Mire figyeljünk a társasági adóban az év végén? - és további írások az Önadózó decemberi számában

Forrás: Önadózó

Választási lehetőségek adónemek között és egyes adónemeken belül ● Mire figyeljünk a társasági adóban az év végén? ● A kisvállalati adóval kapcsolatos áttérési szabályok ● Zárlat a számvitelben ● Év végi ajándékozások, ünnepségek a személyi jövedelemadó rendszerében ● Az adóvisszatérítés szabályai ● Egyéni vállalkozók év végi feladatai ● A családi pótlékról ● Kata adózási kérdések többes jogviszonyokban ● A Multilaterális Adóegyezmény és annak új adóelkerülés-ellenes szabálya ● ● Az év vége munkaügyi feladatai ● Előfizetés az Önadózó csomagjára: 2022. 1-12. hóra most még 26.964,-Ft https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉGEK ADÓNEMEK KÖZÖTT ÉS EGYES ADÓNEMEKEN BELÜL

Adózási szempontból december – fő szabály szerint – az egyes adónemek közötti és adónemeken belüli választás hónapja. Cikkemben a társaságok és egyéni vállalkozók számára az adótörvények által biztosított jövedelem-adózási módok feltételrendszere, a speciálisnak nevezhető adónemek főbb szabályai és a választás során mérlegelendő szempontok kerülnek ismertetésre. Kitérek az Áfa törvény szerinti választási lehetőségekre, továbbá a helyi iparűzési adó megállapításának egyes módszereire.

MIRE FIGYELJÜNK A TÁRSASÁGI ADÓBAN AZ ÉV VÉGÉN?
  
A feltöltési kötelezettség megszüntetése óta nincs olyan nagy horderejű, sok adózót érintő kötelezettség a társasági adó rendszerében, amelynek esedékessége az adóév utolsó hónapjára esne. Az adóelőleg-kiegészítési kötelezettség eltörlésével az annak határidejéhez kötődő egyéb jogintézmények is átalakításra kerültek. Így például megszűnt az adó-felajánlás korábbi második üteme, a növekedési adóhitel választásáról pedig már az éves adóbevallásban kell nyilatkozni. Ennek ellenére mégis vannak olyan teendők, amelyeknek a határideje az adóév végéhez kapcsolódik és amelyekre érdemes fokozottan figyelemmel lennie a társasági adóalanyoknak. Az alábbiakban az ezekkel kapcsolatos fontosabb rendelkezéseket tekintjük át.  

A KISVÁLLALATI ADÓVAL KAPCSOLATOS ÁTTÉRÉSI SZABÁLYOK 

Amikor egy gazdálkodó egy másik adónem alkalmazására szeretne áttérni, érdemes megvizsgálni az áttéréssel kapcsolatos feladatokat és az esetlegesen felmerülő adókötelezettségeket. Az adónemváltás számos előnnyel járhat, ugyanakkor kellő körültekintést is igényel, és ez még abban az esetben is igaz, ha az általános szabályokhoz képest egy egyszerűsített adózásban gondolkodunk. A következőkben a kivára áttérés szabályait mutatjuk be.nak bemutatására teszünk kísérletet. 

ZÁRLAT A SZÁMVITELBEN

Leltárak készítése ● Értékcsökkenések kiszámítása ● Eszközök értékelése ● Átsorolások ● Elhatárolások ● Céltartalék képzése ● Lekötött tartalék ● Szerződés elszámolási egysége ● Kata hatálya alatt álló cégek

ÉV VÉGI AJÁNDÉKOZÁSOK, ÜNNEPSÉGEK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ RENDSZERÉBEN

Cikkünk a különböző, év végén szokásos ajándékozások, illetve az egyes ilyenkor megrendezésre kerülő rendezvények személyi jövedelemadó kötelezettségét mutatja be.

AZ ADÓVISSZATÉRÍTÉS SZABÁLYAI

Az adóvisszatérítésre jogosultak köre ● Az adóvisszatérítés alapját képező jövedelmek és az adóvisszatérítés mértéke ● Visszatérítés a kisadózó vállalkozások tételes adójából ● Ekho-kedvezmény ● Rendelkezés az adó 1+1 százalékáról ● A visszatérítés menete, igénybevétel

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK ÉV VÉGI FELADATAI

Ezen írás célja, hogy az adóév vége előtt felhívja az egyéni vállalkozók figyelmét a legfontosabb tudnivalókra, egyedi döntésekre.

A CSALÁDI PÓTLÉKRÓL

A családi pótlék a gyermek nevelésével, illetve iskoláztatásával járó költségekhez az állam által havi rendszerességgel nyújtott családtámogatási ellátási forma, amely rendszerint a szülő részére - bizonyos esetekben a gyermeknek saját jogán - kerül megállapításra és folyósításra. Családi kedvezményt is csak az a magánszemély érvényesíthet, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint a gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult, vagy a jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa. Az év végén aktuális szja visszatérítés is csak a családi kedvezményre jogosultaknak jár. Cikkünkben a családi pótlék jogintézményét mutatjuk be részletesen, külön kitérve a magasabb összegű családi pótlékra.

KATA ADÓZÁSI KÉRDÉSEK TÖBBES JOGVISZONYOKBAN 

Cikkünkben a kisadózók tételes adóját választó, azonban ezzel egyidejűleg más vállalkozói tevékenységet is végző vállalkozók közteher fizetési kötelezettségét tekintjük át. Írásunkban a gyakorlatban sokszor előforduló élethelyzeteket mutatjuk be és az azokra vonatkozó jogszabályi előírások helyes értelmezését, alkalmazását ismertetjük.

A MULTILATERÁLIS ADÓEGYEZMÉNY ÉS ANNAK ÚJ ADÓELKERÜLÉS-ELLENES SZABÁLYA 

Idén tavasszal, a Magyar Közlöny 35. számában jelent meg a 2021. évi III. törvény, amely kihirdeti a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által, az adóelkerülés elleni fellépés keretében, az adóalap-erózió és nyereségáthelyezés (base erosion and profit shifting, BEPS) program részeként létrehozott Multilaterális Adóegyezményt, amely az egyezményhez csatlakozó, részes felek között kötött kétoldalú adóegyezményeket módosítja egy jogi aktussal. Írásunkban bemutatjuk a Multilaterális Adóegyezmény alkalmazását és működését.

AZ ÉV VÉGE MUNKAÜGYI FELADATAI 

Sajnos a koronavírus nem tágít. Így a hagyományosan visszatérő évvégi teendők előtt „bele kell ásnunk” magunkat azon feladatokba, melyekkel kapcsolatban eddig tapasztalatot szükségszerűen nem szerezhettünk. Két jogszabály is életbe lépett november 1-jén. Mindkettő a koronavírus elleni védőoltás munkáltató általi beadatásának elrendelését szabályozza. A különbség: az első rendelet ezt valamennyi munkaadónak lehetőségként állapítja meg. A második rendelet e munkáltatói körből – bizonyos kivételektől eltekintve – kiemelve a közszektort kötelezővé teszi a védőoltás felvételét. Hacsak a foglalkoztatott nem hoz orvosi igazolást, hogy az oltás kevésbé védene, mint amennyire árthat. A hagyományos feladatok közül két, a munkaidővel kapcsolatos teendőre térünk ki. A munkaidőkerettel kapcsolatos elszámolásra és ennek szükségszerű bérvonzatára, valamint a szabadság kiadására – ideértve az újévre történő átvitel legális lehetőségeit is. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra