Románia és Bulgária - uniós adózás

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Románia és Bulgária az Európai Közösséghez 2007. január 1-jén történõ csatlakozásának adózási kihatásairól

Románia és Bulgária 2007. január 1-jétõl válnak az Európai Közösség tagállamaivá. Ez a tény természetesen befolyásolja a magyar adózók ezen államokban nyilvántartásba vett adóalanyokkal folytatott ügyleteinek adózási mechanizmusát. A korábbi export és import ügyletek a fenti idõponttól kezdve értelemszerûen Közösségen belüli értékesítésnek, illetve beszerzésnek fognak minõsülni [az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 7/A-C. §, 29/A-D. §, 40.§]. Ebbõl következõen pedig az adózás tekintetében is ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd ezen ügyletekre, mint a bármely más tagállamban nyilvántartásba vett adóalanyokkal folytatott kereskedelem esetében.

Az újonnan csatlakozó tagállamokban használatos közösségi adószámok struktúrája a következõ:

    Románia - RO1234567891 (RO tagállami kód + 10 számjegy)
    Bulgária – BG123456789 (BG tagállami kód + 9 számjegy)

Az egyes kereskedelmi ügyletek lebonyolítását, illetve a számla kiállítását megelõzõen érdemes lesz majd a román, illetve a bolgár partnerek közösségi adószáma érvényességét ellenõrizni az APEH Központi Kapcsolattartó Irodájánál, vagy az Interneten (APEH honlapján vagy a www.europa.eu.int/vies oldalon). (Általános információ az APEH 27. számú információs füzetében található.)

Amennyiben magyar adózó adózási szempontból román, illetve bolgár adózó részére teljesít termékértékesítést, és a Közösségen belüli termékértékesítés (Áfa tv. 29/A-B. §) valamennyi feltétele teljesül (részletesebben lásd az APEH 23. számú információs füzetét), az értékesítésrõl a számlát az általános forgalmi adó felszámítása nélkül kell kiállítani (Áfa tv. 13. § (1) bekezdés 16. és 17. pont, 40. §, 44. §). A Romániából, illetve Bulgáriából történõ beszerzésre is természetesen a Közösségen belüli beszerzésekre vonatkozó szabályokat (Áfa tv. 29/C-D. §) kell alkalmazni, figyelemmel a különleges adózói kör (általános forgalmiadó-alanynak nem minõsülõ adófizetésre kötelezett jogi személy, kizárólag adólevonásra nem jogosító tevékenységet folytató adóalany, alanyi adómentességet választó adóalany, mezõgazdasági tevékenységet folytató, különleges jogállást választó adóalany, az egyszerûsített vállalkozói adó alanya) Közösségen belüli beszerzéseire vonatkozó speciális szabályokra [az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 22.§ (5)-(9) bekezdései]. Bõvebb információ az APEH 26. számú információs füzetében található.

A 2007. január 1-jétõl kezdõdõ adóévtõl a román, illetve bolgár partnerekkel folytatott Közösségen belüli kereskedelem tekintetében is összesítõ nyilatkozatot kell benyújtani, mind az értékesítések (’60 számú nyomtatvány), mind a beszerzések (’61 számú nyomtatvány) vonatkozásában [Art. 1. sz. melléklet B/3. pont d)-e) alpontjai]. Az összesítõ nyilatkozatokról bõvebb információ található az APEH 23., 26. számú információs füzeteiben, illetve a vonatkozó Közleményekben.

Figyelemmel kell lenni arra is, hogy az új közlekedési eszközök értékesítése, illetve beszerzése tekintetében 2007. január 1-jétõl Románia és Bulgária esetében is már a Közösségen belül bonyolított ilyen ügyletekre vonatkozó speciális szabályokat szükséges alkalmazni [Áfa tv. 4.§ (3) bekezdés, 7/A. § (5) bekezdés, 7/C. §]. Részletes információk az APEH 25. számú információs füzetében olvashatók.

2006.12.14.

www.apeh.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra