Mit ellenőrzött 2021-ben a NAV?

AIR

Nyomtatás
Forrás: Deloitte | Szerző: Deloitte

Címkék: adóellenőrzés


Az adóhatóság a napokban tette közzé a 2021-es tevékenységét összefoglaló kiadványát. Az évről évre megjelenő kötetben a NAV összefoglalja az előző év ellenőrzési fókuszterületeit és tapasztalatait, amelyeket statisztikákkal is alátámaszt. A Deloitte Legal adóperes ügyvédjei az évkönyv legérdekesebb részeiből válogattak.

Adóellenőrzések számokban 

A NAV ellenőrzési kedve 2021-ben sem hagyott alább. Összesen 151 073 ellenőrzést (93%-ban jogkövetési vizsgálatot, 7%-ban pedig lezárt időszakot eredményező adóellenőrzést) folytatott le, ami több mint 5%-os növekedés a korábbi évhez képest. Az ellenőrzések eredményeként 438,9 milliárd forint fizetési kötelezettséget állapított meg az adózóknál, aminek több mint a felét adó- és mulasztási bírságként, illetve késedelmi pótlékként vetette ki. 

„Általánosságban elmondható az ellenőrzési terület munkájáról, hogy 100 ellenőrzésből 13 esetben találnak olyan körülményt, ami miatt végül adómegállapítást tesznek. Ezeknek a megállapításoknak a 89,5%-a áfa adónemben történik. Ez egy növekvő tendenciát mutat az elmúlt időszakban, két évvel ezelőtt ez az arány ugyanis még 82,9% volt” – ismertette az adatokat dr. Ramocsa Dávid, a Deloitte Legal Ügyvédi Iroda adóperes csoportjának ügyvédje. 

Mire fókuszált a NAV? 

Az adóhatóság több csoportot is az ellenőrzései középpontjába helyezett. Ilyen csoportba tartoznak a kiemelt és legnagyobb adóteljesítményű adózók. Esetükben a tavaly lezárt ellenőrzések felében tett megállapítást az adóhatóság. Ezeket a megállapításokat jellemzően téves jogértelmezés, illetve emberi hiba alapozta meg. Összességében megállapítható, hogy a nagy cégeknél általában talál valamilyen megállapítást eredményező hibát az adóhatóság. 

Az építőipar is évek óta fokozott adóhatósági figyelem alatt áll. Ebben a szektorban az ellenőrzések közel negyede zárult adómegállapítással. Az adókövetkezményeket és a büntetéseket elsősorban be nem jelentett alkalmazottak és mesterséges alvállalkozói láncolatok miatt szabták ki. 

A NAV 2022-es ellenőrzési terve szerint kiemelt ellenőrzési területbe tartoznak az elektronikus kereskedelem résztvevői. Őket már 2021-ben is célzottan ellenőrizte az adóhatóság. Érdekesség, hogy ebbe a körbe tartozó adózóknál az adóellenőrzések 90%-ában megállapítást is tett a NAV. 

A vámellenőrzések száma is növekedett 2021-ben. Ezen a területen továbbra is jellemző, hogy a kiszabott vám és büntetések nagy része néhány kiugró tételhez tartozik. A tavaly kiszabott összeg közel 80%-a is mindössze 13 tételhez kapcsolódott. 

Hol volt a legaktívabb a NAV? 

Az adóhatóság az ország gazdasági adottságai miatt jellemzően a fővárosban és Pest megyében a legaktívabb. Tavaly is így volt, ezek az igazgatóságok folytatták le ugyanis a tavalyi ellenőrzések több mint harmadát.

A fővároson és környékén túl az adóhatóság kifejezetten sok ellenőrzést indított Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében. Az említettek mellett a kiszabott összegek tekintetében Csongrád és Veszprém megye is kiemelkedik. 

Mivel a költségvetési szigor a következő évek egyik központi gazdasági témája lesz, várhatóan az ellenőrzések száma is növekedni fog. Érdemes ezért proaktívan készülni az adóhatóságtól érkező megkeresésre a következő időszakban” – mondta dr. Balázsi Ákos, a Deloitte Legal Ügyvédi Iroda adóperes csoportjának ügyvédje.

***

MUNKÁLTATÓI ADATKEZELÉS KÉZIKÖNYVE ÉS IRATMINTÁI

Kiadványunk a munkavállalók személyes adatainak jogszerű és bizalmas kezeléséhez ad gyakorlati segítséget és megoldásokat, ezzel kialakítható és fenntartható a jogszerű munkáltatói adatkezelés rendje. Kiadványunkkal a munkáltatók tesztelhetik, hogy eddigi gyakorlatuk és adatkezelésük biztonsági szintje mennyiben felel meg a hatályos jogi előírásoknak. ● Tartalom: A munka törvénykönyve adatkezelési szabályai ● Munkáltatók a GDPR hatálya alatt ● Munkaügyi-személyzeti nyilvántartás és adatkezelés ● A munkáltató által biztosított e-mail fiók, számítógép és mobiltelefon ellenőrzése ● Munkahelyi kamerás megfigyelés alkalmazásának feltételei ● A munkáltató kötelező adatkezelései ● Útmutató az iratminták alkalmazásához További infó és megrendeléés: Önadózó Webáruház

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra