Milyen jogai vannak a gazdasági társaság kisebbségi tulajdonosának?

JOG

Nyomtatás
Forrás: https://kocsisszabougyved.hu | Szerző: dr. Szabó Gergely ügyvéd

Címkék: kisebbségi jogok


Mit tehet a gazdasági társaság tagja, ha kisebbségben van? A gazdasági társaságok működésének alapja a társaság tagjainak együttműködése. Előfordulhat az is, hogy a tagok nem értenek egyet egymással, és érdekeik nem egyeznek egy adott kérdésben.

Ilyen esetben a gazdasági társaság tagjai leggyakrabban többségi szavazattal dönthetnek. Így lesz olyan tag, aki kisebbségben marad. Milyen jogai vannak a kisebbségben maradó tagnak a társaság ellenőrzésére és jogai védelmére?
 
Tagsági jogok és információs jogok
 
Mint minden tagot, a kisebbségben lévő tulajdonost is megilletik mindazok a jogok, amelyekkel bármely tag rendelkezik.
 
Így jogosult a gazdasági társaság legfőbb szervének (tagok gyűlése, taggyűlés, közgyűlés) ülésén részt venni, ott felszólalni és a határozathozatalkor szavazni.
 
A tagnak arra is joga van, hogy a már összehívott legfőbb szerv napirendjének kiegészítését kérje az általa indítványozott kérdésekkel.
 
Kft. esetén ezt bármely tag megteheti, míg zrt. (zártkörűen működő részvénytársaság) esetén ehhez a szavazatok legalább 5 százalékával, nyrt. (nyilvánosan működő részvénytársaság) esetén legalább 1 százalékával rendelkező részvényesek indítványa szükséges.
 
Minden tagnak joga van arra, hogy a vezető tisztségviselőtől a cégre vonatkozóan felvilágosítást és iratbetekintést kérjen. (Erről az erthetojog.hu oldalán Dr. Kocsis Ildikó cikkében is olvashatunk.)
 
A vezető tisztségviselő köteles a szükséges felvilágosítás megadni, és a tagnak a vonatkozó iratokba és nyilvántartásokba való betekintést biztosítani. A vezető tisztségviselő a felvilágosítást és az iratokba való betekintést csak akkor tagadhatja meg, ha ez a társaság üzleti titkát sértené, illetve, ha a felvilágosítást kérő a jogát visszaélésszerűen gyakorolja, vagy felhívás ellenére nem tesz titoktartási nyilatkozatot. Általános jelleggel azonban nem tagadható meg a tagtól az iratbetekintés üzleti titok miatt, hanem csak konkrét iratok vonatkozásában. Ha a tag nem tartja indokoltnak a felvilágosítás megtagadását, a cégbíróságtól kérheti a társaság kötelezését a felvilágosítás megadására.
 
Kisebbségvédelmi jogok
 
A gazdasági társaság legfőbb szervének ülését rendszerint az ügyvezetés hívja össze. A törvény lehetővé teszi azt is, hogy a társaság azon tagja vagy tagjai, akik együttesen a szavazati jogok legalább 5 százalékával rendelkeznek, bármikor kérjék a legfőbb szerv ülésének összehívását vagy ülés tartása nélküli döntéshozatalát.
 
A kérelmet az ok és a cél megjelölésével az ügyvezetéshez kell benyújtani. Ha az ügyvezetés a kérelem kézhezvételétől számított 8 napon belül nem intézkedik az ügyben, az ülést az indítványozók kérelmére a cégbíróság hívja össze, vagy felhatalmazza az indítványozókat az ülés összehívására, illetve az ülés tartása nélküli döntéshozatal lebonyolítására.
 
A tagok kezdeményezhetik, hogy a társaság utolsó beszámolóját külön megbízott könyvvizsgáló vizsgálja meg. Ugyancsak kérhetik az utolsó két évben az ügyvezetés tevékenységével kapcsolatos valamely gazdasági eseményre vagy kötelezettségvállalásra (pl. szerződés) vonatkozó külső könyvvizsgálatot.
 
Ha pedig a legfőbb szerv elvetette vagy nem bocsátotta határozathozatalra az erre vonatkozó indítványt, a szavazati jogok legalább 5 százalékával rendelkező kérelmére a cégbíróság rendeli el a vizsgálatot és jelöli ki a könyvvizsgálót a társaság költségére. Az erre vonatkozó kérelmet a legfőbb szerv ülésétől számított 30 napos határidőn belül lehet benyújtani a bírósághoz.
 
A tagoknak jogukban áll, hogy a társaság valamely tagjával, vezető tisztségviselőjével, felügyelőbizottsági tagjával vagy könyvvizsgálójával szemben támasztható követelés érvényesítését (pl. kártérítés) kezdeményezzék.
 
Ha az ilyen irányú indítványt a legfőbb szerv elvetette vagy nem bocsátotta szavazásra, akkor a szavazati jogok 5 százalékával rendelkező tagok a követelést a társaság képviseletében és javára maguk is érvényesíthetik.
 
Egyéb kisebbségvédelmi eszközök
 
A gazdasági társaság bármely tagjának joga van arra, hogy a társaság legfőbb szerve által hozott határozat bírósági felülvizsgálatát kérje. Fontos azonban, hogy a bírósági felülvizsgálatot nem teszi önmagában megalapozottá az, ha a határozat a tag érdekeit sérti.
 
A bíróság csak akkor helyezi hatályon kívül a határozatot, ha az jogszabályt sért vagy a társaság létesítő okiratának valamely rendelkezésébe ütközik.
 
Nincs akadálya annak, hogy a gazdasági társaság létesítő okiratában a tagok további kisebbségvédelmi rendelkezéseket vezessenek be.
 
Például a törvényhez képest szélesíthetik azoknak a döntéseknek a körét, amelyhez a tagok egyhangú határozatára van szükség.
 
Arra is van lehetőség, hogy a tagok egymással ún. szindikátusi szerződést kössenek, amelyben szintén erősíthető a kisebbség érdekvédelme.
 
Például megállapodhatnak, hogy gondoskodnak a kisebbség megfelelő képviseletéről az ügyvezetésben. Fontos azonban, hogy a szindikátusi szerződés a tagokat egymással szemben kötelezi, ezért például a szindikátusi szerződésbe ütköző társasági határozat nem támadható meg eredményesen a bíróságon.
 
Dr. Szabó Gergely
ügyvéd

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra