Pénzmosás: elkészült a Nemzeti Kockázatértékelés – mit csináljunk vele?

AIR

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Címkék: pénzmosás


A NAV közzétette egy tájékoztatót a könyvviteli (könyvelői), adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján végző, valamint az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végző szolgáltatók számára - amelyben bejelentette, hogy elkészült a a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása kockázatait tartalmazó Nemzeti Kockázatértékelés, és az érintettek kérhetik a megküldését. Arra nem tér ki a tájékoztatás, hogy aztán mit csináljunk vele - megpróbáljuk kitalálni.

A tájékoztatás szerint a Nemzeti Kockázatértékelés kivonatát a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda felügyelete alá tartozó szolgáltatók - a könyvviteli (könyvelői), adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján végző, valamint az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végzők - a cégkapu használatával a https://epapir.gov.hu felületen, a „Pénzmosás” témacsoporton belül, az „Egyéb kérelem” ügytípus kiválasztásával kérhetik.
 
Kérdésként merült fel, hogy a szolgáltatóknak van-e a kérdésben teendőjük?
 
A Pmt. a 27.§ /1/ bekezdésében előírta, hogy az e törvényben meghatározott kötelezettségek körébe tartozó feladatok teljesítésére a szolgáltató köteles az üzleti kapcsolat vagy ügyleti megbízás jellege és összege, valamint az ügyfél, termék, szolgáltatás, alkalmazott eszköz körülményei alapján - a szolgáltató jellegével és méretével arányos - belső kockázatértékelést készíteni.
 
A (6) bekezdés szerint pedig az (1) bekezdésben meghatározott belső kockázatértékelés elkészítéséhez, továbbá a kockázatok csökkentése és kezelése érdekében a szolgáltató köteles figyelembe venni a nemzeti kockázatértékelés eredményét.
 
A NAV által kiadott tipusszabályzat szerint „a szolgáltató ügyfeleit alacsony, átlagos vagy magas kockázati kategóriába sorolja be.” (III.)
 
Ez alapján miután a törvény a kockázatértékelés elkészítéséhez előírja a nemzeti kockázatértékelés eredményének figyelembe vételét – így ehhez minden szolgáltatónak meg kell kérnie a dokumentumot a NAV Tájékoztatóban írtak szerint. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra