Módosítják a pénzmosás elleni törvényt

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Címkék: pénzmosás


Nem szerencsés kétévente újraírni a pénzmosás elleni kötelezettségek rendjét – akkor sem, ha uniós irányelvek diktálják a tempót. Az Unióban sem szerencsés kétévente újraírni alapvető szabályokat. Ez történik most a Pmt-vel – de az Önadózó ahol tud, segít.

A Kormány november 12-én benyújtotta azt Országgyűlésnek a  pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amelynek szövege elérhető itt:

https://www.parlament.hu/irom41/08028/08028.pdf

A törvényjavaslat indokolása szerint  az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2018/843 irányelve  - a pénzügyi rendszerek pénzmosás vagy terrorizmusfinanszírozás céljára való felhasználásának megelőzéséről  (5. irányelv) – alapján a tagállamok 2020. január 10-ig kötelesek hatályba léptetni azokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ezen irányelvnek megfeleljenek.

A Pmt. módosítás főb pontjai:

● A Pmt. hatálya alá kerülnek:

-a 3 millió Ft-t meghaladó értékű kulturális javak (műalkotások, régiségek) kereskedelmével vagy tárolásával foglalkozó vállalkozások.

-ingatlan bérbeadók, havi 500 000 Ft feletti bérleti díj túllépése esetén.

● Ami a szolgáltatók napi tevékenységét leginkább érinti, módosulnak az ügyfélátvilágítási intézkedések. A törvényjavaslat ígérete szerint módosítások révén egyszerűsödhet az alacsony kockázatú ügyletek kezelése, egyúttal lehetőség nyílik arra, hogy a hatóságok és szolgáltatók erőforrásaikat a magasabb kockázatú ügyekre összpontosítsák.

● Ez mellett változnak a kiemelt közszereplőkre, tényleges tulajdonosra vonatkozó előírások. 

Például eddig a szolgáltatók voltak kötelesek a jogi személy  tényleges tulajdonosára vonatkozó információkat a központi nyilvántartásba továbbítani (Pmt. 25.§) 2020 december 1-től ez az érintett szervezetek kötelezettsége lesz.  A törvényjavaslat nem tartalmaz átmeneti rendelkezést, hogy ez miként érinti a már működő szolgáltatókat.

A módosítások – elfogadásuk után - 2020 január 10-én lépnek hatályba.

Önadózó előfizetők részére elkészítjük azokat a segédletek, amelyekkel követhetik és alkalmazhatják a változásokat.

FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE SZOLGÁLTATÁSAIRA!

Az Önadózó  újságból, honlapból, elektronikus és online szolgáltatásokból álló előfizetői csomagja folyamatos szakmai segítséget és támogatást nyújt a komplex vállalati ügyvitel szakszerű viteléhez, a vállalkozás, intézmény adózási, kifizetői, könyvviteli és munkaügyi feladatainak ellátásához. Az adózás 2020-ben sem lesz egyszerűbb – de az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli  feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Előfizetőknek szabályzatok,- számviteli és GDPR szabályzat is (éves előfizetéssel!), segédletek, Fórum szolgáltatás, plusz 2x2 mérlegképes kredit. Előfizetési díj ebben az évben még 2020. 1-12. hóra: 23.940,-Ft. Kedvezményeink miatt az előfizetéssel pénzügyileg is nyer, nem csak szakmailag. Elõfizetés: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra