítményire vonatkozik, így pl. a munkáltató a székhelyén, telephelyén kialakíthat egy konditermet, fitness-termet, teniszpályát – abból a célból, hogy a sportlétesítmény használatát juttassa a dolgozóinak – mintegy cafetária juttatásként.  Ez a beruházás így a vállalkozás bevételszerző tevékenységét is szolgálja. !!!! Azaz elszámolhatók a létesítés, fenntartás költségei  is.  Tehát nem csak az óvoda, bölcsőde számolható el, hanem a sportlétesítmény létesítése, fenntartása is.
 
Bölcsődei, óvodai juttatás

-Adómentes az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott bölcsődei, óvodai szolgáltatás, ellátás, ideértve azt is, ha a munkáltató a bölcsődei, óvodai szolgáltatás térítési díját a magánszemély nevére kiállított számla alapján téríti meg; (Szja tv. 1. M. 8.6.c.)
-A juttatásnak, illetve az adómentességnek nincs felső értékhatára.
-Magánóvoda költségének térítése sincs kizárva.
 
Cégautó használat
 
Adómentes a munkáltató  által biztosított személygépkocsi magáncélú használata, továbbá azzal összefüggésben úthasználatra jogosító bérlet, jegy juttatása; (Szja tv. 1. M. 8.37.)
 
Munkaruházati termék juttatása

Nem kifejezetten cafetéria juttatás, de megemlítjük, adómentes a munkáltató által a munkavállalónak adott munkaruházati termék (Szja. 1.M- 8.24.) A munkaruházati termék alatt jellemzően az  egyenruhát, formaruhát, védőruhát, munkaruhát kell érteni. Egy  egyszerű kosztűm, öltöny nem minősül munkaruhának. Ezzel együtt annak nincs akadálya, hogy a cégben öltöny és kosztüm számlák elszámolásra kerüljenek – ezek munkavállalói juttatások lesznek, és munkabérként adóznak. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra