Pénzmosás esettanulmányok - a bankszámláját adta a csaláshoz

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: pénzmosás


Egy müncheni székhelyű cég nevében kiállított hamis átutalási megbízással Németországból több mint 23 ezer eurót, vagyis mintegy hétmillió forintot utaltak át a zalaegerszegi férfi bankszámlájára. A férfi az összeg jelentős részét három részletben felvette és átadta a társának, aki több mint 100 ezer forintot fizetett neki közreműködéséért.


Pénzmosás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat két zalai férfi ellen, aki vállalta, hogy német cégektől csalással megszerzett összegeket vesz fel magyar bankokban - közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője.

Pirger Csaba ismertetése szerint az 55 éves, büntetett előéletű zalaszentiváni férfi 2015-ben megállapodott 49 éves, büntetlen zalaegerszegi társával, hogy külföldi cégektől bűncselekménnyel megszerzett átutalásokat fogadjon számláira.

Egy ismeretlen 2015 októberében egy müncheni székhelyű cég nevében kiállított hamis átutalási megbízással Németországból több mint 23 ezer eurót, vagyis mintegy hétmillió forintot utalt át a zalaegerszegi férfi egyik számlájára. A férfi az összeg jelentős részét három részletben felvette és átadta a társának, aki több mint 100 ezer forintot fizetett neki közreműködéséért.

Az említett ismeretlen tettes 2015 októbere és 2016 januárja között további németországi cégek számláiról kísérelt meg hamis megbízásokkal pénzt átutalni a magyarországi bankszámlákra. Több német város bankfiókjaiba postán eljuttatott, de hamis átutalási megbízásokkal összesen még csaknem 70 millió forintot akartak Magyarországra küldeni. A banki alkalmazottak minden esetben felismerték a hamis megbízásokat, ezért nem teljesítették az átutalásokat.

A Zala Megyei Főügyészség pénzmosás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a két férfi ellen a Zalaegerszegi Törvényszéken.

***

Ez a cselekmény bizony megvalósítja a pénzmosás bűncselekménye ezen fordulatát: "

...aki büntetendő cselekményének elkövetéséből származó dolgot ezen eredetének leplezése, titkolása céljából ... a dologgal összefüggésben bármilyen pénzügyi tevékenységet végez, vagy pénzügyi szolgáltatást vesz igénybe." (Btk. 399.§/3/ b./)

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra