NISZ: jelentősen fejlődött a digitális államigazgatási szektor az elmúlt 10 évben

Forrás: MTI

Címkék: digitalizáció, AVDH


A közleményben kiemelték, hogy a magyarorszag.hu portálon az elmúlt 5 év alatt hatszorosára nőtt - jelenleg csaknem 4400 - az elérhető ügyek száma. Az ezen a felületen található ügyfélkapu felhasználóinak száma is folyamatosan emelkedik, mára elérte az 5,4 milliót, havonta pedig mintegy 17 millió ügyintézés történik a portálon keresztül.

Jelentősen fejlődött a digitális államigazgatási szektor az elmúlt 10 évben, egységesítették a közigazgatási informatikai folyamatokat, valamint a mesterséges intelligencia használatát is bevezették több platformon is - közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ)

A közlemény szerint kiépült a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG), elindult a Kormányzati Adatközpont, a 112-es Egységes Európai Segélyhívó Rendszer, az e-útdíj, az önkormányzati e-ügyintézést támogató Önkormányzati ASP rendszer, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) és megújult a magyarorszag.hu központi e-ügyintézési portál.

 A NISZ közreműködésével 2012 januárjától elindult a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat, amely nagymértékben hozzájárult a hazai digitalizáció elterjedéséhez. Az elmúlt években csatlakoztak a hálózathoz iskolák, önkormányzatok, egészségügyi intézmények, kormányablakok, minisztériumok, határátkelők, így mára 9579-re bővült az NTG által elért végpontok száma - írták.

A Kormányzati Adatközpont 36,4 millió gigabájt tárolókapacitású adatközpontban, 2000 négyzetméteren és jelenleg 3481 szerverrel üzemel, amelyeken az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Tér (EESZT), a magyarorszag.hu portál, az Önkormányzati ASP vagy a NISZ országos videokonferencia rendszere (VIKI) is fut.

A közleményben kiemelték, hogy a magyarorszag.hu portálon az elmúlt 5 év alatt hatszorosára nőtt - jelenleg csaknem 4400 - az elérhető ügyek száma. Az ezen a felületen található ügyfélkapu felhasználóinak száma is folyamatosan emelkedik, mára elérte az 5,4 milliót, havonta pedig mintegy 17 millió ügyintézés történik a portálon keresztül.

A NISZ által üzemeltetett 1818 Közigazgatási Ügyfélvonalon az elmúlt 10 évben, több mint 3000 ügytípussal kapcsolatban, mintegy 20 millió kérdéssel fordultak az ügyfélszolgálathoz, amely az állampolgárokat és a vállalkozásokat támogatja hivatali ügyeik elintézésében. A felületen a Mia nevű chatrobothoz beérkező kérdések száma az elmúlt másfél év alatt meghaladta a 941 ezret, így a mesterséges intelligenciával (MI) támogatott válaszok aránya elérte a 95 százalékot - közölték.

Hozzátették: már több mint 200 helyen vannak úgynevezett Mia Pontok, amelyek MI által támogatott önkiszolgáló ügyintézési eszközök.

A közleményben ismertették azt is, hogy 2021-ben elérhetővé vált az arcképes azonosítás, amelyet az elmúlt másfél év alatt több mint 100 ezer esetben vettek igénybe.

A legnépszerűbb elektronikus szolgáltatások az adatigénylés a Jármű Szolgáltatási Platformon, a kérelem gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása iránt, az ingatlankereső online földhivatali szolgáltatás, a személyi jövedelemadó-bevallás és a tárhely-szolgáltatások - írták.

Egyre többen használják az azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítést is, amellyel az elmúlt 6 évben több mint 60 millió elektronikus dokumentumot hitelesítettek vagy a rendelkezési nyilvántartást, amelyet havonta 10 ezerszer használnak - áll a közleményben.

FIZESSEN ELŐ 2023-RA AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA MÉG A RÉGI ÁRON - ÉRTÉKES E-KÖNYVEKET ADUNK AJÁDÉKBA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk  könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2023, GDPR Segédlet,  Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek - Előfizetése esetén ingyenesen megküldjük az alábbi e-könyveket:

1. Foglalkoztatás megbízási, vállalkozási jogviszonyokban – Kata után

2.  Pénzmosás elleni szabályzat csomag 2023 (mérlegképes könyvelők, adótanácsadók, adószakértők, ingatlanforgalmazók, székhelyszolgáltatók, árukereskedők részére)

3.  A devizás könyvvezetés alapjai

4. Bevezetés a transzferárazásba.

5. A munkáltatói adatkezelés kézikönyve és iratmintái

Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra