Papírmentességem története. Elmondja egy könyvelőiroda vezetője

Forrás: Önadózó | Szerző: Vizi Julianna

Címkék: digitalizáció


Az irodánknak fejlesztettem egy ’iktató’ felületet, amit az ügyfeleknek odaadtam, és ezért minimális havi használati díjat számítottam fel a könyvelési díjba, amiért használhatják. Ebbe az iktató felületbe töltjük le a Nav adatszolgáltatást, Kap egy iktató sorszámot, az ügyfél számolhatja az áfájá, ha érdekli, mellé írhatja a kiegyenlítés dátumot az utalásoshoz. Jogcímezni is tud, ha esetleg akarja figyelni a jogcím szerinti költéseit (pl marketing).

Most már szinte minden program alkalmas arra, hogy beolvassa, de legalábbis fogadjon olyan adatokat más programokból, amelyek kiváltják a papírt, és meggyorsítják az adatrögzítést.

Először az ügyfél által kiállított számlákat lehetett a számlázóproramból beolvasni.

A NAV online számlából szinte minden program egy API háttérprogram segítségével be tudja tölteni a készpénzes és utalásos költségszámlákat.

A pénztárgépek és banki tételek beolvasására is van már program, bár ezek még mindig nem elég elterjedtek a könyvelőszakmában, nagyon sokan rögzítik őket a mai napig kézzel.

Én elmondhatom hogy a mi irodnákba a digitalizáció nagyon sokat hozott minden területen, volt olyan hónap hogy 15600 tételt olvastunk be 10 óra alatt. 

Mégis van papír…. Sokat gondolkodtam hogy ez miért is lehet. Ami miatt a papírt még mindig nem tudjuk elengedni a költségszámláknál, az annak a bizonytalansága hogy az ügyfél elismeri-e a számla (ügylet) létezését vagy sem. A mai napig azért kérem be a költségszámlákat papír alapon, mert azon az állásponton voltam, hogy a NAV adatszolgáltatás csak az adatrögzítésben segít. Az a számla könyvelhető az ügyfél részéről, a mit ő lead, és a kettő összevetése egyeztetése lett lényegében az érdemi munka. 

De azt hiszem most megtaláltam a megoldást.

Az irodánknak fejlesztettem egy ’iktató’ felületet, amit az ügyfeleknek odaadtam, és ezért minimális havi használati díjat számítottam fel a könyvelési díjba, amiért használhatják. Ebbe az iktató felületbe töltjük le a Nav adatszolgáltatást, Kap egy iktató sorszámot, az ügyfél számolhatja az áfájá,  ha érdekli, mellé írhatja a kiegyenlítés dátumot az utalásoshoz. Jogcímezni is tud, ha esetleg akarja figyelni a jogcím szerinti költéseit (pl marketing).

De a legjobb, hogy ha átnézi a számláit. És ezt a listát bármely hónapban bármely gyakorisággal oda tudja adni a könyvelőjének, aki letölti szintén a NAV online számlát ugyanolyan sorrendben ahogy az ügyfélnél van, számlaképet már szinte minden program tud számlaképet generálni és kész is vagyunk….. a tescos szatyor nélkül. 

Nálunk a legjellemzőbben az 50-300 számla közötti költségszámlával rendelkező ügyfeleknek nyújtott nagy segítséget, akik excel táblában eddig is bűvészkedtek ezekkel az adatokkal, és a pénzügyesük a kiegyenlítések miatt ezeket a nyilvántartásokat eddig is vezették. A másik kategória akik ugyanezen számlamennyiséggel nem vezettek semmit, és boldogok voltak hogy nem kell rögzítgetniük, és nem kell a könyvelőirodát macerálniuk adatokra várva, jött nekik. 

Szóval így lettem papírmentes:

A vevő számlákat a NAV-tól kapom Api kapcsolattal, a Beeker.hu kontírozza  - ügyfél számlázójából havi listát kapok az áfaegyeztetésre. 

Szállító számlák: a befogadott számlák listáját megkapom, Beeker letölti, betölti, kontírozza 

Pénztárgép: ügyfél küldi pénztárgépből (beeker kontírozza betölti) – a NAV tavalyra ígérte az Api bekötést, de ez nem történt meg. 

Bankot pdf-ben excelben küldi az ügyfél, Beekerrel pontozom és könyvelem 

Én az Infotéka Kontír programot használom, azt is ismerem részletesen, az ügyvitelkezelésünk arra épül,  annak illesztéseként fejlesztettem ki az iktatóprogramot és a Beeker kontírozó és könyvelő segédprogramot, de nagyon fontos hogy minden iroda megtalálja a saját a saját programjait, amiből egyre több van a piacon, és arra alapozva, az ügyfél segítéségével tudja hatékonnyá tenni a munkáját. 

Sokat cikkeznek a pénzügy és a könyvelés fontosságáról, a könyvelés jövőjéről. Amiről fent írtam az a jövő, amikor is a pénzügy és a könyvelés önálló szakmaként eltűnik és helyette leszünk mi, gazdasági szakemberek.

Vizi Julcsi
Adminadó Consulting Kft

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra