Őstermelők: Kiegészítő tevékenységből származó jövedelem adózása

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2021/10 | Szerző: Kovács Kinga Dóra

Címkék: mezőgazdasági őstermelők


Számos esetben problémaként merült fel, hogy a kiegészítő tevékenységből származó bevétel után milyen módon kell megállapítani az adókötelezettséget, illetve, hogy lehet-e egyéni vállalkozóként adózni a kiegészítő tevékenység jövedelme után.

2021-től a Csgtv. alapján őstermelőként kiegészítő tevékenység csak meghatározott mértékig folytatható. Ez azt jelenti, hogy a kiegészítő tevékenységből származó éves bevétel nem haladhatja meg az őstermelői tevékenységből származó éves bevétel negyedét. Ha a kiegészítő tevékenység bevétele az említett arányt meghaladja, akkor a kiegészítő tevékenységből származó jövedelem megállapítására nem alkalmazhatók az őstermelőkre vonatkozó szabályok, vagyis ez esetben a kiegészítő tevékenységet – adózási szempontból – az őstermelői tevékenységtől elkülönítve kell kezelni.

Ezen szabállyal összhangban az Szja törvény 3. §-ának 85. pontja meghatározza, hogy mi minősül őstermelői tevékenységből származó bevételnek és kimondja, hogy a 25 százalékos bevételi arány meghaladása esetén a kiegészítő tevékenységből származó teljes bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok alkalmazandók. Ez azt jelenti, hogy ez esetben sem az őstermelőkre, sem pedig az egyéni vállalkozókra vonatkozó kedvező szabályok nem alkalmazhatóak, hanem az összevont adóalapba tartozó önálló tevékenységből származó jövedelem megállapításának általános rendelkezései az irányadóak. Az őstermelő választhat, hogy tételes költségelszámolással vagy a 10 százalék költséghányad alkalmazásával állapítja meg a jövedelmét.

  • a tételes költségelszámolásnál: a jövedelem meghatározása a bevételből a törvényben elismert, bizonylattal igazolt, a tevékenységgel összefüggésben felmerülő kiadások levonásával történik;
  • 10 százalék költséghányad: a bevételből 10 százalék költséghányad levonásával kell megállapítani a jövedelmet (a jövedelem a bevétel 90 százaléka).

Az átalányadózás ez esetben nem alkalmazható, hiszen azzal a lehetőséggel csak a vállalkozói jövedelemadózás vagy az őstermelői adózás szerint adózók élhetnek.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a kiegészítő tevékenység után is lehet egyéni vállalkozóként adózni abban az esetben, ha nem az őstermelői, hanem az egyéni vállalkozói nyilvántartásba veteti fel a magánszemély a kiegészítő tevékenységet. Így például a mangalica-tenyésztésből származó jövedelem után adózhat az őstermelőkre vonatkozó szabályok, míg a vendégeknek szervezett disznóvágás, mint falusi- és agroturizmus kategóriába tartozó esemény után egyéni vállalkozóként, feltéve, hogy ez utóbbi tevékenység nem szerepel az őstermelői nyilvántartásában.

***

ŐSTERMELŐK ÉS CSALÁDI GAZDASÁGOK KÉZIKÖNYVE

Tevékenységi szabályok, ügyvitel, adózás már a 2021-es új szabályok szerint – segédletekkel, iratmintákkal.  Egyszerre könyv és e-book. Ez a könyv tartalmaz 92 db. szervezési megoldást, 99 db adótippet, 17 db. ügyviteli jótanácsot, 5 db. szerződésmintát, TEÁOR besorolási segédeletet, adónaptárat. Szerző: Dr. Szabó Tibor - Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

KISVÁLLALKOZÓK ÜGYVITELI KÉZIKÖNYVE

Vállalkozási formák ● Tevékenységi szabályok ● KATA adózás és alternatívái ● Könyvelés ● Számlázási szabályok ● E-ügyintézés ● GDPR  adatkezelés ● Információbiztonság ● Ez a könyv tartalmaz 48 db. vállalkozási megoldást, 74 db. adótippet, 92. db. ügyviteli jótanácsot. Egyszerre nyomdai könyv és e-book.  Szerző: Dr. Szabó Tibor - Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

ÜGYVEZETŐK KÖNYVE 2021 

Vezető tisztségviselők jogállása, felelőssége, feladatai – 45 db üzleti szabályzattal, iratmintával. Garantáltan van benne legalább egy mondat, amely miatt változtatni fog cége működésén. Megrendelés: Önadózó Webáruház!

***

WEBÁRUHÁZAK JOGI KÉZIKÖMYVE

Útmutató a webáruházak jogi megfeleléséhez, a több tucatnyi jogi kötelezettségük teljesítéséhez + Adózási, számlázási szabályok + Mintadokumentumok: általános szerződési feltételek (ÁSZF), jogi és adatkezelési tájékoztatások, szabályzatok, nyilvántartások + Webáruház Jogi Teszt már működő webáruházaknak. Megrendelés: Önadózó Webáruház!

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra