Pénzmosás elleni szabályzat minta az MNB felügyelete alá tartozó szolgáltatóknak

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: Dr. Szabó Tibor

Címkék: pénzmosás, pénzmosás elleni szabályzat


Az Önadózó előfizetőinek ingyenesen letölthető! Ezen szabályzat minta a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény (Pmt.) továbbá az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló 2017. évi LII. törvény (Kit.) szerinti belső szabályzat átdolgozásához kíván segítséget nyújtani – az MNB felügyelete alá tartozó szolgáltatók – ezek közül is leginkább a kiegészítő pénzügyi szolgáltatást végzők, hiteltanácsadók, közvetítők, alkuszok, pénzváltók, biztosítás-közvetítők számára.

Ezen szabályzat-minta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által a Pmt. 1. § (1) bekezdés a-e) pontjában meghatározott tevékenységet ellátó szolgáltatók részére kiadott Segédlet alapján készült, attól csak annyiban tér el, amennyiben a Segédlet előírja szabályozás szükségességét, de nem ad konkrét szabályzati tartalmat. 
 
A minta elkészítéséhez felhasználtuk az MNB által a bizalmi vagyonkezelési tevékenységet végző szolgáltatók részére  kiadott egységes szabályzat átvehető szabályozási elemeit. 

A minta tartalmazza az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedésekre vonatkozó belső szabályzatot is.
 
A minta tartalmazza a belső kockázatértékelés szabályrendszerét. 
 
A minta nem tartalmaz szabályozást a leginkább a bankokat, biztosítókat érintő következő témakörökben:
Igazolt fizetési számla útján történő ügyfél-átvilágítás
Bit. 2. melléklete szerinti életbiztosítási ágba tartozó biztosítási tevékenység szabályai
Külföldi székhelyű szolgáltatóval történő levelezőbanki kapcsolat
A pénzátutalásokat kísérő adatok
Auditált elektronikus hírközlő eszköz használata
Pénzeszközök átutalására vonatkozó korlátozó intézkedések végrehajtása
Csoportszíntű politikák más országban fiókteleppel vagy leányvállalattal rendelkező szolgáltatóknak
 
A minta a saját cégre történő adaptáláshoz kíván segítséget nyújtani. 
 
Olvassa át a szabályzatminta szövegét, ennek során különösen a piros betűs részeket vizsgálja felül, szükség esetén változtassa meg a szolgáltató igényei szerint, vagy törölje. 
 
A Pmt. úgy rendelkezik, hogy a hatálybalépése napján (2017.06.26) már működő szolgáltató a belső szabályzatát legkésőbb 2017. szeptember 30. napjáig köteles a törvény rendelkezéseinek megfelelően átdolgozni és a belső szabályzat átdolgozásának megtörténtéről a felügyeletet ellátó szervet – tehát az MNB-t - írásban tájékoztatni (80.§/1/).  Azaz tehát az átdolgozott szabályzatot nem kell jóváhagyatni – csak az átdolgozás megtörténtéről kell értesítést küldeni. 

A minta Önadózó előfizetők számára ingyenesen letölthető, mások számára megvásárolahtó itt!

Fgyelem! E minta nem a könyvelők, adótanácsadók, adószakértők belső szabályzat-mintája - ezeket külön dokumentumban később tesszük közzé!

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra