Pénzügyi szolgáltatók pénzmosás elleni új szabályzata - Önadózó előfizetőknek ingyenesen!

ART

Nyomtatás

Az Önadózó hamarosan elkészül vele - és letölthető lesz a pénzügyi vállalkozók, hiteltanácsadók, közvetítők, alkuszok, pénzváltók új pénzmosás elleni szabályzata. Az MNB gyorsabb volt, mint az NGM - már közzétette a saját végrehajtási rendeletét és útmutatóját. Könyvelők, adótanácsadók részére és készítünk szabályzatmintát, de ehhez még meg kell várni a NAV útmutatóját is. ..

A Magyar Nemzeti Bank közzétette honlapján a pénzügyi szolgáltatók belső szabályzatának elkészítésére vonatkozó Segédletét, továbbá a bizalmi vagyonkezelők egységes szabályzatát.

Az MNB Segédlet nem ad minden téren egy az egyben átvehető szabályozást, a szolgáltatónak sok helyen magának kell megalkotnia, (kitalálnia) az elvárt szabályozást. Ez nem egyszerű feladat. Ehhez még a bizalmi vagyonkezelők egységes - adaptációra kész - szabályzata sem ad mindig eligatíást. Kérdés, hogyan fogja a felügyeleti hatóság a szabályzatok jóváhagyása során értékelni azokat az egyébként nagyon vázlatos elemeket, amelyeket a pénzügyi szolgáltatók például a bizalmi vagyonkezelők egységes szabálytaából vesznek át. 

Problémának látom, hogy a Segédlet nincs igazán összhangban a 21/2017. (VIII. 3.) NGM rendeletben meghatározott kötelező szabályzati tárgyakkal, és mintha még a Pmt-ben írtaknál is több kötelezettséget írna elő a szolgáltatók számára a belső szabályzattal kapcsolatban. 

Sem a törvényből, sem az MNB rendeletből, sem a Segédletből nem világos, hogy mit várnak el a szabályozók és hatóságok a szolgáltatóktól a kockázatértékelés terén. Tiszázatlanok a reminológiák is. Talán azt gondolta a szabályalkotó, hogy a sok összehordott szövegből és annak ellenére is a szolgáltatók úgyis tudják a feadataikat, majd  kialakítják a helyes gyakorlatot. Jó lett volna, ha a Segédlet vagy akár a bizalmi vagyonkezelők egységes szabályzata részletesebb útmutatást ad a kockázatértékelés feladatairól - mert amit adnak, az segítségként értékelhetetlen.

A Segédlet több helyen terljesen magára hagyja a szolgáltatót, illetve a belső szabályzatok leendő készítőit - akiknek az odavetett szűkszavú parancsokból a "Vajon itt mire gondolhatott itt a költő?" színtű feladványokat kell megoldaniuk. 

Mindezen dilemmák felvetése közben keményen dolgozunk a pénzügyi szolgáltatók számára egy használható mintaszabályzat elkélszítésén - amelyet az Önadózó előfizetők ingyenesen letölthetnek majd.

Reméljük a könyvelők, adótanácsadók, ingatlanosok résztére  készülő NGM rendelet, illetve NAV útmutató gyakorltiasabb lesz - és aztán nekiállunk annak is. 


FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra