NAV-figyelmeztetés a lejáró diákigazolványok birtokosainak


Azoknak, akiknek a diákigazolványuk október végén lejárt, és nem tanulnak tovább, illetve nem helyezkedtek el, még az idén be kell jelentkezniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), és december 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük - figyelmeztetett az adóhatóság.

A NAV honlapján kedden közzétett közlemény ismerteti: azoknak, akik idén nyár elején fejezték be tanulmányaikat, a tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után még október 31-ig érvényes a diákigazolványuk. Ha a volt diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, és más jogcímen sem jogosult az egészségügyi szolgáltatásra, december 16-tól (a diákigazolvány lejártát követő 46. naptól) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, melynek összege havi 7050, illetve napi 235 forint. 

Ez azt is jelenti, hogy legkésőbb december 30-ig (az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság lejártát - december 15-ét - követő 15 napon belül) be kell jelentkezni a NAV-hoz a 16T1011 jelű adat- és változás-bejelentő lapon. A nyomtatványt le lehet tölteni a www.nav.gov.hu honlapról és az ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy nyomtatva postán, illetve személyesen az ügyfélszolgálaton is be lehet nyújtani. Akinek van a NAV-tól kért PIN-kódja, az telefonon is bejelentkezhet a 06/40-20-21-22-es számon. 

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a tárgyhó utáni hó 12. napjáig átutalással vagy csekken lehet befizetni a NAV Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számlájára, amelynek száma: 10032000-06056229. Átutaláskor fel kell tüntetni a közlemény rovatban az adóazonosító jelet. 

Lehetőség van arra is, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a volt diák helyett - hozzájárulásával és a NAV jóváhagyásával - más személy vagy szervezet fizesse meg. 

A járulékfizetéssel és a nyomtatvány kitöltésével kapcsolatban a 06-40/42-42-42-es telefonszámon lehet érdeklődni, illetve a NAV honlapján további hasznos információk találhatók a 16T1011-es adatlap kitöltési útmutatójában.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra