Módosítják a pénzmosás elleni törvényt

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Címkék: pénzmosás


Nem szerencsés kétévente újraírni a pénzmosás elleni kötelezettségek rendjét – akkor sem, ha uniós irányelvek diktálják a tempót. Az Unióban sem szerencsés kétévente újraírni alapvető szabályokat. Ez történik most a Pmt-vel – de az Önadózó ahol tud, segít.

A Kormány november 12-én benyújtotta azt Országgyűlésnek a  pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amelynek szövege elérhető itt:

https://www.parlament.hu/irom41/08028/08028.pdf

A törvényjavaslat indokolása szerint  az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2018/843 irányelve  - a pénzügyi rendszerek pénzmosás vagy terrorizmusfinanszírozás céljára való felhasználásának megelőzéséről  (5. irányelv) – alapján a tagállamok 2020. január 10-ig kötelesek hatályba léptetni azokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ezen irányelvnek megfeleljenek.

A Pmt. módosítás főb pontjai:

● A Pmt. hatálya alá kerülnek:

-a 3 millió Ft-t meghaladó értékű kulturális javak (műalkotások, régiségek) kereskedelmével vagy tárolásával foglalkozó vállalkozások.

-ingatlan bérbeadók, havi 500 000 Ft feletti bérleti díj túllépése esetén.

● Ami a szolgáltatók napi tevékenységét leginkább érinti, módosulnak az ügyfélátvilágítási intézkedések. A törvényjavaslat ígérete szerint módosítások révén egyszerűsödhet az alacsony kockázatú ügyletek kezelése, egyúttal lehetőség nyílik arra, hogy a hatóságok és szolgáltatók erőforrásaikat a magasabb kockázatú ügyekre összpontosítsák.

● Ez mellett változnak a kiemelt közszereplőkre, tényleges tulajdonosra vonatkozó előírások. 

Például eddig a szolgáltatók voltak kötelesek a jogi személy  tényleges tulajdonosára vonatkozó információkat a központi nyilvántartásba továbbítani (Pmt. 25.§) 2020 december 1-től ez az érintett szervezetek kötelezettsége lesz.  A törvényjavaslat nem tartalmaz átmeneti rendelkezést, hogy ez miként érinti a már működő szolgáltatókat.

A módosítások – elfogadásuk után - 2020 január 10-én lépnek hatályba.

Önadózó előfizetők részére elkészítjük azokat a segédletek, amelyekkel követhetik és alkalmazhatják a változásokat.

MIÉRT FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA? 

Az Önadózó újság előfizetési díja csak 1 995 Ft/hó. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Ingyenes Jogsegély vonal: dr. Szabó Tibor ügyvéd válaszol telefonon, e-mailben feltett munkajogi, adózási kérdésre  + Online csomag: Számviteli szabályzatok, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek + Cégmenedzselés digitális lap elérése. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra