Szakkönyv vagy konferencia?

KKV

Nyomtatás
Forrás: Adonet.hu | Szerző: Bohnné Keleti Katalin

A konferencia előnyei és kockázatai ● A szakkönyv előnyei és kockázatai ● Az internet előnye és kockázatai

Végre vége van a bezártságnak, néhány hónapja már ismét találkozhatunk emberekkel, utazhatunk is, valójában visszaállt a világ rendje. Vagy mégsem? 

A bezártság ideje alatt új szokásokat vettek fel az emberek, és valahogyan sokkal inkább előtérbe kerültek a környezeti problémák is, ezért a nagy cégek – sok multi cég – már online szervezik meg az éppen aktuális megbeszéléseket, stratégiai összejöveteleket. Ami eddig mondjuk havonta, vagy negyedévente történt személyesen, most csak egy évben egyszer kerül rá sor, csökkentve ezzel nemcsak a levegő terhelését (kevesebb repülés), hanem az idő-és költségráfordítást is. 

A szakmai továbbképzések, konferenciák, workshopok viszont változatlanul nagyon fontosak. A világ olyan gyors ütemben változik, hogy nehéz lépést tartani az újdonságokkal, nehéz nyomon követni minden változást, hacsak nincs benne valamilyen segítség. Ez a segítség mindig a célirányos tartalmú képzések, workshopok, konferenciák területe.  Azt látjuk, hogy a kialakult helyzetben menekülő útnak számító online képzések igen népszerűek lettek, és megmaradnak, de a hagyományos, személyes jelenlétet is igénylő konferenciák, képzések is ismét előtérbe kerültek. 

Az egyes embernek mindig szüksége van fejlődésre, tanulásra, képzésre. A kérdés az, hogyan, milyen módon tud új információkhoz jutni, hogyan tud fejlődni szakmailag, esetleg még új kapcsolatokat is építeni a képzés során, él-e a képzés adta lehetőségekkel. 

Konferencia vagy szakkönyv? Esetleg mind a kettő? 

Nyilván a mind a kettő a jó válasz, de vegyük sorra, miért is jó az egyik, és mi szól a másik megoldás mellett.

A konferencia előnyei és kockázatai 

Valójában mindenki imád konferenciákra járni, elsősorban azok hangulata, kapcsolatteremtési lehetőségei és sokszínűsége miatt. Mindenkinek jól esik egy kicsit kiszakadni a hétköznapokból, és találkozni olyan emberekkel, akik hasonló témák iránt érdeklődnek – esetleg hasonló problémákkal küzdenek – és lehetséges velük a kapcsolatfelvétel, egy kis beszélgetés, eszmecsere. Néha mondják is, hogy a konferenciák legfontosabb időszaka a szünet, amikor bárki bárkivel beszélgethet. Ezeken a konferenciákon, az ilyen folyosói beszélgetésekben láthatatlan benchmarking is zajlik, hiszen óhatatlanul is tanulunk mindabból, amit mások elmesélnek, mások tapasztaltak. Emellett persze jellemzően jól felkészült előadók sora segít megérteni egy-egy kérdést, új témát. (Tudom, hogy néha nagyon unalmas előadók is vannak, de ez sajnos kivédhetetlen.) 

A konferencia nagy előnye:

  • közvetlen találkozás és kapcsolatfelvételi lehetőség másokkal, akár az előadókkal is
  • az egyes kérdések azonnali megválaszolása, megértése
  • megsokszorozódó információ mennyiség (katalógusok, kiállítások, egyéb programok)
  • a személyes beszélgetésekben a felek már valamilyen tapasztalati szűrőn is átengedték az információkat, így nemcsak szigorú tényeket kapunk, hanem példákat, értelmezéseket is. 

Kockázat:

  • Alapvetően a túl nagy „zaj”, az, hogy ebben a közegben nehéz kiszűrni azokat az embereket és információkat, amelyek nem relevánsak, amelyek nem megbízhatóak.

(Túl sokat markol, keveset fog – mondja a magyar közmondás, amely jól leírja, mi is fordulhat elő egy-egy ilyen rendezvényen, mind a szervezők, mind az egyes résztvevő szemszögéből). 

Ha nem megyünk, vagy nem mehetünk konferenciára, akkor egy másik lehetséges megoldás, amely segítheti a szakmai fejlődésünket, ha szakkönyveket vásárolunk. Ebben igen széles a kínálat, és egyre több kiadvány jelenik meg, persze, egyre több az az információ is, amit el akarunk érni. 

A szakkönyv előnyei és kockázatai 

A szakkönyv előnye, hogy az enyém, akkor és úgy olvasom, forgatom, ahogyan nekem tetszik, ahogyan az idő engedi. Ha valami kevésbé érdekes, az átlapozható, ha meg valami nem érthető elsőre, akkor vissza is lehet lapozni. Ráadásul megőrizhető, azaz: a benne lévő információ megvan és megmarad. 

Előnye, hogy magányosan, nyugodtan tudjuk tanulmányozni. További előny, hogy munkatársainknak is odaadhatjuk, így többen hozzájuthatnak a benne rejlő információkhoz. 

Kockázat: 

Elsősorban a nem megfelelő nyelvezet, ha a megfogalmazások nehezen érthetőek, mert túlságosan szakmaiak, vagy folyamatosan hivatkoznak más, egyéb szakmai forrásokra. Azt se felejtsük el, hogy a könyvnek helyigénye is van, ami egy idő után már gondokat is okozhat. Másik kockázat, hogy esetleg nem értjük, vagy nem pontosan érjük a leírtakat, és nem biztos, hogy könnyű találni olyan ismerőst, másik szakembert, akivel megbeszélhetjük. 

Más információ szerzési megoldások 

Mai, digitalizálódó világunkban természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ott az internet a maga végtelenségével, az információk szinte átláthatatlan halmazával.

Igen, az internetről is szerezhetünk szakmai információkat, tanulnivalókat és tanulhatunk is ott. 

Ami a legfontosabb, ha ezt a forrás használjuk elsődlegesen: mindig vegyük figyelembe, mennyire megbízható, mennyire hiteles az a forrás, amelyet éppen olvasunk. 

Az internet előnye és kockázatai 

Erről a témáról már sokat írtak, sokat lehet olvasni, ezeket nem akarom megismételni. Nyilván a legnagyobb előnye az internetnek, hogy hatalmas információmennyiséget tárol. Ekkora adathalmazhoz, amelyekhez legtöbbször véleményeket, tapasztalatokat is találunk, sehol másutt nem juthatunk hozzá. Ez óriási előny. Itt – mint egy könyvtárban – kedvünkre tallózhatunk a lehetőségek között, akár még olyan szakmai csoportokat is találhatunk – nemzetközileg is -, ahol beszélgethetünk, megoszthatjuk a véleményünket, kérdéseket is feltehetünk.

További nagy előnye, hogy gyorsan, és bármely időpontban hozzáférhetünk, míg pl. egy konferencia, vagy workshop ideje, időpontja kötött, és legtöbbször nem ismételt, nem megismételhető.

Szóval: az internet szinte tökéletes megoldás. Ennek ellenére mégis élnek és sikeresek a szakkönyvek, élnek és sikeresek a konferenciák, a kisebb szakmai workshopok és mindenféle egyedi, speciális megoldás is, ahol információkat cserélhetünk.

Mindegy, hogy mit csinálunk, ha tudatosan keresünk és osztunk meg információkat és tudjuk, mit is akarunk tanulni.

A mai világ azt mutatja, hogy szépen egymás mellett, egymást kiegészítve (is) megélnek, léteznek a különféle tanulási, információszerzési források, csak tudnunk kell, mikor melyiket alkalmazzuk, mikor, melyikhez nyúljunk.

Leegyszerűsítve:

  • Ha gyorsan kell valami: a legjobb az internet.
  • Ha alaposan utána néznél: könyv, könyvek, kiadványok.
  • Ha nemcsak utánanéznél, hanem beszélgetnél is róla akkor konferencia.

De a legjobb, leghatékonyabb, ha mindezt együtt alkalmazzuk.

A címben feltett kérdésre a válasz – mint a gyakorlatban legtöbbször -: „attól függ”, attól függ, mennyire gyorsan van szükség egy-egy információra, mennyire pontosnak kell lennie, hogy egyedül kívánjuk-e értékelni, vagy meg akarjuk beszélni valakivel, vagy valakikkel, egyszóval: mindig a helyzet és a célok döntik el, hogy melyik információforrás az optimális.

Bohnné Keleti Katalin

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra