MNB: a gazdálkodók hiteleinek negyedét védi az agrár-hitelmoratórium

KKV

Nyomtatás
Forrás: MTI

A mezőgazdasági vállalkozások, egyéni vállalkozók, családi gazdálkodók és őstermelők hitelállományának negyede élvezi az augusztusban meghirdetett agrár-hitelmoratórium védőhálóját. Az érintettek jövő év végéig kaptak haladékot az agrárhitelek tőke-, kamat- és díjtartozásainak törlesztésére.

A moratóriumra jogosult hitelállomány összértéke 1139 milliárd forintot tett ki, az érintett hitelszerződések száma 56 686 volt -  - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A pénzintézetek összesített adatai szerint az agrár-hitelmoratóriumba belépett ügyfelek moratóriummal érintett állománya 286,6 milliárd forint, amely 7414 szerződéshez kapcsolódik.

Az MNB adatai szerint az összes hitelből 88,35 milliárd forint az egyéni vállalkozóknak, családi gazdálkodóknak és őstermelőknek nyújtott kintlévőség, ezen érintett önálló vállalkozókhoz kapcsolódó hitelszerződések száma 4266 volt. Ezen felül 2874 mezőgazdasági vállalkozói hitel is a moratórium hatálya alá került, amelyek állománya 196,06 milliárdot ért el.

A közlemény szerint a mezőgazdasági tevékenységből jövedelmet szerző magánszemélyek is kérhették hiteltörlesztésük felfüggesztését. A jegybank 274 fogyasztói hitelszerződést tartott nyilván, 2,19 milliárd forint értékben.

A kormány augusztusi bejelentése szerint az agrár-hitelmoratóriumot azok vehették igénybe, akik 2022. augusztus 31-én már folyósított hitel-, kölcsön- vagy lízingtartozással rendelkeztek hitelintézetüknél.

A jegybank kiemelte: a moratórium lejártával a meg nem fizetett törlesztőrészleteket, tehát a felhalmozott tartozást az ügyfeleknek teljesíteniük kell, ezért azt javasolták, hogy a valóban rászoruló adósok döntsenek az agrármoratórium mellett.

A moratórium időszakában - 2022. szeptember 1. és 2023. december 31. között- az ügyfelek bármikor dönthetnek a kilépés mellett, de ebben az esetben már nincs mód a későbbi újbóli csatlakozásra - hangsúlyozták.

FIZESSEN ELŐ 2023-RA AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA MÉG A RÉGI ÁRON - ÉRTÉKES E-KÖNYVEKET ADUNK AJÁDÉKBA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk  könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2023, GDPR Segédlet,  Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek - Előfizetése esetén ingyenesen megküldjük az alábbi e-könyveket:

1. Foglalkoztatás megbízási, vállalkozási jogviszonyokban – Kata után

2.  Pénzmosás elleni szabályzat csomag 2023 (mérlegképes könyvelők, adótanácsadók, adószakértők, ingatlanforgalmazók, székhelyszolgáltatók, árukereskedők részére)

3.  A devizás könyvvezetés alapjai

4. Bevezetés a transzferárazásba.

5. A munkáltatói adatkezelés kézikönyve és iratmintái

Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra