Ombudsman: az OEP utólag nem nyilváníthatja semmisnek várandós nők munkaviszonyát

MUNKAJOG

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: várandós nők


Az ombudsman szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) utólag nem nyilváníthatja semmisnek egy várandós nő munkaviszonyát csak azért, mert a terhessége alatt állt munkába - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn.

Mint írták, Szabó Máté alapjogi biztos két panaszos beadványa nyomán vizsgálta az OEP utólagos ellenőrzési gyakorlatát. Az illetékes egészségbiztosítási pénztár az egyik anya esetében a terhességi-gyermekágyi segély, a másikéban a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama alatt, utólagos ellenőrzés keretében megvizsgálta az ellátás igénybevétele előtti munkaviszonyukat, majd elrendelte a törlésüket a nyilvántartásából, és kötelezte őket a már kiutalt ellátás visszafizetésére. A pénztár arra hivatkozott, hogy vizsgálatuk szerint a panaszosok terhességük ideje alatt nem azért kötöttek munkaszerződést, hogy dolgozzanak, hanem azért, hogy jogosultságot szerezzenek a társadalombiztosítási ellátásokra - ismertették a közleményben.

Az OEP főigazgatója ennek kapcsán arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy azért van szükség ilyen ellenőrzésekre, mert az egészségbiztosítási alap védelme érdekében ki kell szűrniük a rendszerből azokat, akik a kötelező egészségbiztosítás természetbeni és pénzbeli ellátásait a biztosításban töltött rövid idejük alatt befizetett járulékokra hivatkozva kívánják igénybe venni.

Az alapjogi biztos vizsgálatában ugyanakkor megállapította, hogy sem a jogszabályok, sem a hatályos ellenőrzési szabályzat nem hatalmazza fel az OEP-et arra, hogy utólagosan semmissé nyilvánítsa a felek közös akaratából létrejött munkaviszonyt, ami után a munkáltató a járulékokat is befizette. Az ombudsman szerint az OEP az intézkedésével túllépte a hatáskörét, hiszen nem támaszthat a törvényi kritériumokon túlmutató feltételeket. Nem vizsgálhatja, nem is minősítheti a felek közös akaratából megkötött munkaszerződést, a személyes munkavégzést kizárólag azért, mert az érintett a terhessége alatt létesített új munkaviszonyt - áll a közleményben.

A vizsgálati jelentés kivonatában kiemelték: Szabó Máté álláspontja szerint az OEP emellett a szociális biztonsághoz fűződő jogot sértve veszélybe sodorta az anya és az újszülött gyermek megélhetését is.

Az ombudsman felkérte az OEP főigazgatóját az utólagos ellenőrzés gyakorlatának felülvizsgálatára. Más intézkedést a biztos nem javasolt, mert az OEP időközben orvosolta a panaszban foglalt sérelmeket - tették hozzá.

Az ombudsmani jelentés teljes szövege a http://www.ajbh.hu/allam/jelentes/201201569.rtf oldalon olvasható.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra