Működésben a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv

JOG

Nyomtatás

Egyre gyakoribb, hogy már a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSzSz) megemlítése is elég ahhoz, hogy az építőipari beruházók tárgyalást kezdjenek az elmaradt kifizetésekről, a mostanáig elindított 50 eljárás mintegy 20 százaléka zárult egyezséggel - közölte a szervezet csütörtökön.

"Mióta megkezdtük a működésünket, arra is volt példa, hogy szakértő kollégánk már a helyszíni szemle során olyan megoldást javasolt a feleknek, amelyet mindketten azonnal elfogadtak, így elkerülhették a peres eljárást" - idézi a közlemény Máté Miklóst, a TSzSz vezetőjét. Legutóbb egy 2 millió forintról szóló perben ítélte meg a bíróság a felperesnek a vitatott összeg 95 százalékát, a TSzSz szakvéleménye alapján.     Becslések szerint évente mintegy 400 milliárd forint veszteséget okoz az építőipari alvállalkozóknak az, hogy a beruházók nem, vagy csak jelentős késéssel fizetik ki az elvégzett munkáért járó díjakat. A mikro-, kis- és középvállalkozások gyakran nem viszik perre az ügyeket, mondván, ez jelentős anyagi teherrel jár, ráadásul évek telhetnek el a döntésig.     
 
A problémák felszámolására augusztusban jött létre a TSzSz, amelyhez már több mint ötven megkeresés érkezett. A TSzSz feladata, hogy meggyorsítsa az elvégzett munkák után járó ellenszolgáltatás kikényszerítését polgári jogi eszközökkel, azaz olyan bíróságon kívüli fórumként működjön, amely megakadályozza a teljesítésigazolások ki nem adása, illetve a kifizetések visszatartása miatt létrejövő lánctartozásokat. A szervezet által kibocsátott szakvéleményekkel gyorsíthatók a peres eljárások is.    
 
A TSzSz független szervezetként, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mellett - a területi és kereskedelmi kamarák bevonásával - működik, finanszírozásáról a költségvetési törvény gondoskodik. Ennek ellenére az eljárás pénzbe kerül, a díja a vitatott összeg nettó értékének 1 százaléka, de legkevesebb 60 ezer forint. Az összeg nem haladhatja meg a 450 ezer forintot. A TSzSz 30 napon belül elkészíti szakvéleményét, bonyolultabb ügyek esetében ez az időtartam meghosszabbítható egyszer 30 nappal.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra