NAV célkeresztben az autóalkatrész kereskedők és az autószerelő műhelyek

ART

Nyomtatás
Forrás: Deloitte | Szerző: Deloitte

Címkék: autószerviz


Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket. Ez a kiemelt érdeklődés az adóhatóság közelmúltbeli ellenőrzési tapasztalataiból is következhet, mivel az adóhatóság feltárta, hogy bizonyos kereskedők fiktív vevőkkel próbálták áfa-fizetési kötelezettségüket csökkenteni.

"Az ominózus ellenőrzés egy gépjárműalkatrész-nagykereskedőt érintett. Az ellenőrzés keretében az adóhatóság feltárta, hogy a nagykereskedő által üzemeltetett rendszerben számos olyan vevő szerepelt, akik rendszeresen, nagy értékben vásároltak alkatrészeket. Ugyanakkor ezen vevők fiktívek voltak, az alkatrészeket valójában más személyeknek vagy cégeknek szállították ki. Ezen valós vevők egy része papíron egyáltalán nem végzett autószerelési tevékenységet, míg más részük az általuk beszerzett termékek mennyiségéhez képest elenyésző forgalmat bonyolított papíron” – magyarázza az esetet Ramocsa Dávid, a Deloitte Legal adóperes ügyvédje. 

Az ellenőrzés pikantériája, hogy az adóhatóság szerint a kereskedő egyes üzletvezetői tudtak arról, hogy fiktív vevők részére történik a szolgáltatás, sőt néhány esetekben az üzletvezető ajánlotta ezt lehetőséget a vevők számára. Ez alapján látható, hogy a gépjárműalkatrész-nagykereskedő is aktív részese volt az ilyen fiktív ügyleteknek. 

A gépjárműalkatrész-nagykereskedőnél feltárt visszásságok nyomán az adóhatóság az érintett vevőknél is jogkövetési vizsgálatokat indított. A jogkövetési vizsgálatok rövidebb és koncentrált ellenőrzések, amelyek során az adóhatóság elsősorban rábírni igyekszik az adózókat arra, hogy önként, maguktól pótolják az esetleges hiányosságokat. Az esetek nagy részében sikerrel is jár, az adózók maguk teszik rendbe utólag adózásukat. Az adózók számára azért jó lehetőség ez, mert így szankciók nélkül rendezhetik a költségvetési kapcsolataikat.  Az adóhatóság pedig úgy tudja biztosítani a költségvetési bevételeket, hogy nem kell egy adóellenőrzés során jelentős erőforrásokat felhasználnia. Amennyiben azonban a jogkövetési vizsgálat során az adózók nem teszik rendbe az érintett bevallásokat, úgy természetesen az adóhatóság le fogja folytatni a rendes ellenőrzést (és szankciót fog kiszabni adott esetben). 

„Az adóhatóság rendkívül fejlett informatikai rendszerekkel rendelkezik, aminek segítségével azonosítani tudta a fenti ellenőrzés során is a kérdéses szereplőket. A hasonló ellentmondásos ügyletek hamar egyértelművé válhatnak az adóhatóság számára, amelyeket a fentiekhez hasonló ellenőrzés követhet” – tette hozzá Dunka Sarolta, a Deloitte Legal adóperes ügyvédje.

***

ÚJ MUNKAJOGI TÁJÉKOZTATÁSOK ÚTMUTATÓVAL 2023

Mi változott, hogyan, és mikortól kell alkalmazni? Kiadványunk tartalmazza a Munka törvénykönyve 2023-as módosításainak magyarázatát, és iratmintit. A legfontosabb, minden munkáltatót érintő változás, hogy 2023. január 1-től új munkavállaló felvétele esetére újra kell írni a munkáltatói tájékoztatásokat. Kiadványunk tartalmazza ennek letölthető, szerkeszthető mintáját is. További infók és megrendelés: Önadózó Webáruház

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra