Példa a transzferár tervezésre és ellenőrzésre

TAO

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2021/05 | Szerző: Lakatos Zsuzsa

Címkék: transzferár


A példában szereplő magyar vállalkozás („A” Kft.) szoftverfejlesztéssel foglalkozik, nincs kapcsolt vállalkozása. Fő megrendelője egy német társaság („Z” GmbH), melytől az elmúlt időszakban árbevételének 80-90%-át realizálta.

Az „A” Kft. tulajdonosainak „Z” GmbH képviselői akvizíciós ajánlatot tettek, melyet az „A” Kft. tulajdonosai elfogadtak és értékesítették „A” Kft-ben fennálló üzletrészük 100%-át a „Z” GmbH-nak. A tranzakció időpontja 2021. április 30. Ez által 2021. május 1-től a GmbH és a Kft. egymás kapcsolt vállalkozásaivá válnak.

A tranzakció feltétele volt, hogy a Kft. a tranzakció napjától kezdve 100%-ban csak a GmbH részére nyújt szoftverfejlesztési szolgáltatásokat, és addig a folyamatban lévő egyéb szerződéseit lezárja vagy átadja a GmbH-nak a nyitott szerződésállományt.

Az eddigekben alkalmazott ár a GmbH felé 100 EUR/óra volt, melyet a GmbH csökkenteni szeretne 90 EUR/óra összegre, arra hivatkozva, hogy más leányvállalatai is (más országokban) ennyiért dolgoznak a részére. A GmbH és a Kft. közötti szerződéstervezetben nincs szó fix kapacitás lekötésről vagy megrendelésállományról, azonban a Kft. üzleti tervéből látható, hogy a következő 1-3 évben milyen árbevétel és létszám növekedéssel kalkulálnak a felek. A rendelkezésre álló kalkulációkból kinyerhető információk szerint a 90 EUR-nak megfelelő óradíj fedezni fogja a Kft. költségeit és ezen felül egy átlagos 10-15%-os üzemi hasznot is biztosít a részére.

Vajon ez kellő tervezést jelent, kellően megalapozottnak tekinthető a transzferár? Cikkünkben bemutatottak alapján biztosan vizsgálni szükséges a Kft. oldaláról a gazdasági racionalitás megjelenését (független fél ilyen tartalmú szerződést, ilyen feltételek mellett megkötött volna), majd amennyiben ez megalapozottnak tekinthető, át lehet térni a transzferárak vizsgálatára.

Látható, hogy a vizsgált esetben szó lehet egy meglévő megrendelés-állomány átadásáról, melynél kérdés, hogy a felek értékelték-e ennek hatásait és a kellő kompenzációt biztosítja-e a GmbH a Kft. részére, vagy esetleg a Kft. előnyös helyzetbe kerül, mert kapacitásai szabadulnak fel egy jobb árazásra. A független felekkel kötött korábbi szerződések is tehát vizsgálandóak.

A kalkulációs sémánál gyakori hiba, hogy nem az összes költség kerül figyelembe vételre, például tipikus hiba a helyi iparűzési adóval történő kalkulálás hiánya, mely egy magas élőmunka-igényes tevékenységnél valójában az árbevétel 2%-át azonnal „elviszi”, ez által a profit máris 2%-al csökkenhet.

Vélhetően egy adóellenőrzésnél az is figyelem felhívó lehet, hogy a korábbi 100 EUR óradíj csökkent 90 EUR összegre. Ha pedig ez a számlákon megjelenik, a Kft. pedig helyesen bejelenti a NAV felé a kapcsolt vállalkozási viszonyt, az online számla rendszer alapján az árcsökkenés azonnal láthatóvá is válik.

Jelen esetben a tervezés elnagyoltnak tűnik, és láthatóan érhetik meglepetések a vállalatcsoportot a Kft. évzárásakor (nem feltétlenül az első évben, ahol külön szegmentált eredménykimutatást kell például készíteni a 2021.05.01-12.31. időszakra és azt szükségessé válhat tesztelni adatbázis benchmark elemzéssel, hanem a további években is). Érdemes tehát kellő figyelemmel lenni és a megfelelő körültekintéssel eljárni már a tervezési folyamatnál is.

Lakatos Zsuzsa
ügyvezető
Tax Revolutions Kft.
www.taxrevolutions.hu

MOST FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA!

Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 9-12. hónapra 8.232,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2021, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2021, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra