Nyugdíjtranszfer - az Európai Unió tisztviselőinek lehetőségei

Forrás: Önadózó | Szerző: Dr. Kiss Sándor

Magyarország az Európai Unió tagjaként eltöltött lassan egy évtizedben több honfitársunk előtt megnyílott annak a lehetősége, hogy rövidebb, vagy hosszabb ideig tisztviselőként álljon az Európai Közösségek szolgálatában. Az ő nyugdíjjogosultságukat érintő – a hatályos magyar joganyagban csak részben szabályozott - lehetőségeket vázolja fel írásunk.

„A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról” szóló 2011. évi CLXVII. törvény (a továbbiakban: T.) 65. § (2) bekezdése 2012. január 1-jétől új (5) bekezdéssel egészítette ki „a társadalombiztosítási nyugellátásról” szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tny.) nyugdíjszolgáltatásokat meghatározó 6. §-át.
 
A nyugdíjtranszfer szabálya a hazai jogban
 
A Tny. hivatkozott új rendelkezése szerint az Európai Közösségek tisztviselőinek személyzeti szabályzatáról és egyéb alkalmazottainak alkalmazási feltételeiről szóló, 1968. február 29-i 259/68/EGK, Euratom, ESZAK tanácsi rendelet (a továbbiakban: Személyzeti Szabályzat) VIII. melléklete 11. cikkének (1) bekezdése alapján erre jogosult személy kérheti a szerzett nyugdíjjogosultság biztosításmatematikai egyenértékének a Nyugdíjbiztosítási Alapnak történő átadását. 
 
Ezzel az előírással teremtette meg a jogalkotó a magyar jogban az ún. nyugdíjtranszfer jogszabályi alapját. (A T. 65. § (2) bekezdéséhez fűzött részletes indokolás csak annyi magyarázatot ad, hogy „az Európai Unió egyes intézményeiben dolgozó személyek ún. nyugdíjtranszferre jogosultak. Ennek alapvető feltételeit teremti meg a törvény.”)
 
A nyugdíjtranszfer gyakorlati végrehajtása érdekében a Tny. végrehajtása tárgyában kiadott 168/1997. (X.6.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: TnyR.) „a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék és az átmeneti bányászjáradék eljárási szabályairól, valamint egyes kapcsolódó kormányrendeletek módosításáról” szóló 333/2011. (XII.29.) Korm. rendelet 26.§-a 2012. január 1-jétől új 89/A. §-al egészítette ki.
 
A végrehajtási szabályok között a jogalkotó rögzítette, hogy a - Tny. 6. § (5) bekezdése szerinti - nyugdíjjogosultságok biztosításmatematikai egyenértékének a Nyugdíjbiztosítási Alap részére történő átadása esetén a nyugdíjtranszfer (a TnyR. szóhasználatában: nyugdíjbiztosítási visszautalás) összegének nyilvántartása a Központi Nyugdíjnyilvántartó és Informatikai Igazgatóság feladata. [A 2011. január 1-jétől létrehozott Központi Nyugdíjnyilvántartó és Informatikai Igazgatóság az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság központi igazgatási szerve.] 
 
Nyugdíjbiztosítási visszautalásra irányuló kérelem esetén a kérelmezőnek a jogosultság nyilvántartásához szükséges adatokat az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság által e célra rendszeresített papíralapú adatlapon vagy elektronikus űrlapon, a Központi Nyugdíjnyilvántartó és Informatikai Igazgatóság felhívásának közlésétől számított húsz munkanapon belül kell bejelentenie a Központi Nyugdíjnyilvántartó és Informatikai Igazgatóságnak. 
 
A jogalkotó előírta, hogy az említett adatlapot és elektronikus űrlapot az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapja (www.onyf.hu) mellett közzé kell tenni
- a nyugdíj-biztosítási igazgatási szervek honlapján (a megyei, fővárosi nyugdíjbiztosítási igazgatóságok – a megyei, fővárosi kormányhivatalok többi szakigazgatási szervével együtt a www.kormanyhivatal.hu honlapon „jelennek meg”), valamint 
- a kormányzati portálon (www.magyarorszag.hu) is.
 
A nyugdíjbiztosítási visszautalási kérelemhez szükséges adatlap és az elektronikus űrlap adattartalmát a TnyR-be 2012. január 1-jétől beiktatott 4. számú melléklet az alábbiakban határozza meg:
1. Az uniós tisztviselő természetes személyazonosító adatai, társadalombiztosítási azonosító jele, lakóhelye, tartózkodási helye, elérhetősége és a magánnyugdíj-pénztári tagságára vonatkozó adatok.
2. Ha a kérelmező a túlélő hozzátartozó, a túlélő hozzátartozó természetes személyazonosító adatai, társadalombiztosítási azonosító jele, lakóhelye, tartózkodási helye, elérhetősége és a magánnyugdíj-pénztári tagságára vonatkozó adatok, az uniós tisztviselő halálának időpontja, továbbá az uniós tisztviselő és a túlélő hozzátartozó közötti, a kérelem alapját jelentő hozzátartozói viszony.
3. A visszautaláshoz való jog megnyílásának időpontja.
 
A Tny. 6. § (5) bekezdésének második mondata azt is rögzíti, hogy a Személyzeti Szabályzat VIII. melléklete 11. cikkének (1) és (2) bekezdése végrehajtásához szükséges egyéb szabályokról külön törvény rendelkezik. (A Tny. és TnyR. 2012. január 1-jétől hatályos fentebb hivatkozott rendelkezései csak a Személyzeti Szabályzat VIII. melléklete 11. cikkének (1) bekezdéséhez kapcsolódnak.)
 
A Személyzeti Szabályzat nyugdíjtranszferre vonatkozó előírásai
 
Mivel a Személyzeti Szabályzatot a Tanács rendelet formájában fogadta el, ezért az abban foglaltak jogilag kötelező erejűek és az Európai Unió valamennyi tagállamában közvetlenül alkalmazandóak. 
 
A Személyzeti Szabályzat az Európai Unió intézményeinél (Európai Parlament, Európai Tanács, Tanács, Európai Bizottság, Európai Unió Bírósága, Európai Központi Bank, Számvevőszék) egyéb szerveknél és szervezeteknél (Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, Régiók Bizottsága, Európai Ombudsman, Európai Adatvédelmi Biztos) valamint az úgynevezett ügynökségeknél szolgálatot teljesítő tisztviselőkre vonatkozik.
 
A Személyzeti Szabályzat VIII. számú melléklete a „Nyugdíjrendszer” címet viseli. A Tny. 6. § (5) bekezdésében hivatkozott 11. cikk pedig e mellékletnek az „öregségi nyugdíj és távozási díj” szabályait rögzítő 2. fejezetében található.
 
Nyugdíjtranszfer a Közösségek szolgálatából kilépők esetén
 
A Személyzeti Szabályzat VIII. számú melléklete 11. cikkének (1) bekezdése értelmében az a tisztviselő, aki az Európai Közösségek szolgálatából azért lép ki, hogy
egy a Közösségekkel szerződéses viszonyban álló közigazgatási hatóság, illetve nemzeti, vagy nemzetközi szervezet szolgálatába lépjen, vagy
munkavállalói, illetve önálló vállalkozói minőségben egy olyan nyugdíjrendszerben szerezzen nyugdíjjogosultságot, amelynek irányító szervei a Közösségekkel szerződéses viszonyban állnak, 
jogosult kérni, hogy a Közösségeknél fennálló öregségi nyugdíj iránti jogosultságának - az átruházás tényleges időpontjának megfelelően aktualizált - biztosításmatematikai egyenértéke az adott közigazgatási hatóság vagy szervezet nyugdíjalapjába vagy abba nyugdíjalapba kerüljön átutalásra, amelyben munkavállalói vagy önálló vállalkozói minőségében végzett tevékenység útján öregségi nyugdíj iránti jogosultságot szerez.
 
A Tny. 6. §-ába 2012. január 1-jétől beiktatott (5) bekezdés a Személyzeti Szabályzat fenti előírásainak megfelelő azon tisztviselőkre nézve teszi lehetővé a Közösségek szolgálatában megszerzett nyugdíjjogosultság biztosításmatematikai egyenértékének a Nyugdíjbiztosítási Alapba történő átutalását, akik a magyar joghatóság alá tartozó biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyt létesítenek.
 
Nyugdíjtranszfer az uniós intézmények nyugdíjrendszerébe
 
A Személyzeti Szabályzat VIII. számú melléklete 11. cikkének (2) bekezdése értelmében az a tisztviselő, aki azt követően lép a Közösségek szolgálatába, hogy
egy közigazgatási hatóság, illetve nemzeti vagy nemzetközi szervezet szolgálatából kilépett, vagy 
munkavállalóként vagy önálló vállalkozóként tevékenykedett,
beiktatását követően, de az öregségi nyugdíjra vonatkozóan a Személyzeti Szabályzat szerinti jogosultság elnyerése előtt jogosult az ilyen szolgálat vagy tevékenység révén szerzett nyugdíjjogosultság - az átruházás tényleges időpontjának megfelelően aktualizált - tőkeértékét a Közösségeknek befizettetni. (Az európai uniós tisztviselők minden érintett tagállam és nyugdíjpénztár tekintetében csak egyszer terjeszthetnek elő ilyen kérelmet.)
 
A kérelem előterjesztését követően az intézmény, amelynél a tisztviselő szolgálatot teljesít, a tisztviselő alapilletménye, életkora és az átruházás iránti kérelem időpontjában érvényes átváltási árfolyam figyelembevételével, az általános végrehajtási rendelkezések segítségével megállapítja azon nyugdíjszerző szolgálati évek számát, amelyeket saját nyugdíjrendszerében 
az érintett személy korábbi szolgálati jogviszonyára tekintettel,
az átruházott tőke alapján, 
az átruházás iránti kérelem időpontja és az átruházás tényleges időpontja közötti tőkenövekedésnek megfelelő összeg levonása után 
a tisztviselő számára jóvá kell írni. (Az érintett tisztségviselőnek nyugdíjjogosultsága átruházására vonatkozó végleges döntését az említetett kalkuláció eredménye ismeretében kell meghoznia.)
 
A Személyzeti Szabályzat VIII. számú melléklete 11. cikkének (2) bekezdésében foglalt rendelkezések biztosítják az európai uniós tisztviselők számára a nemzeti rendszerben megszerzett nyugdíjjogosultságok értékének az uniós intézmények nyugdíjrendszerébe történő átutalását. (E tekintetben a hatályos magyar joganyag előírást nem tartalmaz.)

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra